用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 2011-12升小一交流區
樓主: 維豬豬
go

2011-12升小一交流區 [複製鏈接]

原帖由 IJai 於 11-8-26 00:06 發表

就因為你個字係最後最後
所以好易見到
我仔係8號候選佳麗XD
佢好冇用好怕醜ga
但warm up後ok癲
- -"

我見到啦, 鍾小朋友 其實好多男仔都係咁既啦, 以前維維又內向又固執又怕醜又大脾氣又有點自閉唔合群, 我用咗三年幾既時間帶住佢參加咗好多好多小朋友聚會, 謀殺了好多瞓覺既時間, 令到佢改變咗好多呀. 只係教佢叫人就好似用咗兩年既時間, 每次見到朋友我都會不厭其煩咁帶領佢去叫, 一次唔出聲兩次, 兩次唔出聲三次, 再加埋獎勵和讚賞, 今日終於都成功啦. 所以話, 唔使擔心既, 俾多啲時間佢啦. 多啲帶佢同小朋友玩呀, 好有用既.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原帖由 維豬豬 於 11-8-26 01:35 發表

咁可憐? 你平時有無多啲同佢講下小學既生活? 同埋帶佢行去學校門口睇下入面, 話俾佢聽入面既老師同同學仔都好好人, 又好有禮貌, 你好開心佢可以入到呢間咁好既小學讀書........呢幾招我係暑假成日用既, 所以維維一 ...

維維媽我地一日到黑都經過csk
佢表哥仲岩先係csk畢業冇耐
唉佢係咁慢熱到喊
但佢番到學校又ok死死地氣聽老師講-.-

我問佢做過咩etc..
佢一律答"乜都吾知"激瓜
吾知佢坐第幾行
我隻野高度一向係75%tile
吾肥的面尖尖
真係吾知why條褲扣5倒鈕明明試過著
即刻去買大一碼點知out of stock
@@

原帖由 維豬豬 於 11-8-26 01:21 發表

跟住就係夜晚有兩次將唐老師講咗成胡老師, 我好想投降呀......救命

咦我個仔又係話有胡老師wor
仲有蔡老師!_!
仲話得2個computer要排長龍
0,0

原帖由 IJai 於 11-8-26 02:11 發表

維維媽我地一日到黑都經過csk
佢表哥仲岩先係csk畢業冇耐
唉佢係咁慢熱到喊
但佢番到學校又ok死死地氣聽老師講-.-

我問佢做過咩etc..
佢一律答"乜都吾知"激瓜
吾知佢坐第幾行
我隻野高度一向係75%tile
吾肥的面尖 ...

第一日返學係個咁陌生既環境下仲未熟悉啫,
校褲粒鈕你試下可唔可以釘開啲.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原帖由 IJai 於 11-8-26 02:18 發表

仲有蔡老師!_!
0,0

咁就幣啦, 維維開頭話有個唐老師, 仲有個男老師係黃老師, 唔知係咪個傻瓜記錯咗嚟, 但唐老師應該無錯呀, 我記得門口張list都係咁寫既喎. 唔通係我大懞記錯?
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 IJai 於 11-8-26 02:18 發表

仲有蔡老師!_!
0,0

維維提都無提過有見過computer呢樣野. @_@
歡迎進入維豬豬愛的小屋

明天還要上課嗎?
我仔仔明天會回校探老師 ,唔知會唔會見到你地呢

原帖由 維豬豬 於 11-8-26 02:31 發表

咁就幣啦, 維維開頭話有個唐老師, 仲有個男老師係黃老師, 唔知係咪個傻瓜記錯咗嚟, 但唐老師應該無錯呀, 我記得門口張list都係咁寫既喎. 唔通係我大懞記錯? ...

我估我仔亂up多
又話尋日有人喊都吾知真定假
今日好好多了適應左小小
仲話今曰吾耐添
其實咪同尋日一樣3個中
-,-

我仲撞到一位新搬入我地大厦ge媽媽
一傾之下原來他兒子又是1D
真太橋la哈哈
^^

原帖由 csk家長jj 於 11-8-26 10:28 發表
明天還要上課嗎?

要呀
仲有工作坊
我要番工無得去
但維維媽好似會去的
=]

原帖由 csk家長jj 於 11-8-26 10:28 發表
明天還要上課嗎?

Hi, 真係估唔到咁有緣俾我見到你喎, 好多謝你既分享呀, 第時有時間都要多啲上來幫我哋解答下問題喎.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 IJai 於 11-8-26 17:52 發表

我估我仔亂up多
又話尋日有人喊都吾知真定假
今日好好多了適應左小小
仲話今曰吾耐添
其實咪同尋日一樣3個中
-,-

我仲撞到一位新搬入我地大厦ge媽媽
一傾之下原來他兒子又是1D
真太橋la哈哈
^^ ...

咁橋呀, 你哋就好啦, 有個咁近既伴.
尋日太忙都唔得閒上來覆下你家長工作坊既內容添,
尋日同今日既工作坊都係講座,
尋日係講點樣令小朋友既手仔有力啲、寫字寫得靚啲. 今日係講幼稚園同小學既分別, 家長點樣幫小朋友去適應上小學, 如果你都想了解下可以去返學校取返參考資料.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 IJai 於 11-8-26 17:55 發表

要呀
仲有工作坊
我要番工無得去
但維維媽好似會去的
=]

我今日見到jj呀,等放學時仲要係咁橋坐咗係我旁邊添. 佢有同我哋分享咗啲寶貴既意見,不過唔係太夠時間可以再問多啲囉.
但都好多謝csk家長呀,等我又再了解多啲.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 維豬豬 於 11-8-27 14:16 發表

我今日見到jj呀,等放學時仲要係咁橋坐咗係我旁邊添. 佢有同我哋分享咗啲寶貴既意見,不過唔係太夠時間可以再問多啲囉.
但都好多謝csk家長呀,等我又再了解多啲. ...

唔好怪我多咀八卦就真
今日執書櫃,原來我仲有keep起當年我仔小一的中文和作文練習,有興趣我fax比你試做呀

原帖由 維豬豬 於 11-8-26 02:31 發表

咁就幣啦, 維維開頭話有個唐老師, 仲有個男老師係黃老師, 唔知係咪個傻瓜記錯咗嚟, 但唐老師應該無錯呀, 我記得門口張list都係咁寫既喎. 唔通係我大懞記錯? ...

黃Sir係訓導主任,一般小一生都會怕怕佢 ...不過佢係好nice的

哇~維維媽同jj
點解咁勁咁都相遇到
-v-

我3日都有送個仔番學
果時好似好混亂好難相見
maybe next time I try大叫維維媽

原帖由 csk家長jj 於 11-8-27 18:31 發表

黃Sir係訓導主任,一般小一生都會怕怕佢 ...不過佢係好nice的

我隻野好似吾驚佢wor
成日提住wong sir
XD

原帖由 IJai 於 11-8-27 19:24 發表
哇~維維媽同jj
點解咁勁咁都相遇到
-v-

我3日都有送個仔番學
果時好似好混亂好難相見
maybe next time I try大叫維維媽

緣份
我11:30am才回校,偏偏坐喺維維媽旁邊

Hi hi~ 好耐無上黎啦, 報到下先~ 我個女都係1D呀, 呢度好多同學仔喎~
三日適應班話咁快就完左嘞, 都好順利, 起碼阿女無抗拒先啦 , 佢而家最擔心都係到時食飯, 因為佢唔食肉架, 好驚到時會有老師迫佢食囉, 都唔擔心得咁多, 好快就正式返學啦, 我都希望有人迫下佢會搞得掂呢個齋妹呀!
我阿女又係話有黃sir, 仲有三個添, 黃sir1號, 黃sir2號, 黃sir3號喎...
佢仲話班上除左唐老師, 仲有另外三個人, 其中一個黃sir介紹自己係大學生黎架, 淨係呢三日黎幫手, 之後就要返番大學了... 唔怪得等放學時都見到幾個好後生嘅年青人啦, 我都估佢地都係學生, 應該係呢幾日幫手招呼小一新生而已~

hi meimeicat你女女又是1D wow!
成日見一個好高大咩住粉紅書包是你女ma?
女仔果然有文路d
我個隻連唐老師都up5出
-.-

同意3日適應ok
冇太大抗拒
我果隻又係擔心比人迫佢食野
佢好煩5好味5肯食的
@@

原帖由 csk家長jj 於 11-8-27 21:20 發表

緣份
我11:30am才回校,偏偏坐喺維維媽旁邊

e度好多有緣人呢
^^
‹ 上一主題|下一主題