用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關東區及中西區校網選擇的疑惑
go

有關東區及中西區校網選擇的疑惑 [複製鏈接]

您好!我的小兒明年升小六,學校網是東區,住址網是西區,我在猶豫是否將升中的校網遷移至中西區進行升中派位,因為在2010派位中學會考成績排位表中計算出中西區有7間中學共1054個學位是band 1, 1間中學136個學位是band 2。但東區有11間中學共1904個學位是band 1, 11間中學共1666個學位是band 2。
東區好像band 1 & 2 的學位較多,中西區較少,但不知東區和中西區的小學生人數比例,而且明年是千禧年學生升中的年份,小學生的人數在各區相信都會增多,競選爭會較大,由東區轉去中西區是否有著數,怕如在中西區入不到band 1&2 便會跌到band 3,請賜教!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回復 1# stanleypyk 的帖子

同意以上講法.

真係要先睇你個仔既Banding, 我都係住中西區. 其實呢區係冇Band 2學校, 只有Band 1 & Band 3. 而且數埋數埋, 男仔可以揀既學校有限:

St. Louis
St. Joseph
Raimondi
King's College

但係你睇下, 除左King's College, 間間都有直屬小學, 所以你要計算下入到既機會有幾大.  如果你個仔既Banding係中游, 可能去返東區仲多choice.

謝謝各位, 那麼是否沒有band 1的成績,便很容易跌到band 3,請問轉校網是否於最後一年的三月前申請,即是在明年三月人前看小兒的成績有沒有改進的空間才決定呢?

回復 1# stanleypyk 的帖子

如果你個仔係好"穩陣"既Band 1, 當然唔驚入唔到King's. 不過考試既野有時好難講, 一時失手/因病考得唔好, 派位系統係唔會計算在內. 好似我個仔咁, 佢係Band 2頭, 如果唔減班, 都可以博下, 但係一減左班, Band 1尾既學生都好危危乎, 我個仔咁既case更加唔博啦.

我你本身讀直資, 有直屬中學. 不過我都有同佢報自行, 真係走去報左小西灣中華基金中學. 佢地唔係個個有得in. 但我個仔都有得in, 而且呀仔話interview問題唔深, 我諗, 其實佢"自行"應該係入到呢間, 只係我最後揀返直屬中學.

真是頭都大晒,希望個仔轉去中西區校網,但成績似乎又不夠人爭,想問有無人知轉校網的最後限期是什麼時候呢?

數據的嘢睇住都好頭痕, 但好肯定的是中西區學校的banding點都高啲, 小學生的數量唔會一下大增幾多, 因為學校班級基本都係咁多。
‹ 上一主題|下一主題