用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 2011-12升小一交流區
樓主: 維豬豬
go

2011-12升小一交流區 [複製鏈接]

原帖由 IJai 於 11-9-1 02:28 發表
下乜寫左3日手冊紙?
我見到得一張炸wor

我記得有兩張,但最後一張就寫咗三日.
因為嗰日維維就係寫得慢所以無得食小 食,佢仲要係嗰朝早無食到早餐,所以佢好唔開心囉.
不過可能係因為咁,今朝早六點半起身眼都未開得晒,飲完枝奶都仲肯食咗一碗仔烏冬,平時咁既環境條友仔實唔會食既.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原帖由 IJai 於 11-9-1 08:40 發表
今朝送佢番學
其他高年班都番了
好多同學一齊
完全睇吾到佢搞成點
真係要學下獨立了
- -"""

咁咪好混亂囉,都係好似之前咁排隊入去呀?
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

回覆 182# 維豬豬 的文章

是呀亂亂地啦
好彩有條名牌带
應該ok既
好多通告救命

9月10就見面啦
我提名你做班代
-v-

用手機PM到你la 維維媽:))

原帖由 IJai 於 11-9-1 16:58 發表
是呀亂亂地啦
好彩有條名牌带
應該ok既
好多通告救命

9月10就見面啦
我提名你做班代
-v-

做班代表我唔得既,
我超級無記性呀, 一陣呢樣唔記得嗰樣唔記得就唔好啦,
有野叫我幫手就實無問題, 但咁大單野我揹唔起既.

今日勁多通告, 但我唔見有(通告6)喎, 又話聽日要交既, 我寫咗落手冊度話俾唐老師知啦,
今日問維維上堂做咗乜, 答案﹕唔知.
只知道俾老師鬧, 因為班友仔好吵, 老師叫佢哋趴低望住窗.
仲講話今日有兩個小息, 第一個小息食咗兩塊餅, 第二個小息食一塊餅, 兩個小息都有去廁所, 但無同小朋友傾計喎, 問佢點解啦, 怕醜喎.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 IJai 於 11-9-1 17:01 發表
用手機PM到你la 維維媽:))

收到啦.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 IJai 於 11-9-1 16:58 發表
是呀亂亂地啦
好彩有條名牌带
應該ok既
好多通告救命

9月10就見面啦
我提名你做班代
-v-

我係出面睇住佢,但佢又唔知自己排邊,好似好迷惘噤,真係好想入去幫佢,不過佢跟下人,d老師一見佢個牌仔就會指佢去適當位置,最後見到個老師一拖二帶埋佢同另一個同學仔搵班,其實佢地都可以搞得掂!

回復 185# 維豬豬 的帖子

我隻野激死我
老師問佢拎簿費佢話冇!!!
我講左9萬次張支票咪係lor
比老師寫紙字鬧
t.t

我都好似冇左什麼識別果張
學生編號=ID no. ma?
我地自行入冇咩派位證ga wor
牙科$20影相$12現金ma?
都5知點夾住我索性搵個袋子入住釘實佢
又未收相?定我仔冇交?
抄手冊又完全冇抄下面寫手冊果d
要老師寫
救命

原帖由 維豬豬 於 11-9-1 00:04 發表

佢7點10分上車, 真係早到
我諗佢7點半就返到學校啦, 唔知有無得入課室先呢,
咁早坐係度唔知做乜好添, 我諗你都係見佢唔到既啦.
唔得, 我要睇下個小巴站七點半多唔多人搭車先,
叫姐姐送就可以七點半出門口 ...

我估都會超多人,我撘17號,到土瓜灣時好多人上車同排隊,本來仲諗住好快到學校,點知土瓜灣就塞左好耐。

原帖由 Fannylok 於 11-9-1 21:14 發表

我係出面睇住佢,但佢又唔知自己排邊,好似好迷惘噤,真係好想入去幫佢,不過佢跟下人,d老師一見佢個牌仔就會指佢去適當位置,最後見到個老師一拖二帶埋佢同另一個同學仔搵班,其實佢地都可以搞得掂! ...

迷茫!_!
太貼切ge形容詞
t.t

岩上網睇一年班功課
睇完1E果個笑鳥

原帖由 IJai 於 11-9-1 21:15 發表
我隻野激死我
老師問佢拎簿費佢話冇!!!
我講左9萬次張支票咪係lor
比老師寫紙字鬧
t.t

我都好似冇左什麼識別果張
學生編號=ID no. ma?
我地自行入冇咩派位證ga wor
牙科$20影相$12現金ma?
都5知點夾住我索性搵個袋 ...

我學生編號都係寫ID no,應該啱。
聽曰應該淨係交$20,我用左個file袋起晒d野,再用萬字夾將通告+錢+相夾一齊,噤樣可能佢會容易記得,我個班都未收相呀,慢慢來啦!

回覆 192# Fannylok 的文章

咁手冊果個出紙子編號又係乜?
其實=ID no. ma?
咪 double 左?

回復 191# IJai 的帖子

見你噤講我又上去看看,噤搞笑,1E唔係要寫晒ma,噤多!!我個班最簡單,啱晒我個仔!

回覆 194# Fannylok 的文章

抄完應該差不多可放學

回復 193# IJai 的帖子

ID no = 出世紙號碼,我都係照寫,因為搵返之前派位的信,學生編號就係ID no,同埋如果錯佢會話返比你知,好過唔寫。

我啱啱先同老公一齊搞掂d野,又係一路填一路估估下,好似做理解噤!加油啦

原帖由 維豬豬 於 11-9-1 20:05 發表

做班代表我唔得既,
我超級無記性呀, 一陣呢樣唔記得嗰樣唔記得就唔好啦,
有野叫我幫手就實無問題, 但咁大單野我揹唔起既.

今日勁多通告, 但我唔見有(通告6)喎, 又話聽日要交既, 我寫咗落手冊度話俾唐老 ...

所有通告都可以在校網右上角的通告欄 print出來 初初開學一定有少少混亂 ,相信好快就可改善

原帖由 Fannylok 於 11-9-1 21:29 發表
ID no = 出世紙號碼,我都係照寫,因為搵返之前派位的信,學生編號就係ID no,同埋如果錯佢會話返比你知,好過唔寫。

我啱啱先同老公一齊搞掂d野,又係一路填一路估估下,好似做理解噤!加油啦 ...

出世紙no.= ID no.=學生編號(但唔要個括號)

thx fanny
thx jj成日上黎解答問題
如果d通告有埋英文就好la
e+我要番釋
@@

原帖由 Fannylok 於 11-9-1 21:14 發表

我係出面睇住佢,但佢又唔知自己排邊,好似好迷惘噤,真係好想入去幫佢,不過佢跟下人,d老師一見佢個牌仔就會指佢去適當位置,最後見到個老師一拖二帶埋佢同另一個同學仔搵班,其實佢地都可以搞得掂! ...

當時係幾多點度呀? 知唔知搭校車既同學仔係咪一早就入咗去啦? 我又唔記得問維維喎.
搭校車返學好早呀,好似七點半就返到去啦. 但放學又幾好喎,十二點五個字就接到佢啦, 維維話搭校車既一早落來, 唔搭校車既要好耐至有得走喎, 我心諗你又知?
歡迎進入維豬豬愛的小屋
‹ 上一主題|下一主題