用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 好希望大家能俾一些意見我, KTS VS 九龍城聖家 ...
go

好希望大家能俾一些意見我, KTS VS 九龍城聖家 [複製鏈接]

大家好,我希望大家能俾點意見我, 如不計金錢 KTS & 九龍城聖家,那間你們覺得比較優勝,    如: (1)課程系統上  (2)學習趣味性  (3)三文兩語   (4)品德   (5)功課量   (6)課外活動   (7) 升中       (謝謝各位,希望大家能講出心中所知及所想)
   0    0    0    0

I think KTS is much better.

My friend also is same as you.  But finally she choose KTS.

One of my other friend who has a daughter studies at 聖家.  I know that they have many homeworks per day.  (at least 9-10 homeworks).  But KTS is no more that 6 per day.

Acadmeic:
KTS - English 快一年; Maths 快半年
聖家 - 沒有教快

ECA:
KTS - 很多種類, 有校車安排接送
聖家 - 都有很多, 但沒有安排校車接送

三文兩語:

唔記得聖家係點, 但KTS從小一開始中普教.

原帖由 tonychu 於 11-6-27 12:21 發表
大家好,我希望大家能俾點意見我, 如不計金錢 KTS & 九龍城聖家,那間你們覺得比較優勝,    如: (1)課程系統上  (2)學習趣味性  (3)三文兩語   (4)品德   (5)功課量   (6)課外活動   (7) 升中       (謝謝各位,希望大 ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

原帖由 tonychu 於 11-6-27 12:21 發表
大家好,我希望大家能俾點意見我, 如不計金錢 KTS & 九龍城聖家,那間你們覺得比較優勝,    如: (1)課程系統上  (2)學習趣味性  (3)三文兩語   (4)品德   (5)功課量   (6)課外活動   (7) 升中       (謝謝各位,希望大 ...

重有... 讀津校入唔到"精英班"其實都無用. 因為津校都會谷, 但只限於"精英班". KTS 各方面都會平均D!!

好多謝大家的回覆,其實各項我也覺得KTS較優勝,但一想到升中,就好驚自已揀錯,怕害了小朋友,2011年聖家書院放位俾兩間聖家小學位約79個,其餘的又不太清楚,真的不太懂比較兩間派位那一間較好,KTS男仔派位一向都不錯,女仔怎樣呢?

原帖由 tonychu 於 11-7-4 17:16 發表
好多謝大家的回覆,其實各項我也覺得KTS較優勝,但一想到升中,就好驚自已揀錯,怕害了小朋友,2011年聖家書院放位俾兩間聖家小學位約79個,其餘的又不太清楚,真的不太懂比較兩間派位那一間較好,KTS男仔派位一向都不錯,女 ...

我個女今年都係會讀KTS P.1 , 將來係點邊個知?? 妳知道男仔派得OK, 可能係因為KTS 的男女比例問題而已! KTS 的男仔有70%, 女仔得30%架咋, 如果女仔入到KTS. 其實好叻!!!

小女今年9月都入讀P.1,我都好相信派位方面都很好(最緊要自己要努力加油)。希望有機會認識你。
原帖由 buddy1977 於 11-7-5 12:39 發表

我個女今年都係會讀KTS P.1 , 將來係點邊個知?? 妳知道男仔派得OK, 可能係因為KTS 的男女比例問題而已! KTS 的男仔有70%, 女仔得30%架咋, 如果女仔入到KTS. 其實好叻!!! ...

回復 4# tonychu 的帖子

tonychu, 請問你最後決定哪一間呢?

KTS已交晒學費了.........

回覆 8# tonychu 的文章

歡迎你。

恭喜,己經有決定不要再想.

多謝大家呀,希望大家的小朋友都能夠開心快樂地成長呀..........
‹ 上一主題|下一主題