用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好迷茫!
go

[聽/語障] 好迷茫! [複製鏈接]

hi! 我想問, 我個仔29個月今年要報k1, 佢剛評估有自閉及語言遲緩(只有18個月), 已經排左e位及開始上語言治療! 請問係咪可以報普通幼稚園?(要話比學校知佢有問題嗎?) 或報一些有 i 位的幼稚園? 點樣知道果間幼稚園有無 i 位? 邊間有私人i 位 及 s 位? 乜都唔知, 有d迷茫!!
   0    0    0    0

可以試樂天,我個仔上過私人S位

原帖由 chunchun09122 於 11-6-26 02:31 發表
hi! 我想問, 我個仔29個月今年要報k1, 佢剛評估有自閉及語言遲緩(只有18個月), 已經排左e位及開始上語言治療! 請問係咪可以報普通幼稚園?(要話比學校知佢有問題嗎?) 或報一些有 i 位的幼稚園? 點樣知道果間幼稚園有 ...

你小朋友既然評估左, 也都排緊 e位.
你可以試下同佢報幼稚園, 不過而家咁遲, 好多上午班已經full晒, 試下下午班 / 屋邨學校. 至於你話講唔講, 如果唔講, 容易睇得出嗎 !?!? 我指自閉/情緒問題, 有無其他固執野, 因好多媽咪試過, in幼稚園時覺得d老師 / 學校好多愛心, 如實同佢地講小朋友的問題, 之後好多都話要請示校長, 又話學校無老師handle到, 又話無i位, 總之就唔想收.
有i位的學校會好少少. 以下的link你click入去看看
[幼稚園暨幼兒中心兼收計劃], 內裡的幼稚園是有i位的.

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/

希望幫到你, 如果都8月到未有 / 無學校收, 一係在屋企自己教住先 / 讀私人s位 / 上住一些坊間的課程  (for 自閉/語言遲緩) / 請幼兒導師再教.

---------------------------------------

題外話, 點解唔排s位呢 !?!? 因為e位是每星期上一至兩堂的, 訓練未必足夠.

其實佢都係唔講野, 但個性好開心, 又會同其他小朋友玩, 只係喜歡玩門同死物, 唔太似有自閉, 所以我都想唔講, 而e位, 係我個心理學家話佢唔係好嚴重, 無需要排i 或s位, 其實我都唔係好明d位分別, 又唔知佢可唔可以排到果d位, 有幾嚴重先排i 或s 位呢? 佢係09年1月大仔, 所以明年才可入學, 曾經有想過比佢讀N班, 但佢有呢個問題另我又想比佢讀合適佢的果程, 真係唔知點好, 為有問下呢道d媽媽有乜意見!!

我想問如讀私人, 價錢多少? 有乜好介紹, 我住九龍西!!

你可以問下社工意見.
我個仔有情緒及語障問題,排e位,不過年半了,都未有位,而i位就無考慮,因為e位可以比我跟,在家教他,似乎好d,我個仔讀主流幼稚園k1,不過在校就有很大情緒問題,老師面對此類小朋友的經驗不多,所以都好煩惱,如果佢再唔適合,我就考慮轉去i/s位,不過不是想轉就轉,都要排,唉!

"優質"OR"邁步"做平估及治療好呢?

優質治療及教育中心OR邁步兒童發展中心做平估及治療好呢?

我小朋友剛2歲(052009),健康院醫生寫左
介紹信(語言發展及社交行為)去政府專科,而家只是見了專科姑娘,
話要等6個月至有得評估,想快D所以想去私人度做。

如果係"語言治療"兩間邊間好D?
有無有經驗o既可以分享下呢?
‹ 上一主題|下一主題