用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會奉基千禧小學 2011入讀千禧報到!!!
樓主: echoy
go

2011入讀千禧報到!!! [複製鏈接]

回覆 20# Nicoletaka 的文章

嘩!你問得好仔細wor!我想加多題!
13. 是否中英數考試唔合格就要留班?

唔該BNTYA01 幫我們解答!

我用1句已可答哂下列questions,  就係don't worry, 課程淺,可輕易過度。

1. 小一多唔多課外活動呢, 是否都在星期六早上,放學要留下嗎?  Sat要pay ,平時留低係校隊練習
2. 有冇工作紙的工課, A4定F4呢,係咪要溫埋工作紙? 有,A4 or F4都有,要温的
3. 有冇家長會? 有,p.1会臨第1次考試前开,記得問老師攞tips
4. 有冇d咩特別活動for小一?  drawing, dancing, choir, eng, etc
5. 時間表係用星期幾定用day幾?  用星期一至五
6. 係咪一星期默一次中文及一次英文, 當中有冇課外題,係默成課定係詞語,定係一句一句咁默?  p.1 中文everyweek, 初是詞語,後期会默段,有創意默書;Eng biweekly, if no dict on that week, 有eng test(不計分)
7. 係咪只考中文,英文,常識,數學? 有冇中作,英作,中書,聖經等考試或測驗? 考中英數常;電腦、art ,平時習作;音樂考唱歌、拍子、mandarin 考oral 及答問題,中英也考oral 和listening
8. 課程會唔會好趕,即好多時小朋友都未完全懂得就要佢做功課,希望由家人輔導? 唔谷唔趕
9. 多唔多project做? p.2有常識科專題研習,計入考試分10. 有冇普通話考試,如有,考乜呢,併音定就咁讀書? answered already
11. 請問課程有冇深咗半級?  no
12. 係咪溫好書便能應付考試(因有些學校出試題是比書本內容深的,所以溫好書如不懂靈活運動是不能拿高分的.)? yes

我唔知点样会留班呀.

謝謝你的回應.我都放心點,因之前聽過人地話呢間都好谷吓,有好多功課咁,所以有點担心lor.
1.咁請問每天多唔多功課做?
2.另,你話普通話的問答題,係咪只係用口問答,唔駛溫習,定係要用普通話背問答題?
3. 咁小一沒有被選入校隊的話,就可以每天準時放學?咁佢地幾時玩drawing, dancing, choir , eng etc呢?

原帖由 Nicoletaka 於 11-8-5 11:14 發表
謝謝你的回應.我都放心點,因之前聽過人地話呢間都好谷吓,有好多功課咁,所以有點担心lor.
1.咁請問每天多唔多功課做?
2.另,你話普通話的問答題,係咪只係用口問答,唔駛溫習,定係要用普通話背問答題?
3. 咁小一沒有被選 ...

千禧真係唔谷,每天3-4樣,最多加d correction咁,我嫌少,我要extra 比exercise 佢.
Mandarin 係用口答,好simple架,e.g 你喜歡吃什麼?答咩都得。
冇入校隊,就準时放學,其他課外活动在Sat ,要比學費,好平的,你喜欢什麼活动就join law,多人就抽簽,不過多數都有位。

謝謝你的詳細解答
又想請問,真不好意思....
好多學校都話1體藝,咁呢間有冇話學校安排同學學習不同的樂器呢?同埋有冇樂團呢?

原帖由 Nicoletaka 於 11-8-16 11:03 發表
謝謝你的詳細解答
又想請問,真不好意思....
好多學校都話1體藝,咁呢間有冇話學校安排同學學習不同的樂器呢?同埋有冇樂團呢?

學校有choir and 管樂团,全部被老師挑選,你唔like music,唔學都得,唔会迫你一體一藝。
係呢,你小朋友咩班?小女1C.

我個女1B, 做阿媽的我開始有D緊張, 我反而擔心大女, 怕佢轉校唔適應...
~只要有夢想,凡事可成真~

回覆 27# BNTYA01 的文章

我小兒1B.

聽到你咁講都放心d,最怕平時好多功課.

又想請問:
佢地係咪每天在放學前都有一堂比佢地在學校做功課的時間呢,咁返到家就唔駛做功課

Nicoletaka :
我個女同你個仔一班...^^
~只要有夢想,凡事可成真~

原帖由 Nicoletaka 於 11-8-23 12:56 發表
我小兒1B.

聽到你咁講都放心d,最怕平時好多功課.

又想請問:
佢地係咪每天在放學前都有一堂比佢地在學校做功課的時間呢,咁返到家就唔駛做功課

no la.

回覆 30# alkyng 的文章

hi, alkyng,

冇錯,我個仔同你個女同一班呀.

星期六要返學了,不過都係2個小時.

唔好意思,想問問今年首輪要幾多分可即入,20分要抽籤嗎?謝謝大家幫忙解答.

第一轉有大約50個位比在校的弟妹,會有一半人入到去,剩下大約25個比較高分的人,你有20分都好大機會,除非這年有很多弟妹啦!

圖書袋

請問圖書袋裏的圖書是不是看一次便可,還是老師expect你要每天在家都讀一次?
要唔要識哂入面的字呢?
謝謝

我就同佢一齊閱讀,only睇個1次便算,睇幾次個故事會好悶的,到高潮位唔好讀,睇下佢能不能自己睇到d字,佢喜歡的話就寫個書名在之前派的圖書紀錄紙上。

請問你地星期五有沒有去學校聽,請問可否告知我內容,因我唔得閒去聽,感謝.

講考試點計分,各科各部分所佔的分數/範圍.....
你問番老師拿張各科概要啦!
班主任講小朋友在上堂d野,要注重什麼.....等等

回覆 2# Nicoletaka 的文章

謝謝各位的解答.

另,請問1b班家長今天中文寫哪6個詞語呢?

謝謝.
‹ 上一主題|下一主題