用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利諾小學升唔返中學去了那些學校?
go

瑪利諾小學升唔返中學去了那些學校? [複製鏈接]

有冇人知呀?
   1    0    0    0

我個女咪派唔番lor..佢雖然唔叻但唔太差....但連運都無埋..大抽獎又派到去我根本都無填寫既學校..我都好驚訝同好失望..

去其他學校叩門..講起我都好火..如果明知唔收番佢..您間學校係咪最好有reference letter 準備定比呢dee學生..個位小學校長係家長會話您地要我寫reference letter 我都係寫dee 好factual 既野因為您地根本成績唔得會有dee咩寫得出黎.. 您話邊個家長聽到呢dee咁既說話都覺得好過份!  

有dee學生真係好鬼叻不過都選擇去晒女拔啦! 好老實講佢地黎黎去去都係個5/6個叻既學生..咁有幾叻先..
我自己都係old girls 同以前比較我覺得宜家MCS dee 師資質素真係好參差! 唉... 以上是我個人意見..如有得罪莫見怪..我只想宣洩下!

係5係瑪利諾神父教會學校(小學部)?

明白你們現時心情, 真心祝你們小朋友最終叩到好學校,
鼓勵小朋友即使入不能原校直升, 但只要憑自己努力,
6年後一定會在大學再見小學同學.  
我總覺得老牌名校學生怎樣也不會差, 英文程度好, 分分鐘就算校內band 3 都叻過人地band 2 頭, 只怪競爭太大 及香港升中制度確實害了很多有能力的學生.

本身你囡囡係唔係校內band 2 ?  今年收番幾多學生 ?  九塘城區可考慮培道, 德雅, 兩間校風都唔錯.

原帖由 fiffy 於 11-7-6 17:31 發表
我個女咪派唔番lor..佢雖然唔叻但唔太差....但連運都無埋..大抽獎又派到去我根本都無填寫既學校..我都好驚訝同好失望..

去其他學校叩門..講起我都好火..如果明知唔收番佢..您間學校係咪最好有reference letter 準備 ...

瑪利諾神父教會學校叫MFS

醒目開學勳章

你已經不是第一個講,校長好似過份左!

原來現今香港"有教無類"的教育是絕無僅有!

去其他學校叩門..講起我都好火..如果明知唔收番佢..您間學校係咪最好有reference letter 準備 ...

個校長真係十分之過份lo!

即使成績唔標青,佢可以講下小朋友的學習態度, 品行,公益服務心等等非學業成績上的表現,讚揚下佢地,中學校長睇到呢d評語都會好印象d la!

唉..發覺這些舊式天主教名女校 , 都係一樣..

回復 7# 一名中學生 的帖子

係MARYKNOLL CONVENT SCHOOL 呀!

回復 3# mamafufu 的帖子

唉! 咪係.. 成日都係為自已學校出名為大前提..我六年以來去聽佢開學既家長會佢都係講番同一樣.."您地個女如果跟唔上係呢間學校..您地唔好晒時間係樹.. 間間都係好學校黎架!"  大佬呀! 您唔會講話如果您地個女追唔上我地既程度我地學校會盡量幫佢地達到某個成績!

唔好咁down, 我朋友有兩個女,do係band1尾-band 2 頭,家姐攪珠入返中學,但每年都差不多要補考或接近留班,讀得好唔開心。呀妹就攪珠冇運,入左德蘭,F.1考全班no.1,信心返哂又開心,所以都唔知邊個好運/不幸

原帖由 homemama 於 11-7-6 20:48 發表
唔好咁down, 我朋友有兩個女,do係band1尾-band 2 頭,家姐攪珠入返中學,但每年都差不多要補考或接近留班,讀得好唔開心。呀妹就攪珠冇運,入左德蘭,F.1考全班no.1,信心返哂又開心,所以都唔知邊個好運/不幸 ...

係呀..好似我個女咁 . 勉強升番去 good hope 中學 , F1 學期尾 . 學校叫佢 另外找一間學校 . 說學校不適合她 便算了, 完全沒有什麼行動去幫她 , 但係 係 REPORT ..CONDUCT 給她一個 D ..當年那叫一個徬徨 無助 , 最後 幸好 蘇浙收了她 ,  我女兒也入了精英班 , 雖然成績未必有 讀 GOOD HOPE 的學生好 , 但係 女兒的自信 都番晒來..而且又當了 學生會  VICE CHAIRMAN , 這些 EXPEREINCE 都十分可貴..

所以遲D 輪到 仔仔 , 我都寧願選一間有愛心的學校

講開good hope,又有另一個case,果女仔6年班數學肥左上學期,但其他科都幾好,但自己中學唔收,仲大把冷言冷語,好慘...唯有參加攪珠,佢無奈派左羅氏基金,點知下學期大躍進,仲攞到進步獎,中學即刻招手話叫佢註冊,佢亞媽心淡,reject左,仲省左中學一餐,之後扣門去左st. steven college. 尾班車免學費,而家d數學好勁,有85分以上,又讀得開心,校舍又正,所以這些一條龍中學真係好現實,咁都唔比機會去栽培自己教出lei既學生,唉!

提外話...聽到以上媽咪的發表不得不深呼吸....一下 我們這代媽咪真大壓力又要顧及家庭、小朋友讀書和工作....唉!愛心學校>現在真的很難找..我小朋友今年都升P.1...希望我小朋友間學校可以做到啦!因為我都左好多research.

原帖由 ptm 於 11-7-6 21:51 發表
提外話...聽到以上媽咪的發表不得不深呼吸....一下 我們這代媽咪真大壓力又要顧及家庭、小朋友讀書和工作....唉!愛心學校>現在真的很難找..我小朋友今年都升P.1...希望我小朋友間學校可以做到啦!因為我都 ...

也不是..還是有很多小學 很有愛心的
不過成績 未必是最 TOP 的那些

醒目開學勳章

回覆 11# fiffy 的文章

哇!係咪所謂名校的校長d對白都一樣,你所講的我六年前都聽過!

回復 16# lucia6119 的帖子

**不過成績 未必是最 TOP 的那些**>>>>我都agree這句話.因為本人覺得好谷d學校好似好難...有愛心和有教無類.(不喜勿插)^^

回覆 2# YY1101 的文章

哈! 那位校長每年都會講同一番說話! 總而言之只顧省靚自己係名牌學校! 我好懷念我個個年代好有愛心既老師同校長!

回復 12# homemama 的帖子

‹ 上一主題|下一主題