用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 想問現讀家長
樓主: cherrynicknick
go

想問現讀家長 [複製鏈接]

回覆 1# carnationBB 的文章

回覆 3# carnationBB的文章

回覆 4# chloe26 的文章

其實你講開講去都係O個幾句," 好失望, 你地班應聲虫,真係好天真!!發表咗咁多不事.....都話偏激又冇point的投訴.......你真係"睜大眼講大話"肯定係學校的一條狗!!得罪晒.....我無野講!"

O甘其實到底個point o向邊呢? 唔通個point 就係想話比人知, 你係一個無教養嘅人, 其實依度每個人回應都已經好尊重你, 但你一次又一次o向度大吵大鬧, 又何解, 如果真係唔滿意, 點解你又要做6年應聲蟲呢? 點解又可以忍受呢? 轉校對你同你小朋友都有好處, 既然而家你小朋友已經6年級, 你就要好好plan 定幫你小朋友搵間無o甘多應聲蟲嘅學校(算我得罪講句, 我諗你都幾難搵, 因為如果你真係搵到一間好好嘅中學, 你一樣會做佢哋應聲蟲), 不過你就o黎得到解決, 真係要恭喜你, 不過都係o個句, 對學校嘅然o甘多不滿, 應直接同學校講, 你唔係諗住我哋幫你傳達呀?

原帖由 失望家長II 於 11-10-28 00:11 發表
你地班應聲虫,真係好天真!!
發表咗咁多不事.....都話偏激又冇point的投訴.......你真係"睜大眼講大話"肯定係學校的一條狗!!得罪晒.....我無野講!!!

回復 27# 失望家長II 的帖子

其實依D 都係你一個人講, 我都冇見到其他SUPPORT 你嘅家長? 其實你不停講唔好, 有冇向學校反映先, 反而我又有見過個CASE,  學生天生係有讀寫問題, 但老師好人到下課後幫佢單獨補課WOR! 佢都係6年級學生! O甘唔通個老師有問題, 放學後唔做自己嘢, 幫個 學生補課?

1/ 師資參差...80後居多,..無經驗!! (好似到播道取經驗)
好多初小的老師都較年青,這是事實,但不一定代表全負面,他們大部份都充滿愛心,受小朋友愛戴
2/ 無能力處理課本知識以外事情!! (老師欠與學生溝通)
可能只是小部份
3/ 樣樣都唔關注!! 文又唔得,武又唔得!! (音樂,運動....無專材,學術亦唔覺得好)
何以見得
4/ 經常搵家長笨,攞家長著數(要家長常常做校內/外義工,早年更要找家長當課後補習老師,更有一年當面試評審見小一生 )
你理解有差異
5/ 無理不公平處理學生事情 !!  (草草找個人罰就了事,老師不分事非黑白,只懂用'耳朵'做人) 眾多家長心聲
每所學校都有机會發生,
6/ 某某人(貌似林峰)企係台上自吹自雷,係好有愛心!!....但佢做到唔代表下面班老師做到!! (三年班學生都話佢吹水怪)那又如何?

7/ 保留

8/ 保留
9/ 保留

原帖由 失望家長II 於 11-10-26 00:00 發表

我識得好多家長........講學校太多不事啦....五年級話要轉校,六年級都決定唔升中一.......咁明白晒啦!!

Hey, 你係6 年班家長? 我都好想知有幾多人簽左唔直上中學姐? 你咁八,實知架!! 講出黎, 睇吓係唔係好多人走?
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

回復 29# 失望家長II 的帖子

sorry, 其實你講o甘多嘢, 係咪真係好似你o甘講, 唔想其他家長受騙, 定係你有其他居心呢? 你話你無support家長原因係因為其他家長唔想好似你咁!!! 被千夫所指,有口難言.
o甘即係講到低係冇人認同你lor, 唔好講到自己最偉大, 可以千夫所指, 我唔信如果真係全個6年級家長係都好似你o甘講到EC o甘差, 仲留O向度lor, 以我所知, 好多家長學歷都好好, 教小朋友又教得好, 我唔信o向出面搵唔到第2間小學lor, 又點會忍受這6年被騙嘅學習生生涯呀? 既然你o甘偉大, 不如你講你小朋友讀邊班, 叫咩名, 仲有o個d support你嘅家長d 小朋友個名出o黎, 我哋依班家長就信lor, 最多我哋再偉大d 幫你同校長講呀!

其實你唔講我真係唔知有學校找家長義工幫學生補習,仲要係補成班。想請問是補幾年級的課?學生成績真的很差嗎?要成班補?

一直以來只聽聞播道是一間超有愛心的學校,小朋友愉快學習,其他負面消息很少聽聞,所以願聞其詳想多多了解,畢竟是打算一讀12年的學校,對孩子成長有重要的影響。

另外,你提到只有小一有普教,現在是完全沒有嗎?播道是一間英文小學,英文程度如何?每星期有NET教英文嗎?

原帖由 失望家長II 於 11-10-28 01:08 發表

真係唔知點解.. ( (( 播道書院 )) )..小學依家差得咁緊要....???

1/ 師資參差...80後居多,..無經驗!! (好似到播道取經驗)

2/ 無能力處理課本知識以外事情!! (老師欠與學生溝通)

3/ 樣樣都唔關注!! 文又唔得,武 ...

家長義工不是給學生補習, 是全方位活動 life-wide learning 的一個環節, 小朋友可以自由選擇的課餘活動, 有普通話故事, 有英語故事, 邀請有能力的家長做故事姨姨, 每星期兩節, 我太太就是其中一位哩.

多謝失望家長II 的回覆, 我哋明白你嘅情況.  你已經道出所有, 你的目標已經達到, 冇必要再係到胡鬧! 大家都係成年人, 唔好害左個細路啦! 轉校啦!

首先多謝你的回覆!另外想問是否如那位家長所言,己沒有普教中文?另外有NET嗎?每星期有多少堂是NET教的?

原帖由 koho 於 11-10-28 12:36 發表
家長義工不是給學生補習, 是全方位活動 life-wide learning 的一個環節, 小朋友可以自由選擇的課餘活動, 有普通話故事, 有英語故事, 邀請有能力的家長做故事姨姨, 每星期兩節, 我太太就是其中一位哩. ...

據我所知 NET teacher 有兩個, 普通話低年班好似少左d, 高年班則較多

我是P.4家長, 在此4年都沒有聽說有家長義工要做補習工作.  

英文係冇NET教的, 4年前入學時已知道, NET也從來不是EC的賣點.  但聽同學們說, 有NET在rest time與同學傾計, 但NET不會在堂上教書的.

中文係粵普都有用, 確實未能做到完全普教. 但中文水準及教材我是很欣賞的.

多謝回覆!我真的被家長義工要幫全班補習嚇親,我問過我朋友,佢話好少學校要家長幫小朋友補習(自己孩子例外)仲要幫全班補...如果是說故事還說得過去

謝謝各位!

原帖由 bignose 於 11-10-28 13:54 發表
我是P.4家長, 在此4年都沒有聽說有家長義工要做補習工作.  

英文係冇NET教的, 4年前入學時已知道, NET也從來不是EC的賣點.  但聽同學們說, 有NET在rest time與同學傾計, 但NET不會在堂上教書的.

中文係粵普都有用, ...
‹ 上一主題|下一主題