用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關考12-13年度直資及私小...
go

有關考12-13年度直資及私小... [複製鏈接]

一定有關係, 我深信
想像下, 你自己係教師主教, 你自己會點揀.

仲有, 我好深信, 果D一家溫情洋溢的, 一定比單親阿爸阿媽機會大.

原帖由 tinyuichan 於 11-7-6 06:49 發表

若是單親家庭請在填表時清楚說明, 切勿隱瞞, 莫等到面試時才讓校長摸不著頭腦, 個人見解是”單親”不會影響子女入學機會, 始終很多辦學團體原本就是社福機構, 如聖公會自香港開埠已經收養孤兒, 保良局宗旨更是保護 ...

唉, 我都知係咁
但實際係點, 邊個會知呢?
學校都會睇家庭的support係咪夠吧
美其名係話家校要合作
實際咪又係睇下小朋友的家庭背景

否則, 駛乜成日都話最好父母都要一齊來interview?
都係想知, 父母係咪都重小視小朋友吧?
但重視的定義是甚麼?
一定要所有活動都要同小朋友一齊參與?
父母手停口停的, 無時間陪小朋友,
不會扣分? 真係咁公道?

單親, 無話一定唔收. 你小朋友真係叻, 又點會唔收
但, 如果同時間兩個都咁好呢? 到時, 呢d marginal factor就會發揮作用了
真係完全無影響咩?

而且, 實在見得太多, 現實社會係, 講一套, 做又另一套.

原帖由 GBM 於 11-7-6 00:28 發表

我深信無一間學校會睇小朋友係咪單親去比分數.

哪間學校會明目張膽話單親會扣分?
但實際去評估時, 唔係真係咁黑白分明的
我都識人在直資小學教, 有時, 佢地評係咪收一個學生, 多少都帶點主觀的.

原帖由 thomasha 於 11-7-5 20:19 發表
以己度人,不如設身處地。

設身處地的意思, 咪就係想像自己係果位主教老師, 校長,
你會點揀囉~

假如, 某天有一對父母, 好有文化咁出現在你面前, 談吐得體
另外係一個為小朋友趕到裙拉褲甩地, 放下手上工作的單親爸媽來, 又唔多識講野.

兩個小朋友相若表現, 你又會唔會有preference呢?
家長果d分係點比?

面試者, 講到尾, 就係看門面表現.
否則, 面試班又點會成行成市, 連幼稚園都話要

或者, 我對人性係悲觀
老師都只係人, 係咪個個都有咁好的教育理念, 係咪個個都係有教無類? 我真係唔樂觀
我只見, 唔少會揀d覺得易教的學生去收囉...
‹ 上一主題|下一主題