用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 2010-2011 軒小上下升中派位結果
go

2010-2011 軒小上下升中派位結果 [複製鏈接]

醒目開學勳章

軒上

聯繫中學

人數

百分率

男女生男生女生
皇仁書院

21.10%
庇理羅士女子中學

18.97%
鄧肇堅維多利亞中學

10.78%

何東官立女子中學

20.69%
金文泰中學

6.59%

合計

男生共109人,女生共58人

軒上全級167人, 女生有58人, 男生有109人

軒下

皇仁    17
BPS     5
金文泰 3
何東   17
維官  22

全級157人, 軒下無男女生準確人數

0    0    0    1

唉, 是否因縮班影響得咁緊要, 真係好擔心!

皇仁縮了一班?

http://pm.hrgps.edu.hk/upload/pdf/1011p6_07.pdf

How come the PM school is so much worse than AM re. admission to QC and BPS?  Sigh!

回覆 5# CrabPincers 的文章

CrabPincers,好耐無見。

乜軒下咁快SHOW晒首五志願百分比,又SHOW晒入邊D中學?軒上反而未有。軒下入首五志願個百分比好高,如果只計首三志願,都最少有75%,平左七成半學生獲派首三志願中學學位。唔知軒上點呢?

入QC人數差唔多各少左10個,一早都話縮班有影響。

回復 2# Amaz 的帖子

最好睇晒所有學生入邊間中學,有D家長會避重就輕揀其他BAND 1中學。
不過入軒小既男生,多數都係想入QC,唔知呢個諗法有無變左?記得好似有一年,D女生都揀DGS而唔揀BPS。

回復 1# CrabPincers 的帖子

醒目開學勳章

原帖由 崆峒絕學 於 11-7-5 23:04 發表
CrabPincers,好耐無見。

乜軒下咁快SHOW晒首五志願百分比,又SHOW晒入邊D中學?軒上反而未有。軒下入首五志願個百分比好高,如果只計首三志願,都最少有75%,平左七成半學生獲派首三志願中學學位。唔知軒上點呢?

入QC人數差唔 ...

係好耐無見, 因為係樹講野要好小心, 好驚再比人圍, 所以都好小入黎, 係見, 好多人PM 問我軒小聯繫位點派, 又問D 女生派入BPS 的機會, 連軒下的都問我, 所以我先POST 出黎上下午班的派位結果比大家參考

軒小上, 你係BAND 3 生, 去填一間BAND 1 學校, 學校只會SUGGEST 你揀乜野中學, 而吾會阻止你去填(亦有人真係甘填, 衰得好徹底)

你講得岩, 應該看埋其他派位情況, 但我見D 人多數關心聯繫位(大部人都係貪聯繫位), 所以我先只係POST 聯繫位出黎, 如果想知詳情, 可以入佢地WEB-SITE 看

但如果講D TOP 名校, 軒上今年今左個SPCC (上年都有一個有特異功能入左, 今年呢位應該係靠成績, 起碼係BAND 1 生先), 一個MARYMOUNT

而軒下就一個英華女校, 一個張祝珊

另外灣仔大熱, 聖公會, 軒上下就分別入左10個同18個

回覆 1# CrabPincers 的文章

我都因為您既POST,我至留言。係另一個板,又見人爭拗。良性就梗係無所謂啦!

我聽返黎,聖公會鄧記今年有D唔同,就係向軒小多左宣傳。我唔SURE係唔係。過去既日子,真係唔覺佢同軒小有宣傳。

唔理係唔係因為縮班而令入QC人數少左,今年既資料都可以俾下一年小六既家長參考下。不過軒下既反應真係好快,同日就上載百分比同學校名。

如果計首三志願,軒上就67%+5%+6%=78%,軒下就82.8%。
如果計首五志願,軒上就67%+5%+6%+3%+4%=85%,軒下就差唔多93%。
不過派去邊間都好重要。

有機會係學校附近食LUNCH,真係有意外收獲。

my daughter p6 in coming september... nervous

我想問問如我仔仔想考回觀塘區,而佢而家讀軒上,得唔得呢?
好煩...因我奶奶都老啦,而且屋企太多人住,SO想凡仔仔中學時搬回我九龍區....
唔知係咪報返我的地址就得呢?

謝謝你...
Macus Ma Ma

‹ 上一主題|下一主題