用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道 vs 循道小學 ?
go

黃埔宣道 vs 循道小學 ? [複製鏈接]

黃埔宣道 vs 循道小學 ?
   0    0    0    0

各有好處

循道,因為有中學backup , 收返成8X% , 進可攻退可守, 但KL1校網選擇唔多,好多英中一定要放第一志願

黃埔宣道- 約4X % 派英中, 好處係KL3校網好多英中,有冷有熱

比我會選循道

回復 1# hugub 的帖子

那循中好嗎 ?
KL1 英中是否真的很小.沒有 KL3 那麼好 ?
因女兒都喜歡讀書

原帖由 MMHH 於 11-6-29 12:39 發表
那循中好嗎 ?
KL1 英中是否真的很小.沒有 KL3 那麼好 ?
因女兒都喜歡讀書

循中Band 1 尾英中

比個校網你參考下
KL1校網
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/kl1_2011.pdf

KL3校網
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/kl3_2011.pdf

回復 1# miffy 的帖子

謝謝 ! miffy & hugub

係書局有本小學派位的書, 當中提及升讀英中派位比率如下供你參考。

啟思 ~ 95%
九龍塘小學 ~ 95%
九宣 ~ 92%
循小 ~ 80%
陳守仁 ~ 79%
德信 ~ 63%
聖公會牧愛 ~ 60%
黃宣 ~ 55%
新油天 ~ 55%
聖公會基榮 ~ 50%
舊油天 ~ 48%
陳瑞祺 ~ 47%
聖公會奉基 ~ 44%
廣東道官小 ~ 40%

原帖由 cclbaby 於 11-6-29 16:22 發表
係書局有本小學派位的書, 當中提及升讀英中派位比率如下供你參考。

啟思 ~ 95%
九龍塘小學 ~ 95%
九宣 ~ 92%
循小 ~ 80%
陳守仁 ~ 79%
德信 ~ 63%
聖公會牧愛 ~ 60%
黃宣 ~ 55%
新油天 ~ 55%
聖公會基榮 ~ 50%
舊油 ...

我在書局都睇到你講的書, 很有參考價值, 不過我無買, 只係在書局打書釘.  你提到的升英中比率, 應該仲要睇埋校網, 因為例如在中西區這類名校網, 名校眾多而且質素平均, 有些學校有四十幾至五十幾升英中比率, 已經叫好好.

是呀﹗我都只是在書局看, 沒有買﹗而我咁啱見到版主講循小+黃宣, 米 post 出來比版主作參考。當然要睇埋校網啦﹗謝謝你﹗

我亞仔出年就小五啦﹗也開始要關注派位問題, 所以亦會係 BK 上多加留意......

原帖由 shootingstar 於 11-6-29 16:47 發表

我在書局都睇到你講的書, 很有參考價值, 不過我無買, 只係在書局打書釘.  你提到的升英中比率, 應該仲要睇埋校網, 因為例如在中西區這類名校網, 名校眾多而且質素平均, 有些學校有四十幾至五十幾升英中比率, 已經 ...

唔~~KTS同APS升英中比率真係差唔多!!

其實間間學校都係差不多, 只不過首 3 間係私小, 而且課程又深, 當然派位的指數是較高啦﹗

循小和德信有直屬中學, 當然比率都是較高啦.

總知, 有直屬中學的小學, 派位比率當然係有優勢, 如沒有直屬中學的小學學生, 真係全部依靠自己的成績來派位.....

原帖由 katrinafu 於 11-6-30 12:59 發表
循小和德信有直屬中學, 當然比率都是較高啦.
‹ 上一主題|下一主題