用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關升中的疑問︰pre s1 attainment test
go

有關升中的疑問︰pre s1 attainment test [複製鏈接]

有關升中的疑問︰pre s1 attainment test

呢個試唔係教育局搞咩?
中學如何利用這個試的成績分班呢?
教育局係咪會將每一個學生的成績通知中學?
In what form? 分數? grade? 全港排名?
咁點解有d學校 (尤其是直資) 要另外再考編班試呢?

唔好意思, 咁多野問
   0    0    0    0

呢個考試既試卷係學校老師自己批改的。改好晒呈分比教育局....老師亦會將呢批分數按學校排序再分班~

直資想用自己方法排學生,用自己既試卷都唔出奇~

對部分直資中學的學生來說pre s1 attainment test 太容易, 個個都高分, 直資中學咪出自己既試卷去分辨學生的能力

試卷是統一的,詳情可參閱:
http://www.edb.gov.hk/FileManage ... 79/edbcm842011c.pdf

摘自教育局的官方文字:
11. 一如以往, 學校在施行中一入學前測驗後, 應如常批改學生的答題卷和記錄成績。教育局將會抽取樣本答題卷進行中央批閱及作數據分析。學校會收到按中、英、數三科分列的抽樣學生名單, 詳列被抽取樣本學生的姓名及科目。這些名單將隨測驗物品於2011 年7 月12 日送到學校, 樣本見附件六( 學生名單Part A)。請學校於測驗後填妥名單內有關學生出席情況的資料。
‹ 上一主題|下一主題