用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙扣門成功的家長請進>>>
樓主: Annngan
go

喇沙扣門成功的家長請進>>> [複製鏈接]

回復 6# moungchu 的帖子

Yes, but not me

絕對相信!  

原帖由 smile2003 於 11-7-19 11:04 發表
miffy

你真係犀利, 上星期終於係某個小學的活動場合, 証實左你所講的係真的 - 一定要識校長或者有勢力的人士幫你 eg 校董, PTA, 出名校友而校長認識.  

如果日後有小朋友想去叩門, 真係有關係先去做, 否則真係浪 ...

回覆 1# BigBoyMaMa 的文章

唉,下年想報的家長,而家要開始努力搭通天地線喇

我都信所有叩門位已經fill 晒,
但我覺得依然會有人去學校門口,"捉"校長

小一可能要睇關係, 但小二以上的插班生絕多數睇成績, 今年唔得咪等出年, 只要成績好, 洗咩驚冇好學校收 ?

原帖由 smile2003 於 11-7-19 15:59 發表
"捉"都無用, 因為津校係有規限叩門位的數目. 唔可以話'開' 幾多都得.  亦因為係咁, miffy 所講, 係講關係唔係講'食力'.

回復 70# overview 的帖子

Exactly!

原帖由 Furbymao 於 11-7-19 15:39 發表
我都信所有叩門位已經fill 晒,
但我覺得依然會有人去學校門口,"捉"校長

講到校長好似會比人"kidnapped"般, 笑死我

我知道有人係咁架, 一大早兩公婆一齊去LS 門口等校長,一見佢就將自己個仔portfolio塞比佢.

因為有幾pair家長, 所以要爭囉. 對於一些人來講, 一日LS 未出reject, 佢都認為有chance

原帖由 Furbymao 於 11-7-20 11:25 發表
我知道有人係咁架, 一大早兩公婆一齊去LS 門口等校長,一見佢就將自己個仔portfolio塞比佢.

因為有幾pair家長, 所以要爭囉. 對於一些人來講, 一日LS 未出reject, 佢都認為有chance ...
我就眞係做唔出,或者我鬥心唔夠....太唐突了。

我怕咁做會弄巧反拙 ! 學校reject得你, 一定有reason, 點解要死纏爛打?  不如係學校門口拉大字報或絕食, 起碼可能有報紙登出黎 !

原帖由 Furbymao 於 11-7-20 11:25 發表

因為有幾pair家長, 所以要爭囉. 對於一些人來講, 一日LS 未出reject, 佢都認為有chance ...

怎樣叩門,每個人有自己的選擇.

但我見過有几個家長, 佢真係覺得自己仔女應該入男拔或者LS, 所以鬥心+恆心都特別強囉. 見到都覺得佢地辛苦.

Chances to get in as mid joiners for P2 onwards are much higher if the boys can prove themselves academically or if they are good at certain sports etc.  Don't be too tied up to get in at P1.

我唔係挖苦, 係事實, 你估日日係門口等校長, 佢就會心軟咩 ?  家長唔係盡一切去搵名校讀才係對小朋友好, 真係只得呢間係最好 ?  而家都有好多家長插班成功都猶豫讀唔讀, 所以失敗的家長可以出年再努力, 唔係用死纏爛打的方法.

原帖由 smile2003 於 11-7-20 15:47 發表
但作為父母, 佢地都係想盡一切去幫自己的小朋友, 我好明白當中的感受.  雖然我唔係贊成, 但好明白佢地的處境. 所以我覺唔應該去挖苦人地.
‹ 上一主題|下一主題