用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無小朋友3歲唔識講野,但又入到名校
go

有無小朋友3歲唔識講野,但又入到名校 [複製鏈接]

有無小朋友3歲唔識講野,但又入到名校
(唔計本身識人)
   0    0    0    0

3歲小朋友唔識講野:有無問問健康院 d 醫生?

恕我直言,如果真系語言發展出了問題,應盡早找出原因。

係唔識講野?定係講得唔好?如果話講得唔流暢其實係正常的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

3歲未識講嘢,有一個,佢個筆名叫區樂文,皮膚專科醫生,畢業於香港大學,不過佢小學都好似係讀d唔出名嘅學校,到中學先入到名校~

想講,一個人嘅一生,唔係取決於佢讀邊間名校幼稚園,唔需要咁執著呀~
恐龍家

有聽過小朋友冇唱歌都有kv offer.

恕直言,三歲應可講少少簡單完整句子,如仲未得都係依sumyeema建議,check 下好d.

一定有,不過係洗橫手入

原帖由 anteater 於 11-6-27 16:06 發表
一定有,不過係洗橫手入

當然冇可能啦, 妳都知競爭幾激烈, 除非佢識校長。

原帖由 winpoopoo 於 11-6-27 11:33 發表
有無小朋友3歲唔識講野,但又入到名校
(唔計本身識人)

你講緊係考K1 面試時唔講野都入到名校? 如果考k1時, 一般小朋友應該未到3歳, 但係講唔到句子都應該會講到單字.  我知道有些學校會對男女要求唔同, 尤其係講野上, 不過認知上就應該一樣.  係幾年前, 我個親戚個仔又係唔講野, 但係佢都考到SKH同SPC!  但係今時今日出生率咁高, 咁多人爭都比較難入到呢類名校! (當然除左識人啦!)
不過, 3歳都唔講野除左小朋友本身問題外, 做父母的其實都應該有責任!  小朋友有無接受過評估? 有無做言語治療? 除左語言遲緩外, 有無其它問題?  父母應儘早關注的...
‹ 上一主題|下一主題