用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 策略性思維..真的要參加課堂去學嗎?
go

策略性思維..真的要參加課堂去學嗎? [複製鏈接]

話說~ 上星期六, 為了我的大仔, 去左聽某知名出版社在九龍塘的comprehension & writing course, 因為係新野, 所以都想去聽下究竟佢地咁遲先出, 仲有咩可以Sell?

聽完, 前兩位講者話, 小朋友要學習策略性思維, 知道邊D位可以拎到分, 就算錯, 都要錯得好, 先可以執到分.
之後那出版社的專家一開始就講明, 呢個course為左考好TSA而讀, 家長報班都係想小朋友成績好je~

咁我想問, 其實策略性思維我都知係好, 亦知對生活都好有用, 但真係要上堂先識? 坊間有沒有一些好既教材, 家長可以在家同小朋友一齊build up架呢? 有時求學係要求分數, 但如果參加一個course只有一個目的, 就係求分, 我怕小朋友好大壓力...
   0    0    0    0

所以我聽完, 反而對佢地個course有D卻步~
我希望小朋友學係學得自然, 唔係強加囉~ 所以我想..如果大家可以介紹D教材, 或者係平時有咩方法幫到個小朋友訓練思考, 希望大家俾D hits~ thanks.
‹ 上一主題|下一主題