用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡派左成績表-考全級第二
樓主: 瑩瑩老豆
go

囡囡派左成績表-考全級第二 [複製鏈接]

回復 8# 瑩瑩老豆 的帖子

咁都未盡全力, 死未.

嘩...好叻呀!!! 你一定好開心喇!!!

恭喜恭喜

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-7-3 11:40 發表
上學期全級第四
下學期全級第一
全年計第二

想請教你們平日如何幫她溫書可以取得咁好成績???
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

王國會長

其實平日真係冇乜溫習及去補習, 每天放學回家囡囡自己做完功課就會看電視/上網, 晚上我地會睇下佢D 功課做晒未, 如果係見到佢唔識做會教佢做過, 但唔會直接告訴她答案, 課本就冇温. 到測驗或考試前兩周才會開始温返教過D 課文.
另外由於囡囡成日好快做完功課, 所以另外也有要她做練習.

由下學期開始, 加了每個周六去學英文45mins. 剛巧下學期英文係四科之中最高分(96.5), 唔知有冇關係.

原帖由 fubaba726 於 11-7-4 00:40 發表
請教你, 平日點同佢溫習?

王國會長

雖然老師寫佢"未盡全力"有D 苛刻(其實仲有寫佢上堂欠專注), 但又唔可以否認, 我囡平日的確係比較"是但", 而我們又沒有很嚴格地督佢讀書.

原帖由 annie126 於 11-7-4 11:57 發表
咁都未盡全力, 死未.

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-7-4 13:40 發表
其實平日真係冇乜溫習及去補習, 每天放學回家囡囡自己做完功課就會看電視/上網, 晚上我地會睇下佢D 功課做晒未, 如果係見到佢唔識做會教佢做過, 但唔會直接告訴她答案, 課本就冇温. 到測驗或考試前兩周才會開始温返 ...

我仔仔小學時的學習方式都好相近,每天做完功課都會做些課外練習,之後就會看卡通片和玩,又沒有去補習,只是星期六上一些英語遊戲班,但上課時他是比較專心和考試前約三星期開始溫習,他的成績在四五六年級都能保持全級第一,現在讀中學也能在五名之內。
質量比數量重要,太長時間要小孩學習,會令他們減低學習的興趣。

醒目開學勳章

原帖由 mio8390 於 11-7-4 14:01 發表

我仔仔小學時的學習方式都好相近,每天做完功課都會做些課外練習,之後就會看卡通片和玩,又沒有去補習,只是星期六上一些英語遊戲班,但上課時他是比較專心和考試前約三星期開始溫習,他的成績在四五六年級都能保持全級第一,現 ...

恭喜, 你個女真系令人羨慕。 康傑會唔會再貼佢即名系大堂?

by the way, 你女女學英文,是在東商場嗎?

醒目開學勳章

王國會長

四五六年級都能保持全級第一 希望我囡囡也可以

原帖由 mio8390 於 11-7-4 14:01 發表

我仔仔小學時的學習方式都好相近,每天做完功課都會做些課外練習,之後就會看卡通片和玩,又沒有去補習,只是星期六上一些英語遊戲班,但上課時他是比較專心和考試前約三星期開始溫習,他的成績在四五六年級都能保持全級第一,現 ...

王國會長

這就不知了, 但8月囝囝開始要返康傑N1 了.
我囡在西商場學英文的.

原帖由 Sumyeema1 於 11-7-4 14:20 發表
恭喜, 你個女真系令人羨慕。 康傑會唔會再貼佢即名系大堂?

by the way, 你女女學英文,是在東商場嗎?

最緊要是小朋友很努力,家長又支持,就會有可能達到。
原帖由 瑩瑩老豆 於 11-7-4 21:36 發表
四五六年級都能保持全級第一 希望我囡囡也可以

回復 1# 瑩瑩老豆 的帖子

恭喜你呀!

回復 26# 瑩瑩老豆 的帖子

請問是學什麼的英文班??請問囡囡幾歲?

Thank you for sharing!!!

恭喜!!

但我囡就考得好差

(PS) 唔好問我地啦! thx
yvonne (^-^), 曉晴已經小五啦!

嘩,全級第一名, 好厲害呀,勁!!
我個仔今年升2年級, 平均分都有90, 但係成績表無寫名次,不過上學期有91.幾問班主任佢話佢排30幾,今次差咗,睇怕都30到尾啦 希望佢2年級成績會好D啦

王國會長

阿嫲問過你地?
BoBo 未慣新學校吧.

原帖由 曉晴媽咪 於 11-7-5 09:18 發表
恭喜!!

但我囡就考得好差

(PS) 唔好問我地啦! thx
‹ 上一主題|下一主題