用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat pre-nursery?
樓主: an~gel
go

St. Cat pre-nursery? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Gerard 於 11-7-18 14:39 發表
我in 1030, 老師好平均個個都有問,同組小朋友不單止題題都識,仲舉手搶答,我以為自己去左小一面試,不過,佢又真係好叻仔既!

嘩! 你果組d人好勁呀.  仲識舉手搶答.  真係估唔到係in 緊pn

原帖由 5566xs 於 11-7-18 19:13 發表

嘩! 你果組d人好勁呀.  仲識舉手搶答.  真係估唔到係in 緊pn

你都分享下丫~^^*

醒目開學勳章

原帖由 marcoli8 於 11-7-18 19:39 發表

你都分享下丫~^^*

我個組係玩玩具時冇咩問問題, 老師只集中1.2個小朋友度. 但到講故事時間, 就每人續個答, 大都係圍繞故事書內容, 例如生果叫咩名,  老師又叫小朋舉手,  基本上老師都好有心機氹小朋友, 所以整過流程好舒服, 感覺冇咁大壓力

原帖由 5566xs 於 11-7-18 21:42 發表

我個組係玩玩具時冇咩問問題, 老師只集中1.2個小朋友度. 但到講故事時間, 就每人續個答, 大都係圍繞故事書內容, 例如生果叫咩名,  老師又叫小朋舉手,  基本上老師都好有心機氹小朋友, 所以整過流程好舒服, 感覺冇 ...

我組有兩個小朋友喊!起初在枱仔玩玩具時,老師都無咩點問我小朋友問題~ 只係問左我小朋友顏色及認動物,著緊件衫係邊個買?

到圍圈坐時,老師一開始唱左首good morning歌!

跟住講故事,老師拎左個洋娃娃出黎講關於洗澡既故仔!枱上仲有枝牙刷,梘液,毛巾同埋一本故事書!之後逐一每個小朋友都要行去老師到揀番正確洗澡既物品出黎!

最後,老師再揭開故事書問書中既動物係咩黎~ 亦叫小朋友舉手,拍手,將手拍在大腿上等等既動作!~

過程鋪排好好,老師好有愛心!

回復 138# dada1113 的帖子

係呀,我係舊年apply K1 waiting!因為我個女係0812bb^^

Marcoli8,

This is exactly the same as my husband told me.  My husband said your girl was the most outstanding one in the group and she should have very good chance.

我組有兩個小朋友喊!起初在枱仔玩玩具時,老師都無咩點問我小朋友問題~ 只係問左我小朋友顏色及認動物,著緊件衫係邊個買?

到圍圈坐時,老師一開始唱左首good morning歌!

跟住講故事,老師拎左個洋娃娃出黎講關於洗澡既故仔 ... [/quote]

請問知唔知佢地係咪會先以電話通知家長,確認讀唔讀先寄信?

原帖由 an~gel 於 11-7-18 16:05 發表
剛收到SC電話, 佢地收我個女讀PN AM班, 但我同佢地講因為交通問題唔考慮啦, 已經放返個位出嚟.....希望你地成功啦~!!!!!

回復 147# cotyleung 的帖子

我唔知我個CASE同唔同你地, 我係因為舊年APPLY咗K1, 但係WAITING之後佢地上個月尾寄咗封信同我講咗係新校PN有位(封信下面有一欄要寄返比學校問我有無興趣比個女讀PN班)比我呢個0812嘅細女讀PN班, 由於當時仲未有其他學校CALL WAITING所以我當時嘅答覆係有興趣.....我仲要加多咗句CONSIDER AM ONLY.....點知後來有其他學校收我個女讀K1(最主要係考慮返交通問題)所以尋日有SC STAFF打電話比我, 佢話安排到AM比我, 問我仲有無興趣, 我同佢講因為無校車安排, 所以唔再考慮啦~!!!

我估佢地要問多次先再寄註冊信~!!!

回復 3# lingling06 的帖子

Thx~ 我覺得機會一半半咋!所以都平常心!唔收既就當如上了一次面試班^^* 

多謝你的回覆!
我同意你地既講法! 就算得唔得,也能獲得一次十分寶貴的經驗,亦知多一點亞仔的強、弱項,再幫他好好準備下一次!  多謝大家分享的經驗!

回復 10# 5566xs 的帖子

我都係in1030呀, 但阿仔表現一般,完左先多野講><

醒目開學勳章

原帖由 ineedababy 於 11-7-19 13:19 發表
我都係in1030呀, 但阿仔表現一般,完左先多野講>

我個人認為小朋友去陌生地方, 唔喊乖乖地自己玩, 肯答老師問題, 已經算表現好好, 我個囡當日見人地喊叫媽媽, 佢都想叫...

係呢, 當日你係邊一個老師呀?

醒目開學勳章

原帖由 marcoli8 於 11-7-19 10:42 發表
Thx~ 我覺得機會一半半咋!所以都平常心!唔收既就當如上了一次面試班^^*  

我都覺好似上左一堂免費面試班....

有冇人知當日in幾多人, 會收幾多人呢....

回覆 1# 5566xs 的文章

^^* 我都想知呀!

原帖由 ineedababy 於 11-7-19 13:19 發表
我都係in1030呀, 但阿仔表現一般,完左先多野講>

10:30am係咪最早?

最早係9:00

原帖由 cotyleung 於 11-7-19 15:52 發表
最早係9:00

咁即係由9am--12pm! 之前有mama話只in一個上晝~ 唔知我有無講錯呢!?

Anyone recieved call for PN interview today? Heard that it is calling 09 small b for interview.

我地in 1200 英文組, 我地係細b.... 唔知係咪跟大細分in 時間?
我阿b好靜好乖咁坐定定... 不過反應真係唔夠同組真係叻叻既b大同快!
同組的媽媽都強勁非常, 有一路捉住老師講野既, 又有一路唔走要阿b唱埋歌表演既, 有唔走講完bye又再講bye既.... 我真係自歎不如!
真係要咁主動先得既? 咁係咪好d架? 我係咪要調節一下熱情度呢?

麻煩大家如果唔介意既話,收到N班既結果上黎通知下丫~

唔該晒^^*
‹ 上一主題|下一主題