用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 獎學金一問?
go

獎學金一問? [複製鏈接]

唔知有無人可以話我知,學校係點分配獎學金?係咪全年成績計算的頭三名?
   0    0    0    0

其實係咪無咗獎學金e回事呢?另外想問學校係咪偏對女學生好啲,對男學生會差啲呢?因有好幾位家長都有提及此事、又話轉咗校長後學校變咗好多,校長心急學校上位而過份谷學生,忽咯咗學生感受,依家似呼放軟咗態度。但又依然說應有獎學金的學生又無得到,反而成績唔係前三甲的就能得到,講到學校處事方面好怪,不知大家有如何看法?

醒目開學勳章

原帖由 shingshing307 於 11-6-30 18:55 發表
唔知有無人可以話我知,學校係點分配獎學金?係咪全年成績計算的頭三名?

hi, 我只知去年2年級都有比考第一果個男仔, 今年就唔知.

原帖由 shingshing307 於 11-7-4 19:01 發表
其實係咪無咗獎學金e回事呢?另外想問學校係咪偏對女學生好啲,對男學生會差啲呢?因有好幾位家長都有提及此事、又話轉咗校長後學校變咗好多,校長心急學校上位而過份谷學生,忽咯咗學生感受,依家似呼放軟咗態度。但又依然 ...

1 ) 我相信學校仲有獎學金, 因為剛剛過去的畢業禮都有頒學金.

2.  我唔覺學校會偏對女學生好些.  其實有甚麼原因令你為何會有這種感覺呢 ?

3.  我的兒子今年讀二年級,  暫時來說, 我覺得課程 OK, 不會太深.  你小朋友是讀幾多級呢 ?

原帖由 ktmama 於 11-7-7 14:16 發表

1 ) 我相信學校仲有獎學金, 因為剛剛過去的畢業禮都有頒學金.

2.  我唔覺學校會偏對女學生好些.  其實有甚麼原因令你為何會有這種感覺呢 ?

3.  我的兒子今年讀二年級,  暫時來說, 我覺得課程 OK, 不會太深.  ...

我有一對龍鳯仔女,因為係時候要揾小學,咁我一直都有問吓街坊,我住馬鞍山、有啲家長話禧年好,但大部份都話未轉校長就好、現在的校長太急進,又提及如果唔係精英班的學生、會無tsa作評估......
  我不是想說妳們學校不好、我只是想了解多些.請不要誤會.

回復 1# shingshing307 的帖子

明白.  我以為你已是禧年的家長才感到有點奇怪, 請不要見怪 :)   

其實我覺得這所小學的老師很有愛心,  對能力較遜的小朋友亦有很好的支援.   

每年九月中學校都有學校簡介會, 你可以留意一下禧年的網站, 到時報名, 希望從而加深你對學校的了解.  如有甚麼疑問, 亦可即場查問的.

至於 TSA 評估, 因我小朋友是小二生,  所以暫不太清楚評估的情況.  但據我所知, TSA 是一個全港性的公開評估, 所有小三, 小六的學生都必須參與的, 因為關乎學生們自身升中的派位, 照常理無可能只給精英班的學生去評估吧 !

據我所知, TSA 是全港小三及小六學生也要考的. 不過參加評估的學生, 好像是教育局所選. 學校好像沒有選擇權. 所以說精英班才可以做評估, 應是不對的.

回復 1# qkhui 的帖子

我所指的tsa是自己學校的tsa,當時個家長係指用來評估前比精英班作練習,佢小朋友不是精英班的,佢覺得學校咁做好不公平.

回覆 3# ktmama 的文章

妳多謝妳的回覆.我其實一直有留意禧年,因之前好多家長推薦,之前聽說禧年正面的說法較多,但好奇怪現在好似彈多過讚,最奇怪就係唔係單單一個咁講,所以我多咗留意禧年,係咪真係新校長管理上出現問題.我知禧年聖誕節會有一個大型活動,可以比外人入內參觀,我到時都會到的.多謝妳的資料呀.

回復 8# shingshing307 的帖子

我仔仔小三及今年升小四都是精英班, 但我又不見仔仔評估前有TSA 做.

不過我聽有家長講, 小五/小六的精英班, 家課好像是比普通班的深.

原帖由 shingshing307 於 11-7-12 00:15 發表
妳多謝妳的回覆.我其實一直有留意禧年,因之前好多家長推薦,之前聽說禧年正面的說法較多,但好奇怪現在好似彈多過讚,最奇怪就係唔係單單一個咁講,所以我多咗留意禧年,係咪真係新校長管理上出現問題.我知禧年聖誕節會有 ...

其實你亦可以考慮參加九月中的學校簡介會, 因為到時可以上樓參觀小一的上課情況, 可有專人帶領你們參觀整個校園, 相信可以讓你對學校了解多些.

原帖由 qkhui 於 11-7-12 09:10 發表
我仔仔小三及今年升小四都是精英班, 但我又不見仔仔評估前有TSA 做.

不過我聽有家長講, 小五/小六的精英班, 家課好像是比普通班的深.

qkhui, 很久沒有交談啦. 我仔仔來年編入了 3A 班呀. 我早前見你仔仔有上台表演非洲鼓呀.  我見他們很開心似的 .

hi ktmama, 係ar. 你仲認得我仔仔ar ?
你仔仔表演什麼ar ?

回復 1# qkhui 的帖子

我仔仔無份表演呀.  不過我都有返去睇支持吓班小朋友嘛.

回復 14# ktmama 的帖子

你真好
‹ 上一主題|下一主題