用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教發音唔正問題...煩惱中!
go

[聽/語障] 請教發音唔正問題...煩惱中! [複製鏈接]

2    0    0    0

你或者等多半年先, 我個囡 3.5, 佢的發音"F" 的都唔得, 上星期assessment, 今個星期正式開始.  你等返K1, 佢會再講多d野, 又可以問下老師意見先再定下一步.

原帖由 ccssww22 於 11-6-29 09:46 發表
小朋友快到3歲, 做左言語評估, 表達能力比同齡快, 可以講到一大段說話, 但發音唔正, M音/G音/K音...講唔到!

返(工)   講成   返(風)
(朱)古力    講成   (知)古力
(咁)樣  講成   (緊)樣

上左一堂言語治療, 佢又 ...

可以等佢k!先啦~~而家先仲係2歲幾, 你可以係屋企同佢訓練, 你個口形誇張0的, 叫佢望住你, 自然會好, 我個女都係咁學緊...

兩歲幾...又真係唔駛太心急嘅...日常聽到小朋友讀錯, 可以示範一次, 叫佢跟你讀, 睇下佢得唔得...(因四歲前未能清楚咬字都叫正常)

返(工)   講成   返(風)
k音-->f音....先試小朋友可唔可以發咳咳音 (k音)...因k是舌後音, f係舌尖音...可以提小朋友條脷要縮去後面

(朱)古力    講成   (知)古力
呢個係個母音錯(vowel)...將 /u/(烏)讀成/i/ (依)....可提小朋友讀時要圓咀

(咁)樣  講成   (緊)樣
呢個係讀完無合埋咀...提小朋友讀完要合實咀仔呀

回覆 6# ccssww22 的文章

yes!
係可以試下協康的青蔥或耀能的兒童發展服務...其實有好多ngo都有架!

我個女已經5歲喇,之前佢有幾個音讀唔到,諗住佢大d就會識,但到今時今日仲係讀唔到「哥」(讀成「多」),間中提佢練已經無咁多「d」音,但係有咩辦法幫佢練到發音準確呢?

佢細細個已經好注意咬字,老師無論教佢讀咩佢都會好認真,所以口形有d誇張添。

"哥"變"多"...係條脷仔無縮去後面...
你叫佢讀多一次或模仿你的正確讀音時, 佢可唔可以讀啱呢??
你試下提佢讀時條脷仔要縮去後面...
如果都唔得...可以做下一D訓練舌頭後縮的口肌訓練...如吹氣, 用飲管等....然後再做發音訓練

原帖由 Kanax 於 11-8-30 00:29 發表
我個女已經5歲喇,之前佢有幾個音讀唔到,諗住佢大d就會識,但到今時今日仲係讀唔到「哥」(讀成「多」),間中提佢練已經無咁多「d」音,但係有咩辦法幫佢練到發音準確呢?

佢細細個已經好注意咬字,老師無論教佢讀咩佢都會好認真, ...

我個女都有發音不正的問題, 讀K1時還小, 觀察下先, 到K2發現佢有小小改善但還有很多字發不到音, 於是打去健康院講有關問題(我去粉嶺個間), 個間健康院好好丫, 聽左我的問題, 好快按排時間比我見姑娘, 去到先比姑娘做測試, 類似BB D智能測驗咁, 姑娘比D指令佢做, 睇佢做唔做到, 咁我女又咩都做到, 姑娘就話咁證實佢聽力沒有問題, 跟住問下佢平時係家講野的情況。最後我女同個姑娘熟左, 開口講一連串的話, 姑娘也聽到他發音很多不正, 便安排睇健康院的醫生, 醫生再搵左幾張有圖片的單字比佢讀, 我女都好多讀唔正, 就證實左佢係發音不正, 寫左信佢去政府排期, 但要排一年LAW, 所以快點去排會好點,越早接受治療越好 。所以健康院無理由話唔受理的, 一次打去唔理, 打到佢理為止!我另外都有同我女排協康, 但都排左半年仍沒有消息

無法...政府條龍真係好長........最快都要一年啦.....有D要兩三年TIM!!

等得政府都已經冇得救.... 呢d愈早醫愈好

• 我囡囡2歲半都係有發音問題,請問可以去邊度做語言評估?

我細仔5歲半, 上年排左政府, 今年11月有得睇喇~~ TT
其實佢又唔係發唔到某d音, 但總係覺得唔說話清楚, 好似d肥肉"左"住d音發出黎咁!
其實係咪都係問題呢~~!

回復 14# monster_cps 的帖子

2 歲半其實重細, 口肌發展都未成熟, 有啲聲母讀唔正都係正常嘅!
例如S音(水,書, 笑, 三)TS音(子,爪) KW音(龜, 瓜)..
不過如果你好擔心.去見ST, CHECK下都係好嘅

我囡2歲10個月, 都係有此問題, "心" 讀DUM, "S" "F"音出不到.  唉!! 我都有擔心, 每次都慢慢讀一次, 要她看著我的口形一次.  希望大一點會好D.  她自己都知讀音要注意, 她也有盡量改善.

今日我帶我細仔(5歲)睇左威院嘅言語治療, 姑娘話佢ng未音冇咬清, 講野講得快, 但個口又唔開, 所以兩個月後又要番去上堂.....
但姑娘話dd case好快好, 上半年到應該冇問題了~~!

我囝三歲半,讀"青草"會讀成"星數",可以點教? thx
‹ 上一主題|下一主題