用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙扣門成功的家長請進>>>
樓主: Annngan
go

喇沙扣門成功的家長請進>>> [複製鏈接]

小一叩門要關係, 小二以上插班就要靠成績或特異功能. 所以, 有心入LS 不要灰心, 好好裝備自己的小朋友, 而我自己覺得以成績插會容易過特異功能.

原帖由 Arlene 於 11-7-20 16:20 發表
Chances to get in as mid joiners for P2 onwards are much higher if the boys can prove themselves academically or if they are good at certain sports etc.  Don't be too tied up to get in at P1.

agree...........

照大家咁講, 即係LS雖然中央派位而可能不能保證學生質素,所以很大機會靠收小二插班黎保證BANDING及成績,咁樣若抽唔到小一入學d家長都可以用呢個機會入去名校啦,不過機會有幾多呢?會收幾多個插班名額?

當小一只係30人一班, 小二加至35人, 即總共有30個位.
如果係SFA考前幾名, 各方面又唔太差, 都係必收的對象.
原帖由 msyamyam 於 11-8-7 18:35 發表
照大家咁講, 即係LS雖然中央派位而可能不能保證學生質素,所以很大機會靠收小二插班黎保證BANDING及成績,咁樣若抽唔到小一入學d家長都可以用呢個機會入去名校啦,不過機會有幾多呢?會收幾多個插班名額? ...

真正每級收幾多插班生年年都未必一樣架, 如有學生退學又會多左插班位.

原帖由 smile2003 於 11-8-8 15:06 發表
hi overview

請問是否

(1) 2010年同2009年的小一人數都係30人一班?

(2) 小二就人數升到35人一班?

謝謝!

‹ 上一主題|下一主題