用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會奉基千禧小學 2011入讀千禧報到!!!
go

2011入讀千禧報到!!! [複製鏈接]

剛剛考左分班試,買左書&校服,8月再見!
   1    0    0    0

回復 1# echoy 的帖子

大家好...我都買左書&校服...
~只要有夢想,凡事可成真~

終於都有人回應了,我仲以為無人睇tim!
千禧這一版比較少留言!

係啦...我睇左幾個月喇...但都無人有聲氣, 見到你開POST, 第一時間發表下...^^

真係多謝晒你!
另外,見你都左下面有第二個post,原來家姐都讀千禧,你就好啦!有個照應!

係呀...其實年頭我地一家搬左出佐敦, 所以家姐都係轉校入千禧讀的, 所以兩姊妹今年一齊在新學校上課.

hi
小女讀小一,有家姐升小三。多多指教。

歡迎!歡迎!
唔好意思,我有d關於學校的問題想問問你讀小三的家姐:
(1)學校d午餐好吃嗎?
(2)小息是否一定要去操場,不可留住課室?
(3)小一有課外活動嗎?
(4)家姐你喜歡千禧嗎?
(5)男生們頑皮嗎?
(6)我見d 課室裹書台是單行的!是否單行or雙行坐呢?

麻煩晒!thank you!

echoy

is your child studying in cannan?

i am not sure if i know you :)

Cheers
Jannet

你好!乜你禁得閒過黎這邊留言!
這邊很少人啊!

回覆 4# BNTYA01 的文章

我想知道中文科是不是用普通話上課的, 謝.

(1)學校d午餐好吃嗎?  ok架,有A、 B、 C 歺揀,可 自已帶反
(2)小息是否一定要去操場,不可留住課室?  任意
(3)小一有課外活動嗎?  有CHOIR, CHINESE DANCING, CAMBRIDGE, 球類由老師選拔 etc
(4)家姐你喜歡千禧嗎?  她非常喜歡,幫她考插班P.3紅馬,她考到,但她寧願stays 在千禧,所以最後冇轉,千禧老師有愛心d
(5)男生們頑皮嗎? 每間學校總有1至2个曳d,但學校很support這類活躍學生,会派职員or老師特别看管,if some have the problems of讀寫障礙,他們会有輔導 and take special care if they have exam.
(6)我見d 課室裹書台是單行的!是否單行or雙行坐呢?==== 單行

中文科用cantonese
咦我女都係cannan架,我識你们嗎?我小女是UKA

多謝晒你答我的問題!
我仔都是迦南UKC!大有可能識wor
你女好叻wor!雖然最後冇轉,但聽到都鄧你開心!
我想多口問句,千禧今年派位怎樣?

今年派位幾好,有st. paul ,協恩,培道,真光、23个入迦密,陳瑞琪etc.

我pm唔到及收唔到pm ,請echoy及alkyng add me in FB

[email protected]

echoy,

i have sent a friend invitation to you in my fb. please give consent. thanks

btw, i come here because i want to see the F1 allocation results ma, and then i found you and annie. the world is so so small. hehe

jannet

原帖由 echoy 於 11-6-28 12:30 發表
剛剛考左分班試,買左書&校服,8月再見!

echoy

想請問小一需要考分班試嗎?
我以為千禧沒有分精英班!?

中英數常

千禧係冇精英班架。
至於要考評估試係要將能力evenly distributed.

原帖由 中英數常 於 11-7-20 12:23 發表

echoy

想請問小一需要考分班試嗎?
我以為千禧沒有分精英班!?

中英數常

Hello,

我仔仔都係今年入讀,請問:

1. 小一多唔多課外活動呢, 是否都在星期六早上,放學要留下嗎?
2. 有冇工作紙的工課, A4定F4呢,係咪要溫埋工作紙?
3. 有冇家長會?
4. 有冇d咩特別活動for小一?
5. 時間表係用星期幾定用day幾?
6. 係咪一星期默一次中文及一次英文, 當中有冇課外題,係默成課定係詞語,定係一句一句咁默?
7. 係咪只考中文,英文,常識,數學? 有冇中作,英作,中書,聖經等考試或測驗?
8. 課程會唔會好趕,即好多時小朋友都未完全懂得就要佢做功課,希望由家人輔導?
9. 多唔多project做?
10. 有冇普通話考試,如有,考乜呢,併音定就咁讀書?
11. 請問課程有冇深咗半級?
12. 係咪溫好書便能應付考試(因有些學校出試題是比書本內容深的,所以溫好書如不懂靈活運動是不能拿高分的.)?

好多問題,謝謝有經驗的家長分享.
謝謝.

‹ 上一主題|下一主題