用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北官vs香港真光中學(小學部)
go

北官vs香港真光中學(小學部) [複製鏈接]

小女現讀真幼,可直上真小, 本人同時係北官舊生, 所以有20分.
真小係中文小學(私校), 但可直上真中(女校).
北官係中英文小學(官校), 但得20%左右上到筲官(男女校).
大家有咩見意?

0    0    0    0

醒目開學勳章

北官係英文小學?

sorry, 已改
原帖由 snowwhite002 於 11-7-4 17:38 發表
北官係英文小學?

兩所都是大熱.如令千金成績好, either one都可上band 1.如你冇信心,咁就花d$入真小.

ps.班friends話北官d老師好惡,对成績差的学生罵也不留情面,更不會幫你.真小我就唔識人,所以唔知.

Thank You Jasmine, 成績好唔好真係唔知(真小冇考試), 所以先唔知點好.

回復 5# cmarcus 的帖子

真小來年係三測三考喎.

真小雖然係初小活動教學,但聽聞考測唔少喎,點會無考試?
另外,真小唔係直上真中架喎,兩校只係聯繫關係,扣除自行位只有25%直屬位.而實際都收得返起5,6成.

我囡本來會入真幼,所以都搜集過下資料...

樓主睇嚟你要做多D功課先好下決定啦!

原帖由 cmarcus 於 11-7-10 19:14 發表
Thank You Jasmine, 成績好唔好真係唔知(真小冇考試), 所以先唔知點好.

北小應該唔係英小,佢的課程好簡單!

各位對不起, 我又typing error了. 冇考試既係真幼, 所以唔知佢成績好唔好.
北官上年只係精英班有50%去到筲官中, overall只係around20%左右.
真小就有70%上到真中.
但筲官好似好過真中少少, 又係男女校....

我一點都不同意簡單,相反還覺得很好,esp 中文&英文.
老師真的有點惡,但如果小朋友努力,其實一點影響都沒有.

原帖由 jasoncheung 於 11-7-11 00:28 發表
北小應該唔係英小,佢的課程好簡單!

Longan, 我想請問北官校風如何呢? 我聽朋友說這間有很多內地學生, 小朋友不是太斯文, 是嗎?  

原帖由 Longan 於 11-7-11 11:45 發表
我一點都不同意簡單,相反還覺得很好,esp 中文&英文.
老師真的有點惡,但如果小朋友努力,其實一點影響都沒有.

我記得有同事之前特登去北官等d學生放學再同d家長傾計...佢話入到精英班的真的不錯....好smart....不過, 入唔到的似乎就唔係幾好...佢太太以前都係北官..最後都無選北官而選滬江...首輪15分入左....

我之前住係北官附近....曾經見過有d北官男生係街度追逐...印象麻麻....

如果唔介意比學費...我會選真光...

原帖由 cmarcus 於 11-7-4 16:37 發表
小女現讀真幼,可直上真小, 本人同時係北官舊生, 所以有20分.
真小係中文小學(私校), 但可直上真中(女校).
北官係中英文小學(官校), 但得20%左右上到筲官(男女校).
大家有咩見意? ...

如果俾我選又唔怕俾錢, 我一定會選真光...
真光校風好, 孩子入到去會較放心, 而且校舍唔錯, 社區唔太複雜, 小孩子有一半時間在學校, 有間校風唔錯的學校幫你調教孩子是好重要.  而且老師同學對孩子的影響好大...

真中唔差, 在港島區雖然唔算頂頭大熱, 但都薄有名氣.

我都鐘意真光, 校風好D~

本人是多年前真小舊生, 仍然很懷念小學時的生活!我很同意panbaby的講法, 真小的校風的確很好, 老師很好, 實在很多方面都非常好...... 不過升中之事, 我認為現階段不用擔憂太多, 反正小學有六年時間那麼, 若然真的認為本身就讀的小學並不合適, 可以嘗試轉校的!
而且, 想當年真小的老師, 並不會賣花讚花香的一味叫成績好的同學選真中, 而是真心的幫那些band1同學選更理想的學校(像我自己便是由老師推介我選讀英華女校而又成功的)。
我自己當年的同學們很多也能派得其他一流中學, 情形與我現在網上所看到真小2011年升中派位情況相若。
我反而覺得, 你的女兒若成績好的話, 要在真小考取其他一流中學的根本不難; 如果成績只屬一般的話, 那麼更因為有真中的緣故而不用太擔心會派往其他二、三流中學, 不是一個很理想的選擇嗎?

我都會揀真小,因我囡囡當年考到這間和其他學校,心大心細下還是先註冊還去了家長迎新日,我對校長、學生以及校舍都有好好的印象。我都同意真小讀得好,可再轉去其他更出名的中學,如果成績屬band 2,真中收番的機會亦有,除非你很想她讀男女校。我有朋友就是不想女兒讀女校,住在12網都不選那些出名又有直屬中學的女校。
‹ 上一主題|下一主題