用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖道明vs聖安娜國際幼兒樂園
樓主: olivia_kyk
go

聖道明vs聖安娜國際幼兒樂園 [複製鏈接]

回復 20# Aaby 的帖子

多多唔係o係杏花村架, 港島有兩間, 一間係寶馬山, 一間係西半山堅道, 呀b而家係寶馬山係間上緊pg!

聖道明gp上課程況係點呀? 老師講中文定英文架?

原帖由 olivia_kyk 於 11-6-30 11:33 發表
多多唔係o係杏花村架, 港島有兩間, 一間係寶馬山, 一間係西半山堅道, 呀b而家係寶馬山係間上緊pg!

聖道明gp上課程況係點呀? 老師講中文定英文架?

聖道明係用廣東話,主要係唱歌跑跑跳跳、教顏色、人物、做運動、室外playground、勞作、茶點...
都教好多野!

回覆 22# Aaby 的文章

你小朋友下年3月插pn班, 咁佢未會讀年半pn班lor?

我個仔8月尾出世, 係細仔(對於只係收31/8出世前既bb), 我好驚佢interview比人弱......

回復 1# olivia_kyk 的帖子

係呀,佢會讀年半pn。
我有諗過會唔會o係聖道明讀半年,之後轉去讀第二間。但我覺得對個女好似唔太好咁,我估我都係k1先轉。
我有朋友係2009超細仔,迦南都收佢,唔洗驚啦。我估最緊要佢interview唔好喊,唔好怕人就ok。
我會俾多d bb gathering個女,or多d帶佢去會所玩,等佢接觸多d小朋友,咁佢就會冇咁驚。

聖道明四年前轉非牟利幼稚園時, 當時嘅尹校長無幫雙語班申請用學券, 所以好多學生走咗, 之後真係將得翻14-15人嘅 k1-k3合埋一班上課, 我個大仔就係其中一位學生. 不過係九月開課時, 聖安娜幼稚園嘅蕭校長就接任 (同一辦學機構), 而且立即幫當時嘅雙語班申請翻可以用學券, 並安排雙語班嘅家長觀課, 等我哋家長一邊睇上堂, 一邊解釋三級係不影響對方學習時嘅分組上課情況, 睇完之後都無咁驚亞仔學唔到野. 第二年已經分開班上課. 我同啲家長都好鍾意蕭校長, 有問必答同會立即處理問題, 唔似以前個校長!
細女今年都係度讀n班, 大約二三月咗有, 佢哋已經出咗通告, 係新學年會全校行雙語班制喇!英語老師雖然唔係金髮嘅外籍人士, 但她們嘅英語發音都好標準 (我真係接觸過的夾雜鄉音的外籍人士講英文, 好難聽), 我有個外國親戚返嚟香港探親, 聽過的仔女講英文, 佢都話佢哋嘅英語發音好好!

回復 25# tania0324 的帖子

雙語班是指本地課程,一向都有學券的。國際班最初是沒有學券的,後來才可用學券,但學費都比雙語班貴,所以學生不多。聽說現在只有雙語班(本地課程),已經沒有國際班了。

要享用學券就要符合教育局的要求, 就是給主要以母語教學的本地課程幼稚園, 所以用全英語教學的國際班是不能取學券的, 而國際班已改名為雙語班, 而以前的雙語班即更正為中英文班, 學校在校務處門口的告事版也有張貼出教育局批準收費証明書, 列明學校的本地課程分別為中英文班同雙語班.
中英文班同雙語班每天都有普通話堂, 但中英文班每天只有30分鐘英語活動時間, 而雙語班除了這30分鐘英語活動時間外, 還於一小時的分組時間協助分組, 等小朋友多聽英文同以英文溝通. 今年就係因為大部份家長申請讀雙語班, 造成中英文班同雙語班學生人數好唔平均, 有啲雙語班就有27,28人, 而有啲中英文班則只有10人左右, 所以校長咪係新學期全校改雙語班制, 等每班人數平均啲, 而學費就以中英文班收.

回覆 27# tania0324 的文章

多謝你的分亨!看來很抵讀喎。

原來有段故~ 聖道明以前個尹校長俾人感覺麻麻地, 咁點解都間學校仲咁有口碑? 而聖安娜個校長咁好, 又好似無乜口碑咁, 點解會咁呢?

聖安娜而家仲有非本地課程(國際班), 反正pn班係唔係都無學券, 都係要俾貴學費, 所以我想佢可以全英文受課, 到上k1先同佢轉聖道明or其他學校, 咁好唔好呢? 有無人可以俾下意見?

原帖由 happy+ 於 11-7-1 22:55 發表
多謝你的分亨!看來很抵讀喎。

Happy+:

係呀!我都同校長了解過詳細情況, 校長話無理由要中英文班家長多交費用, 而雙語班家長減少交費就無問題.

原帖由 olivia_kyk 於 11-7-1 23:46 發表
原來有段故~ 聖道明以前個尹校長俾人感覺麻麻地, 咁點解都間學校仲咁有口碑? 而聖安娜個校長咁好, 又好似無乜口碑咁, 點解會咁呢?

聖安娜而家仲有非本地課程(國際班), 反正pn班係唔係都無學券, 都係要俾貴學費, 所 ...

聖道明勝在有個室外有蓋操場, 小朋友有個好好的讀書環境, 而聖安娜就輸蝕係校舍環境方面, 唔係獨立校舍 (幫個女報幼兒園時都參觀過聖安娜).
我個仔係太古城曾經學過鋼琴同芭蕾舞, 就係這時聽到家長講小朋友讀書情況, 嗰陣時都唔認識聖安娜幼稚園, 只係聽到家長講聖安娜覺得有啲特別, 成個餅店名咁, 於是好有印象. 就係這段時間, 時時聽到啲家長讚蕭校長好人, 聽講由開校做到而家, 所以太古城有好多家長都識佢. 直至07年學券只可以用係非牟利幼稚園, 而當時聖道明同聖安娜都係私立幼稚園, 係一次爭取私立幼稚園都可享用學劵的遊行中, 蕭校長就帶聖安娜嘅家長同學生, 而我哋聖道明嘅尹校長就無出席, 由蕭校長負責帶埋聖道明嘅主任,教師同學生家長出席遊行, 亦因為咁先知聖道明同聖安娜兩間學校係有關係嗁.
幼兒園唔可以用學劵, 所以係邊間讀真係無所謂. 最緊要老師有愛心!話晒都係小朋友第一次離開我哋(父母).

即是而家  聖道明  n班 全都是 雙語班, 對嗎?  
‹ 上一主題|下一主題