用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教發音唔正問題...煩惱中!
樓主: ccssww22
go

[聽/語障] 請教發音唔正問題...煩惱中! [複製鏈接]

後來我個女嘅老師幫我問人,教我用雪條棍按住佢條脷仔,真係讀到!練左幾星期,而家講得好正,無再有問題喇!

回覆:請教發音唔正問題...煩惱中!

我囡囡26個月,佢條脷唔能夠上下郁動,所有L音都發唔到,如:奶,啦,你,有冇方法?

醒目開學勳章

michelle1222 發表於 11-8-31 22:27
"哥"變"多"...係條脷仔無縮去後面...
你叫佢讀多一次或模仿你的正確讀音時, 佢可唔可以讀啱呢??
你試下提佢 ...
請問是否當小朋友說話時有多餘的"d"音, 教他將舌頭後縮便可以?  

係咪應該查下耳仔呢?聽唔清可能就講話唔正

lokchingbaby 發表於 12-2-7 17:23
我囝三歲半,讀"青草"會讀成"星數",可以點教? thx

青草-->星數, 係 "刷牙音" (切)讀左 "蛇仔音"(沙), 你試下叫小朋友讀字時咬實牙齒,唧D氣出黎, 由單字開始練習 睇下是否OK. (較簡單會係: 叉, 車, 痴, 初)

同時小朋友知唔知兩者有分別? 佢分唔分到媽媽讀緊" 草"定"數", "叉"還是"沙"

lyhv 發表於 12-3-19 15:34
請問是否當小朋友說話時有多餘的"d"音, 教他將舌頭後縮便可以?

點為之"說話時有多餘的d音??

Happylily2 發表於 12-3-15 19:35
我囡囡26個月,佢條脷唔能夠上下郁動,所有L音都發唔到,如:奶,啦,你,有冇方法?
試下同佢對住鏡玩舌頭遊戲, 睇下佢條脷可否模仿你上下郁動, 如ok, 就可做發音訓練, 唔ok就要做下口肌訓練

不過, 小朋友仲細, 未發到 "啦啦音"又真係唔駛太緊張!

醒目開學勳章

michelle1222 發表於 12-4-3 10:09

例如說"污糟"會說成"污都", 說"乖仔"會說成"乖抵",  說"著衫"會說成"剁衫"~不過如果指出小朋友會更改, 但要次次指出, 而且我又覺得好難張大個口型示範以上幾個字~~

lyhv 發表於 12-4-4 09:34
例如說"污糟"會說成"污都", 說"乖仔"會說成"乖抵",  說"著衫"會說成"剁衫"~不過如果指出小朋友會更改, 但 ...

咁係佢未掌握發"刷牙音"的技巧, 將ts 音讀成d音, 如果你指出後小朋友會更改, 代表小朋友的能力發展中, 你又唔駛刻意張大個口示範, 因為呢個音係咬實牙唧d氣讀出黎嘅, 你只要示範正確讀音, 叫小朋友讀字時咬實牙唧d氣出黎就ok了

醒目開學勳章

michelle1222 發表於 12-4-12 16:53
咁係佢未掌握發"刷牙音"的技巧, 將ts 音讀成d音, 如果你指出後小朋友會更改, 代表小朋友的能力發展中, 你 ...

明白, 唔該哂妳!

michelle1222 發表於 12-4-3 10:09

我個仔都有咬字不清既問題.

我估 lyhv 既意思即係讀"色" 字時, 最尾會多左個 "d" 音或者"k" 音??

我個女舊年9月去麗港城個度做評估, 發音不正, 說話能力比人遲半年, 理解能力遲3個月, 收到轉介去政府後, 當日即去排期, 排8個月即今日5月30日, 之前我地去過私家個d升唔知2月定3月), 上左2堂已經有進步, 但因為治療師時間上配合唔到我個女, 原本由星期六11am見變左, 星期五5pm先見, 佢朝早又早起身返學, 去到跟本唔合作太攰, 所以只上左4堂就無再上....今日去到政府, 治療師話佢理解無問題, 肯講, 只係發音不準, 仲要好多都唔準, 所以係一定要定期見佢, 佢話我地舊年9月排伉年5月有得睇已經係好快個隻因為舊年9月同一時期唔知點解好多case, 9月個批已經排到今年12月先有得睇...佢話我地好快, 今日見完後佢教左我教個女先學發一個f音先, 就係上排牙咬住下唇, 跟住吹風, 治療師用活動方式扮兔仔, 我個女好鐘意, 佢係完全唔識整, 我係返到屋企慢慢教佢依傢識得自己咬住下唇吹風係度同佢玩.......下次再見佢係7月24日....唉我都好擔心佢第時算p1時比同學仔笑佢.......

發音唔準好多都係口肌唔好,言語治療師教要咀嚼多些較大件硬少少的食物,可以增加口肌力量的。

回覆:請教發音唔正問題...煩惱中!

我個小朋友的口肌也很弱,治療師每次上課時給他咬一支叫chewy tube的下顎骨治療工具來作口腔肌肉練習,情況已有改善。

我分享返, 我個女5月第1次見政府, 7月第2次, 呢段時間有進步, 第3次見係9月頭, 比7月個時進步超大, 連治療師都話無諗過佢今次返黎叻左咁多, 連半個鐘見面時間都有剩5分鐘, 第4次見係後日, 睇吓到時又點講再同大家分享.

‹ 上一主題|下一主題