用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧vs藍田啟思
go

藍田靈糧vs藍田啟思 [複製鏈接]

請問大家覺得哪一間比較好?好多人都話靈糧這一兩年辦得很好,小朋友上課很開心,啟思沒有朋友讀過,因此無從比較…兩間都是愉快學習既學校,但啟思已交學費、訂校服,靈糧今天才通知…其實學費差不多,只想選一間好的給仔仔
   0    0    0    0

醒目開學勳章

2間我覺得啟思比較好
功課不多..比較,互動

靈糧旱2-3年會好少少..而加轉左0的老師

我大仔讀啟思, 自理教得非常好, 亞仔好開心...
亞女讀靈糧, 又係好開心, 原本都考到啟思AM CLASS, 但見佢開心唔轉佢喇..

2間都係好學校, 小朋友讀得開心的, 但我覺得靈糧唔好就係教自理麻麻地, 自律紀律等都唔覺有, 校車服務差....啟思非常好的校車服務

我之前都係呢兩間要二選一,本來啟思已比晒錢,C6話如果唔可以退學費就讀啟思,點知打去問完就決定轉去靈糧!!!
因為我覺得啟思太商業化,我只係問一下如果退學有無得退學費(其實都知無,只係想再問下…),佢地一聽到你唔讀就叫我即刻交退學信,我同佢講我未決定,點知佢仲係咁叫我交退學信…成個過程無問下點解小朋友點解唔讀,唔會話挽留下你…最後臨收線仲叫我留低小朋友個名(當然無留比佢)同重申叫我快d交退學信…
佢地比我感覺係唔讀就快些退學,唔好阻左佢找後備生…
校車方面未坐過,但同一地點啟思收九佰,靈糧收四佰六,校車質素差一點點我會覺得接受囉…而且我真係覺得啟思校車收費超唔合理…

del..

回復 4# JHsbb 的帖子

我都覺得啓思的校車費點解會咁貴, 唔係咁合理囉!

原帖由 LUCUSMaMa 於 11-7-25 15:10 發表

我諗學校都係想無心讀既家長快D退個位出黎比D真係需要學位既家長同學生, 你要明白學校真係可能一日聽好多呢D咁既電話, 而家大家都明白, 一個學生可能考10間8間幼稚園, 學校點會咁無引問你點解唔讀呀, 唔通聽你講因 ...

我都知可能佢一日會接好多呢d電話,但我覺得做教育唔係應該要有heart咩?點解唔去理解下家長既諗法?其實如果佢比我感覺佢有心對小朋友,我一定唔會走囉,況且已經交左幾仟蚊學費同雜費,真係唔小數目(因為小朋友讀pn)…
其實我已經同佢講左我未決定,而且我有同佢講如果退唔到學費我應該唔會退學,但係佢好似已經當我要退學咁,係咁叫我交退學信…其實唔係佢係咁叫我交退學信,我唔會咁反感囉…
我都知可能有好多人等緊個位,所以我係兩日之後已經有決定同交左退學信
我只係想講我個人對呢間學校既感觀,不喜勿插

收咗藍田靈糧下午幼幼班,不過放棄咗
‹ 上一主題|下一主題