用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否有小朋友被直資私校收了,大抽獎仍獲派首3志願呢?? ...
go

是否有小朋友被直資私校收了,大抽獎仍獲派首3志願呢?? [複製鏈接]

聽到有人話,如果有直資私校收了,會將資料交予教育局,而最終於大抽獎中的派位將會很後,是否真的呢,有無家長係有直資私校收了仍然派到首3志願呢,謝謝。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

只要在大抽獎前被直資取錄,就會在名單中刪除,根本沒有得大抽獎,可來有得派頭3志願?

原帖由 fatsin 於 11-6-29 13:46 發表
聽到有人話,如果有直資私校收了,會將資料交予教育局,而最終於大抽獎中的派位將會很後,是否真的呢,有無家長係有直資私校收了仍然派到首3志願呢,謝謝。 ...

無件咁既事. 我朋友有私校收, 仍去大抽獎, 抽到第一志願港島某著名女校.

請參考教育局網頁以了解小一入學申請程序,切勿人云亦云。

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2011%20lft%20c.pdf

以下引述教育局小一入學申請單張:

"凡獲直資小學取錄的學生,在接受直資學校小一學位後,將不能透過小一入學統籌辦法獲派小一學位。如他/她已透過小一入學統籌辦法獲派學位,該學位亦會被取消。

為免浪費小一學位及使各私立小學對新學年小一學生人數能作更準確的估計,已獲私立小學取錄而仍然繼續參加小一入學統籌辦法的申請人名單,將會在二一一年六月統一派位結果公布前送交有關私立小學參考。"

簡單而言,直資收咗,不能參加抽獎;私校收咗,可參加抽奬,但私校可以取消你小一的學位(如培正).

多謝咁多位,可能我唔會左果位媽咪只係講私校,唔係直資,依家清楚了,唔該晒。

回復 1# fatsin 的帖子

我家姐的女兒的同學...好幾位都考了真光...都一樣派到第一志願...(鰂魚涌嘉諾撒) 而今年我都知有人都是考了真光...都是派第一志願....(丘佐榮)...

老實說, 起碼一千幾百人系甘做,我又吾信教育局殺晒呢班人

唔係間間直資都會在大抽獎前有結果呀.
英華12-13年好似係三月先有結果, 唔通你唔同一時間參加大抽獎咩.

我有三間私校收咗呀囡,亦跨區中咗第一志願

回復 4# 七點半 的帖子

我地全班32人有17人派第一志願
‹ 上一主題|下一主題