用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優家長,你們小朋友是否就讀出名的幼稚園? ...
go

資優家長,你們小朋友是否就讀出名的幼稚園?

資優家長,你們小朋友是否就讀出名的幼稚園? 而我自己小朋友就只有Band 2的收,好失望,唔知点幫佢.

我囝囝是讀屋村幼稚園,入了全區差不多最差的一間小學,但升中入了band 1學校,成績考前五名,中三時考入了資優教育學院,最重要不是入了什麼學校,是小朋友和家長有沒有放棄,資優只是潛能,要努力才可把它發揮出來,不要放棄。

原帖由 meimei223 於 11-7-1 02:36 發表
資優家長,你們小朋友是否就讀出名的幼稚園? 而我自己小朋友就只有Band 2的收,好失望,唔知点幫佢.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仲未幫佢check係咪資優, 只覺得佢比較聰明,最終我無為孩子揀SC/KV
恐龍家

原帖由 mio8390 於 11-7-4 22:28 發表
我囝囝是讀屋村幼稚園,入了全區差不多最差的一間小學,但升中入了band 1學校,成績考前五名,中三時考入了資優教育學院,最重要不是入了什麼學校,是小朋友和家長有沒有放棄,資優只是潛能,要努力才可把它發揮出來,不要放棄。...

Excellent conclusion.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

升中入了band 1學校,是私立band 1?還是叩門入到band 1津校?我想全區差不多最差的一間小可能連band 2 都無。派去band 1D難度!

原帖由 mio8390 於 11-7-4 22:28 發表
我囝囝是讀屋村幼稚園,入了全區差不多最差的一間小學,但升中入了band 1學校,成績考前五名,中三時考入了資優教育學院,最重要不是入了什麼學校,是小朋友和家長有沒有放棄,資優只是潛能,要努力才可把它發揮出來,不要放棄。

...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ok_ko 於 11-7-13 15:02 發表
升中入了band 1學校,是私立band 1?還是叩門入到band 1津校?我想全區差不多最差的一間小學可能連band 2 都無。派去band 1學校有D難度!

要睇小朋友响學校嘅成績,同埋佢個隨機號碼靚唔靚!
呢個年代~我唔清楚,但以前我嗰代,9流無人讀嘅小學,30年前已經要轉全日班,但一樣有人入到DBS!仲要係全區得兩個位!
恐龍家

回復 7# 小曳人 的帖子

我都知你唔清楚。如果間學校係 band 3,無論你個隨機號碼幾靚,都不會派到 band 1學校。除非考到。

因為我不清楚mio8390 的情況, 所以我才問。

可能你未遇過,我囝囝就是派到全區沒有人想去讀的小學,但可能是成績好,所以升中時入了間band 1中學,當然不是一線的band 1學校,如果佢在好些的小學讀,可能會入到高些的band 1中學,但現在也不差,在二線的band 1中學做一線學生,學校給他的機會一定比入了一線的band 1中學多,他的成績也不會輸比一線學生。
最重要是不要放棄,充實自已,我識的朋友中,沒有一個成績好的會派到差的中學,只有以為自已好成績的派到差學校。

原帖由 ok_ko 於 11-7-14 10:16 發表
我都知你唔清楚。如果間學校係 band 3,無論你個隨機號碼幾靚,都不會派到 band 1學校。除非考到。

因為我不清楚mio8390 的情況, 所以我才問。

add oil.

原帖由 mio8390 於 11-7-14 14:03 發表
可能你未遇過,我囝囝就是派到全區沒有人想去讀的小學,但可能是成績好,所以升中時入了間band 1中學,當然不是一線的band 1學校,如果佢在好些的小學讀,可能會入到高些的band 1中學,但現在也不差,在二線的band 1中學做一線學生,學 ...

老實說如果真是資優, 沒有KG 會教到他們的的程度. 所以不要失望. 我小朋友讀了SC 5個月, 然後轉了–間above average嘅KG. 最重要是他讀得開心和同老帥"夾".

對我來說, 知道資優希望可以給我小兒合適嘅教育, 和解釋到一些行為嘅問題.

最重要用心去教.

原帖由 meimei223 於 11-7-1 02:36 發表

我冇為兩個小朋友揀人所共知嘅"名校", 反而搵左間出名老師有愛心及耐性 + 行montessori 嘅kinder; 能力高嘅年幼小朋友未必好需要艱深課程, 但良好嘅品格教養就唔係間間學校都做得到!

而家我兩個小朋友都少左"睇唔起課程無聊"嘅心態, 每日都好用心學習及發掘佢想知道嘅事 (某程度上, montessori嘅教學模式係令學生自主性大左)... 明年我細女上k2喇, 佢已經萬非期待, 佢話: "可以挑戰埋k3嘅教具! 好開心好想番學!"
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna