用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友都有錢收 =)))
go

小朋友都有錢收 =))) [複製鏈接]

呢排通貨膨脹得好犀利呀,細路仔要買書又貴,都唔知點算好,真係搵食艱難 :(((政府既6000蚊都唔唔夠使既,如果可以多就好喇!
話時話呢排小童群益會有個徵文比賽,我個女間學校派左傳單比我睇,叫做動力童夢,入圍既75個細路有7500蚊送,我叫左我個女參加左,最衰既係得17歲以下先可以參加,如果唔係我都去報名laaaaaa 哈哈
   0    0    0    0

原帖由 cookingmummum 於 11-6-29 11:50 發表
呢排通貨膨脹得好犀利呀,細路仔要買書又貴,都唔知點算好,真係搵食艱難 :(((政府既6000蚊都唔唔夠使既,如果可以多就好喇!
話時話呢排小童群益會有個徵文比賽,我個女間學校派左傳單比我睇,叫做動力童夢,入圍既75個細路有7500蚊 ...

請給我資料, 謝謝!

不知所謂既比賽!點解只比綜援,低收入家庭同領全額書簿既學生參加呀?乜父母有工作就要歧視呀?唔可以有童夢呀?

因為政府想我地搞分化,好似派錢比新移民,等你地唔滿意,咪唔團結,咪中正佢地下懷。

原帖由 jennyjenny 於 11-6-29 12:26 發表
不知所謂既比賽!點解只比綜援,低收入家庭同領全額書簿既學生參加呀?乜父母有工作就要歧視呀?唔可以有童夢呀?

苦笑出來。

mug 比賽都分階級?

p.s. 我地都無資格報名

回覆 1# Sumyeema1 的文章

其實都係幫下d低收入家庭...7500蚊對佢地黎講真係好有用咖....

真好笑呀呢位新國民,幫佢地係教識呢班細路點去捉魚、上進、脫離貧窮,而唔係歪曲左個世界,拎綜援等係特權呀!
仲有呀,通脹係全港學生都有影響呀,咩叫做對佢地黎講好有用?乜其他非以上人仕既學生冇影響架?比賽有呢d 規限好令人反感!
好彩未比我個小朋友睇有呢個比賽,唔係我真係唔識解釋佢知,日日早出晚歸既父母返工,令佢被人歧視!
原本登記左幫手賣旗,而家唔去呀,話我誇張反應大啦,捐助左d $咁樣用!

原帖由 jennyjenny 於 11-6-29 17:03 發表
真好笑呀呢位新國民,幫佢地係教識呢班細路點去捉魚、上進、脫離貧窮,而唔係歪曲左個世界,拎綜援等係特權呀!
仲有呀,通脹係全港學生都有影響呀,咩叫做對佢地黎講好有用?乜其他非以上人仕既學生冇影響架?比賽有呢d 規限好令人 ...

絕對同意呀, 乜要用努力返工搵錢就唔人呀??個D人特登生多幾個小朋友, 又唔理, 又唔教, 生出黎就係為咗攞多D綜援同公屋, 仲大大聲話窮, 大大聲話社會對佢地唔公平...叫我地呢D辛辛苦苦搵錢交稅既人供養佢地就叫公平啦咩???
, 真係無天理呀. 連學生公開比賽都分國界?? 呢D唔係叫衼視係咩呀??

原帖由 palapala 於 11-6-30 15:32 發表

絕對同意呀, 乜要用努力返工搵錢就唔人呀??個D人特登生多幾個小朋友, 又唔理, 又唔教, 生出黎就係為咗攞多D綜援同公屋, 仲大大聲話窮, 大大聲話社會對佢地唔公平...叫我地呢D辛辛苦苦搵錢交稅既人供養佢地就叫公 ...

見倒衣d咁唔公平的事真係令人好唔開心,例如$6000,我覺得應該真正的香港人先有資格攞,而家搞到派埋比隔離,連隔離你都派,點解香港小朋友唔派?我令願全部人都無,只派比長者同傷殘人士.仲有遊學同網上學習,衣d全部都唔係必須的,而家搞到佢地愈攞愈多.我覺得政府好偏心,剩係鍚佢地,唔鍚我地.有時見自己的細路讀書讀得咁辛苦,不如唔好讀,第日大左攞綜緩,申請公屋,等政府養,有政府偏心自己,感覺不知幾warm.

醒目開學勳章

原帖由 susuana 於 11-6-29 16:36 發表
其實都係幫下d低收入家庭...7500蚊對佢地黎講真係好有用咖....

佢地先唔惨, 乜嘢都有佢地份派, $7500對我哋都好有用架!

去平機會問吓咁得唔得啦!

動力童夢 75

參加者資格
來自以下家庭:
1.綜援家庭  或
2.領取全額書簿津貼家庭  或
3.低收入家庭(收入不超過家庭住戶每月入息中位數的75%)

http://www.bgca.org.hk/fpdb/esfr/Image/pdf/dream.pdf

原來"童夢"都有階級鬥爭.

e+d人好多都歪曲左「施比受更有福」這道理!
個個都想做受人恩惠的人,無人諗過做施予者能夠幫人會比受惠者幸福!
最好個個月派錢,唔洗做,禁既思想永遠無進步,成日等人打救,有手有腳,又唔係老弱傷殘!以前d粵語殘片成日都做d老豆點辛苦打幾份工去養大一家人,e+就好辛苦楚諗辦法叫政府幫自己!

原帖由 echoy 於 11-7-2 10:46 發表
個個都想做受人恩惠的人,無人諗過做施予者能夠幫人會比受惠者幸福!
最好個個月派錢,唔洗做,禁既思想永遠無進步,成日等人打救,有手有腳,又唔係老弱傷殘!以前d粵語殘片成日都做d老豆 ...

我而家的感受就好似在一個家庭裏面,我好勤力讀書,但我有一個好食懶非的細佬,而父母就偏心e個細佬,佢乜野都唔洗做,佢想要乜父母都買比佢.我兼職比家用的錢阿媽都比埋佢洗,淨係關心佢感受.我在e個家庭生活得好唔開心.

我細個的時候父母偏心我細佬,我真係好唔開心.但我大個出來做野之後開始得到公平待遇.而且我細佬唔係懶,父母偏心只係因為重男輕女,後來佢地知道原來女仔都可以好叻,受人尊重.

我勤力d,阿媽都會關心我多d,但政府就唔會.我比多d家用,阿媽都會對我好d,但政府又唔會.無論我對e個幾有貢獻,政府都'彩我都傻'.真係心淡

你形容得幾好wor!
幾時都係做中間個會慘d!夾在中間半生不死!

原帖由 do-re-me 於 11-7-2 15:12 發表

我而家的感受就好似在一個家庭裏面,我好勤力讀書,但我有一個好食懶非的細佬,而父母就偏心e個細佬,佢乜野都唔洗做,佢想要乜父母都買比佢.我兼職比家用的錢阿媽都比埋佢洗,淨係關心佢感受.我在e個家庭生活得好唔開心. ...

咁可能真係幫到一d生活在貧窮線底下的學生呢!!都吾係話分化!!

原帖由 susuana 於 11-6-29 16:36 發表

我都公的想法和你相同,人要靠自己,回想過去,以前的人好像沒有這麼依賴別人(或政府)幫助的@@

原帖由 echoy 於 11-7-2 10:46 發表
最好個個月派錢,唔洗做,禁既思想永遠無進步,成日等人打救,有手有腳,又唔係老弱傷殘!以前d粵語殘片成日都做d老豆 ...
‹ 上一主題|下一主題