用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 而家做父母真係唔簡單呀!
go

而家做父母真係唔簡單呀! [複製鏈接]

最近,我阿媽見我成日同d家長講起7月5日中一派位,佢就話點解而家咁煩嫁,以前邊有咁多嘢?我都好認同:以前記得我阿媽真係無幫我們幾兄弟姐妹選學校呀,學呢樣,學嗰樣,因為他們都要掛住搵食,邊到理得咁多...而家响facebook見番d舊同學,佢地而家好多都搵到2-4萬一個月,但我地讀嗰間中學只不過排全港200幾(中間嗰堆);相反,而家我响hr公司做,見到d大學生搵工時d態度仲衰過d無咁高教育程度的學生,真係聽到耳寃,直情唔想同佢地搵工,費事比人地公司話介紹d咁嘅人去見工.其實我只不過是希望講其實升上任何一間中學唔係太緊要,反正我們為囝囡已經比我們父母一代做得多了,而小朋友自己亦付出了,反而覺得如何教小朋友將來面對人和事才最重要.現在只要放鬆心情去面對7月5日結果便ok了,在此希望所有父母親7月5日開開心心....
   0    0    0    0

100% 同意!

個遊戲規則系咁, 個個家長都"人在江湖, 身不由己"!

仲有2日, 希望各位bk的爸媽都有理想的結果啦...!

回復 2# harveyworkshop 的帖子

我都係咁講 , 係 bk 真係好多家長好誇 .

我自己成日係樹講反調, 就黎比人罵. 我個仔都係 band one band 2 頭, 但我真係唔多驚. 亞仔佢自己其實係知乜事, 只不過得 12 歲, 腦部跟大人思想仲未坎在一致 , 時間未配合而已. 家長用多的時間陪佢, 臨訓前跟佢多的野啦. 在這 2 天攬佢傾多的 , 講下東, 講下西都好呀 . 就知小朋加友要的乜, 並唔係家長所要的 band one英中 .

原帖由 harveyworkshop 於 11-7-3 12:14 發表
反而覺得如何教小朋友將來面對人和事才最重要....

而家年代的小朋友都係唔簡單哩 ~~
‹ 上一主題|下一主題