用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區女生
樓主: johnnywalker
go

中西區女生 [複製鏈接]

DGS 有機會2011年內搬離臨時校社,英華可能2012年就搬到深水埗

我住西營盤,小女讀緊 St Stephen's Girls, 未有西區地跌,過深水埗真係有難度。

原帖由 johnnywalker 於 11-7-5 22:05 發表

有呢個可能性,但小女學校今年入英華同往年差唔多,但入ssgc就多左幾個

DGS八月在佐敦上課啦, 阿囡前日去交注卌表時, 收到學校通知啦.

YWGS 學校重建計劃已經進行咗好耐,如無意外應該可以如期搬遷(即2012年),校網內有詳盡介紹:﹣

http://www.ywgs.edu.hk/index_home.html

YW昨日學校講左, 明年中會搬去九龍.

原帖由 johnnywalker 於 11-7-7 14:09 發表

8月咁快開學喇? 咁我諗yw出年就會搬入去.其實我想佢遲d先搬,起碼等港島西地鐵線起好.

學校未正式開學, 阿囡系中文小學上, 所以要上十日英文堂.

回復 30# 加菲貓 的帖子

原帖由 johnnywalker 於 11-7-16 22:56 發表
校長已經講到好實,出年搬,話今年中一生最抵喎,3間校舍都有得試

校長幾風趣.

回復 34# johnnywalker 的帖子

Hi johnnywalker,

Quote:今年小女有同學5x名(唔只一個)都入到英華   

是否Band 2可以入英華?

回復 37# johnnywalker 的帖子

Hi Johnnywalker,

小女考中間, 以為英中無望, 照睇, 甲一英華博大霧是有幸運, 正如你所講「中游」又是否band 1尾呢? 最大可能是上年師兄姊PS1考得好好, 如果是band 1尾, 我想自行和甲一楝鄧肇堅或St. Clare較實際。

但考慮到將來中一人數減到30人一班, 形勢更比今年差, 師兄PS1考得唔好就煩, 無得估, 真頭痛!

有時, 我都唔明點解小女的學習能力/分數/成績/考既知識和範圍都比小兒差, 但小兒派得無咁好, 小學之間的差距真是估唔到。

原帖由 johnnywalker 於 11-7-19 11:49 發表

我都答唔到,但以我所知,小女考4x-5x的同學,都係唔理老師反對,揀英華做第一志願。憑此可以推測有幾個可能性:

1. 中西區B1女仔好多都唔揀英華,俾b2執煎堆(可能性微乎其微)

2. 自行收生入左(雖然小女學校同英華關係好好,但以呢個成績靠面試入,照計機會亦好微)

3. 佢地好彩,甲部不分校網時,因為屬於全港B1,所以大抽獎極幸運咁入左(大家都知甲部抽入機會係幾微吧)

4. 5x名(全級90人)都屬於中西區B1(這是較有可能的解釋)。

老師唔叫佢地報B1,因為就算佢地係B1,都係borderline case,太進取而衰左的話實俾家長鬧。但我諗經過今次咁多「中游」入左英華,佢地學校都要反思下係唔係之前太低估整體學生o既水平。

我覺得老師做咗本份, 以我估計聖彼得舊年Band1%不超過50%(學校應該有真實數據), 老師在未知2010 Pre-S1 HKAT的影響下用番舊年Band1%無可厚非, 邊緣人如果實屬Band2佢地咁進取喺中西區會死得很轟烈, 唔好只向好果方面睇.  如果今年有少數5x名入英華, 我個人估較有說服力解釋是聖彼得2010 Pre-S1 HKAT考得好, 將5x名邊緣人歸邊向Band1尾, 還有我覺得Band2學生博大霧抽英華女校只是很甜的美夢...

‹ 上一主題|下一主題