用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇宣道侯備生收過通知呀?
樓主: lemontea222
go

有冇宣道侯備生收過通知呀? [複製鏈接]

恭喜你!!! 希望我地都快D有消息啦!

原帖由 ssskwan 於 11-6-27 20:50 發表
That was me.  Even siblings have priority, it is impossible for them to take up all the places.  Somebody told me almost 20  宣幼students gave up APS places.

我都有打去問過,佢話滿咗額!聽到有人放,但冇識人收電話!會不會收突呢?

Ssskwan,
你的小朋友有哥哥姐姐讀緊的已收通知?恭喜哂!

No ah!  I was only the one who made the call and was told about the priority policy.

wow, 20 from Alliance Kg have given up the primary places.  I would really like to know what offer they've got.  

Even more attractive that APS, something like DBS, DGS, Co-ed?

我都聽到有人話唔讀,所以都諗會唔會有機會呢,唉。點知原來都係唔駛諗。

其實宣幼生唔係必上宣小架,佢哋一樣要經過面試,無優惠架,所以可能有D考唔番宣小,有D入咗,亦有D考到更出名的名校如DB, DG, Co-ed之類,所以有20個宣幼唔入宣小一D都唔出奇........

btw,已於7/6放番宣小個位出嚟,祝大家早月入到心儀小學!

我得到既消息係在60個有資格入宣小的宣幼學生中,有1/3選擇唔讀。

oh, 咁佢哋一定有更理想嘅選擇,咁睇嚟宣幼生的質素都唔錯!

醒目開學勳章

我個仔係宣幼學生.............
好擔心升吾到上去,因為老師覺得佢吾ok

回復 22# CI 的帖子

Called to enquire today.  Same reply- no place.  Where have all the places given up gone to?Puzzled.

究竟有冇人收到call,眼見耳聽都好多人放位,到底幾時先肯call!

分分鐘要等到8月先有消息

咁未已經買咗第二間d校服同書,最近有冇人打電話去問過?

我有朋友上年派咗去協和,之後考民生及叩宣道,民生收咗,但8月差唔多尾左右成功叩入宣道,今年升小二了,所以希望尚在人間!!

回復 34# kkhon 的帖子

可否分享一下,你們有設定限期嗎?打算在什麼時候才會甘心為現有學校買書和校服?

原帖由 ssskwan 於 11-7-15 20:29 發表
可否分享一下,你們有設定限期嗎?打算在什麼時候才會甘心為現有學校買書和校服?

1/8要返另一間買書同校服,就算waiting極也要準備開學,至於佢幾時call都冇所謂,如果有就讀宣小,反正2間都係谷,宣小升中有保證。

我估今年可能收突咗。
‹ 上一主題|下一主題