用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你地小朋友會唔會有呢度特徵?
go

你地小朋友會唔會有呢度特徵?

我個仔由出細到2.5歲,除左典型特徵外(即係轉野, 固執etc.) ,其行為/性格有以下特徵,想知係咪a仔大部份都會咁。
1. 唔肯試新食物,唔鐘意咬野,一有少少要咀嚼既食物就吐出黎,十分偏食。
2. 唔肯帶帽 (其實我唔明點解死都唔帶,係佢頭敏感?但我摸佢個頭又抗拒?)
3. 一出世已成日皺紋頭,但依家無乜 (正常bb 唔會成日皺紋頭?)
4. 在家一定有野揸住,出街我唔俾佢拎住野,唔知係咪咁佢出街未出門口就要拖住我手唔放,一唔拖就喊。
5. 情緒起伏好大,一唔順意就喊,一無野就笑返。

以上呢5項係咪都係普遍a仔特徵?

我個仔19個月大都係差唔多18個月在健院FAIL咗
,我都覺得佢會係A仔

1. 唔肯試新食物,唔鐘意咬野,一有少少要咀嚼既食物就吐出黎,十分偏食。
我個仔都係咁

2. 唔肯帶帽 (其實我唔明點解死都唔帶,係佢頭敏感?但我摸佢個頭又抗拒?)
我個仔都係咁,唔多鐘意帶帽,模佢個頭OK。

3. 一出世已成日皺紋頭,但依家無乜 (正常bb 唔會成日皺紋頭?)
我個仔都係咁

4. 在家一定有野揸住,出街我唔俾佢拎住野,唔知係咪咁佢出街未出門口就要拖住我手唔放,一唔拖就喊。
我個仔都喜歡有野拎住,仲一定每隻手有一件,但就唔肯拖手

我個仔都係咁,喊之外仲鐘意撞後腦。

6. 佢好少指野給我看,更不曾拿到我的面前

7. 佢幾乎完全唔聽指令,第一吓可能會做,你再叫就九成九唔肯做

8. 知到離開要講"拜拜",但又唔係對住人講,見唔識的人一來就講"拜拜",等人讚佢叻,攪到錯哂。

9. 成日都唔應人,除非叫佢食MumMum。

無咩太大根據....

1. 好視乎家庭環境/教育,港孩有都唔奇...
2. 無根據...
3. 更加無根據...
4. 感統問題?? 或安全感問題?要做測試先知....
5. 好似係小朋友 (或港女都會,哈哈) 都係差唔多咁喎...問題響幅度有多大?同埋容易氹番嗎?

原帖由 BKVIP 於 11-6-29 11:49 發表
我個仔由出細到2.5歲,除左典型特徵外(即係轉野, 固執etc.) ,其行為/性格有以下特徵,想知係咪a仔大部份都會咁。
2. 唔肯帶帽 (其實我唔明點解死都唔帶 ...

回復 2# supermax1010 的帖子

我個仔2.5歲, 係典型A仔 :
我個仔都係咁
**我個仔1歲前我地食咩都照食, 一歲後漸漸抗拒食新野

我個仔都係咁,唔多鐘意帶帽,模佢個頭OK。
**我個仔都唔鍾意戴帽, 摸頭OK, 尤其讚佢叻叻時摸~

3. 一出世已成日皺紋頭,但依家無乜 (2正常bb 唔會成日皺紋頭?)
我個仔都係咁
**我個仔無成日皺紋頭

我個仔都喜歡有野拎住,仲一定每隻手有一件,但就唔肯拖手
**無特別要拎住野, 只是手一得閒無聊就玩手, 幫佢戒緊
**2歲前唔鍾意拖,  e家喜歡人拖住佢行

我個仔都係咁,喊之外仲鐘意撞後腦。
**我個仔是乖A仔, 但有點[咢框框],喜歡搭火車睇風景及出街, 所以出街是人讚很乖的~

6. 佢好少指野給我看,更不曾拿到我的面前
**我個仔由細到大都唔識手指指 (其他可能已經是問題先兆)

7. 佢幾乎完全唔聽指令,第一吓可能會做,你再叫就九成九唔肯做
**十叫九唔應, 更莫謂聽指令

8. 知到離開要講"拜拜",但又唔係對住人講,見唔識的人一來就講"拜拜",等人讚佢叻,攪到錯哂。
**他知拜拜的意思,  但很少講, 有時人地出左去先講

9. 成日都唔應人,除非叫佢食MumMum。

**一樣呀

回覆 3# someoneelse 的文章

PLS CHECK PM.

1-4 全中, 我個仔當初都係咁, 一模一樣
5 我個仔皮氣正常,冇咩問題

回復 6# BKVIP 的帖子

for your point 1:
http://hk.news.yahoo.com/video/t ... title-25790400.html

我仔當初都好偏食, 主要原因係口肌好差, 成日流口水, 而家...我食咩野佢都要食埋一份, 重"唔硬唔食" 你比多D口肌訓練佢試下.

我都好想佢練下口肌,但每次俾d 要咬既食物,佢一見就唔食,或咬几咬又吐出黎。 啱食佢就多多都食,唔啱食佢可以餓住唔食

咁你就要返D個別訓練學下點樣幫仔仔練口肌

你用手指套/紗布包住手指, 質入佢個口同佢按摩牙肉, 佢喊都要堅持.

原帖由 BKVIP 於 11-7-6 14:59 發表
我都好想佢練下口肌,但每次俾d 要咬既食物,佢一見就唔食,或咬几咬又吐出黎。 啱食佢就多多都食,唔啱食佢可以餓住唔食