用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 拔萃小學
go

拔萃小學

有無人知舊小拔派成點呀?

一個字"慘"

點慘 ?  我估band 1生應該派得唔差卦 ?

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 12:06 發表
一個字"慘"

得兩班59人畢業,有幾多個係B1, 俾大拔收完都無幾啦.仲有邊個話小拔仲係Band1,家長有苦自己知, 啲同學真係一啲都唔差,但係呢六年全要靠自己,校方!唔好有任何幻想.老師走完又走.今年叩門,週圍都問小拔出咩事呀!

樓主, 你在小一選校版都問過喇, 男仔都話有10個位啫, 女仔出路仲煩...

得兩班59人畢業

小六得2班咋?

係每級都係兩班
原帖由 ngwong2 於 11-7-17 06:17 發表
得兩班59人畢業

小六得2班咋?

同你以家長身份証實,係真事.學校係我哋叩完門後至問去派間學校,話要做統計.....嗰幾日的小同學真係好可憐,壓力好大.
原帖由 meimeimama1 於 11-7-17 06:45 發表
的確聽聞派得很差
只有不夠三分一是band 1
(只是聽聞,不喜勿插)

回覆 9# 爸爸D 的文章

十分同情!

但全級都係得10幾個女生, 有3個女拔, 3個協恩又好似唔太差, 不過如果其餘全部趺落band 3, 可能會唔會揀校太aggressive ?
原帖由 爸爸D 於 11-7-17 14:53 發表
同你以家長身份証實,係真事.學校係我哋叩完門後至問去派間學校,話要做統計.....嗰幾日的小同學真係好可憐,壓力好大.

係一班有十一個,一班有十四個,共25個女仔. 你入得小拔頭三都唔會揀太差. 而家大部份都落咗20後. 學校只識話唔會提供任何建議,怕會誤導.江前啲師兄85%上大拔,考分班試唔關佢哋事,啲師兄交白卷,劃公仔,填哂A又有.死未!學校無向心力.

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 19:48 發表
係一班有十一個,一班有十四個,共25個女仔. 你入得小拔頭三都唔會揀太差. 而家大部份都落咗20後. 學校只識話唔會提供任何建議,怕會誤導.江前啲師兄85%上大拔,考分班試唔關佢哋事,啲師兄交白卷,劃公仔,填哂A又有.死未! ...

祝你小朋友叩門成功, 入到較喜歡的中學.

似乎學校還未接受現實, 今時唔同往日, 無直屬中學照住, 小拔升中沒有必然優勢, 玩派位這個遊戲, 學生有學校支援先會派得好

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 19:48 發表
係一班有十一個,一班有十四個,共25個女仔. 你入得小拔頭三都唔會揀太差. 而家大部份都落咗20後. 學校只識話唔會提供任何建議,怕會誤導.江前啲師兄85%上大拔,考分班試唔關佢哋事,啲師兄交白卷,劃公仔,填哂A又有.死未! ...

原全同意. 外人係無法理解同明白....一言難盡.
原帖由 BillyM 於 11-7-17 14:35 發表
似乎學校還未接受現實, 今時唔同往日, 無直屬中學照住, 小拔升中沒有必然優勢, 玩派位這個遊戲, 學生有學校支援先會派得好

如果大部份都派20後,即是揀學校和排優先次序上有很大問題。呢個係太進取的後遺症,我覺得係家長問題大d喎!

而家係連前面十幾啲同學都派咗唔知咩,最慘係女仔,頭十內都要抽.好彩最後大部份人叩門都入番唔錯嘅學校. 太進取...讀小拔會唔會自己填Band3做頭3志願.學校又唔認又唔敢講.由得家長死. 各位自巳執生啦!

拔萃小學是女拔小學嗎? 我去女拔中學注卌, 見到好多女拔小學的人啊......唔通我搞錯?

拔萃小學唔同女拔小學, 係完全無關係,女拔早幾年已經劃清楚河漢界.小拔啲女仔裙以前一樣有條藍邊,俾女拔投訴完改咗啦.個校徽都改過啦.
原帖由 KSMUM 於 11-7-18 01:15 發表
拔萃小學是女拔小學嗎? 我去女拔中學注卌, 見到好多女拔小學的人啊......唔通我搞錯?

多謝, 我真系唔知, 原來仲有間叫拔萃小學的學校.