用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖道明vs聖安娜國際幼兒樂園
go

聖道明vs聖安娜國際幼兒樂園 [複製鏈接]

囝囝下年2歳, 今年9月要為囝囝報幼兒園啦, 都唔知邊間好d!

聖道明同聖安娜國際幼兒樂園好似係同一機構,聖道明口埤好, 但聖安娜就有非本地課程, bb可以以全英語受課, 對佢語文好d, 不過就唔知派小學方面好唔好? 有無家長可以俾d意見呀?

0    0    0    0

聖道明 better

聖道明 had international stream before, my kid studied there. It only has local stream now?

回復 1# happy+ 的帖子

聖道明而家只有本地課程, 早前打去問下d資料, 職員d態度麻麻地, 好似唔想答我咁, 都係叫我9月再打過黎. 相返聖安娜d職員就好得多, 有問有答, 慢慢解釋俾我聽~

請明係聖道明畢業o既小朋友通常會派去邊d小學多呢?

我個女係2010年2月出世,聖道明收左佢2012年3月插班pn。
聖道明o個個主住好好,有問必答。
我上個月上過幾堂playgroup,亞女都好開心,o係學校會守紀律。
我都參觀過聖安娜,設施好似好過聖道明,不過就要上一條長樓梯,同埋小朋友等入學校都係要o係o個條樓梯度等。相比聖道明o既獨立校舍,聖安娜好似就差d。

回覆 4# olivia_kyk 的文章

聖道明依家無左國際班是一件好事,因為當年我仔讀國際班時因不可用學券,所以有好多同學仔轉左去讀有學券的雙語班,於是佢竟然將所有k1至k3的國際班學生group 成一班一齊上堂。 所以我對聖道明的印象麻麻地。另,小學派位是大抽獎的,並非取決於讀邊間幼稚園。以我仔嗰屆,佢有同學仔考自己考入蘇浙、華仁、港大同學會及漢華等小學。Olivia,你住邊度?其實都有其他選擇。

回復 5# Aaby 的帖子

你囡囡2010年2月出世, 佢哋咁快就收插班既? 係未因為係大仔呀?

同埋playgroup係返星期幾架? 咩時間? 同學費幾多呀? 上堂程況係點呀? 因為我都有興趣! 我而家係多多返緊playgroup, 我老公覺得貴, 想轉! thanks!

回覆 6# happy+ 的文章

我住柴灣架~ 原來之前係咁架, 唔怪得我問佢點解無非本地課程佢就唔想答我啦!

我心目中想幫BB報聖道明同聖安娜之外, 仲有蘇浙, 明我同民生! 但報晒5間好似好多, 所以要取捨! happy 你有咩意見可以俾我呀! 有無邊間好過我簡個d呀? thanks

回復 2# olivia_kyk 的帖子

我又唔知係咪因為大仔,但因為我想佢足兩歲就番學,所以四圍搵邊間收插班。最後我只搵到聖道明。
我都未決定係咪真係o係聖道明讀pn,定話考過第二間。不過我估k1我就想轉去心儀o既學校。
pg 星期一至四1:15pm-2:30pm @$100,我就選擇只上星期二、四,因為開頭唔想個女太辛苦。
上堂係會唱歌、學color、學人物、做運動、勞作、茶點...
上左幾堂我覺得個女合群左,自理又好似好左d。
我打算暑假後俾佢番足4日

回復 8# olivia_kyk 的帖子

後來,當我個女要入pn時,我就報左蘇浙和小西灣迦南,兩間都收,咁就揀讀蘇浙。到k1時,因蘇浙無直升制,所以我報多一間上書房pm打底,最後好彩地蘇浙收左我個女,咁我就比佢原校升讀。

回復 9# Aaby 的帖子

原來聖道明pg係平日上架......咁我呀仔就上唔到啦, 我同我老公都係返工, 我又唔放心俾工人帶佢出去上堂......我而家上緊個d pg都係星期六!!

回覆 10# happy+ 的文章

我想問報蘇浙pn駛唔駛in架? 同埋我都知蘇浙pn上k1唔係直升要再in過, 咁難唔難in架, in d咩架? 仲有我蘇浙係主打係國語, 咁英文方面會唔會無咁注重呢?

唔好意思~ 好多問題

回覆 12# olivia_kyk 的文章

蘇浙pn都要in,以我囡個屆就千多人爭百幾個位。我覺得pn最主要in家長,而幼維園就主要in小孩子,題目你可在討論區內找到。英文方面,佢每日都有大約二十分鐘由NET老師教導,比起聖道明由印度老師教為好。

回復 13# happy+ 的帖子

我都知蘇浙難入架啦~

聖道明用印籍老師我都聽聞過, 但全部都係印藉? 一個net老師都無呀?

回復 14# olivia_kyk 的帖子

As I remember, there was not net teacher there. Even my kid was in international stream, he was taught by Indian teacher.

回覆 15# happy+ 的文章

咁唔知係未連聖安娜都係得印藉老師呢? 如果係我就唔報啦! 因為由柴灣去太古返工學都唔係咁方便, 加上話要上樓梯先入到學校.....

happy, 你囝囝而家讀緊k1呀? 會唔會考慮蘇浙小學呀?

回覆 16# olivia_kyk 的文章

Concerning 聖安娜, I dont know, u better call to ask.
My kid is in 蘇浙pn and will promote to its kindergarten in coming sept. I will consider to apply its primary school too, since the allocation of secondary school for 蘇浙 students are good.

原帖由 olivia_kyk 於 11-6-28 23:28 發表
原來聖道明pg係平日上架......咁我呀仔就上唔到啦, 我同我老公都係返工, 我又唔放心俾工人帶佢出去上堂......我而家上緊個d pg都係星期六!!

我開頭都唔放心工人同佢上,但佢平日實在太得閒(因為佢daytime係唔會瞓覺),我又唔想佢淨係對住工人,所以唯有俾佢同工人一齊去上堂。

我都想報蘇浙,大家comment都好好~

回復 18# Aaby 的帖子

Aaby 你bb幾大呀? 我呀仔今日足十個月, 不過聖道明d pg好似要夠15個月先可以報!

多多個pg我老公覺得貴($1950得4堂), 所以打算轉, 不過又無唔知邊度好! 蘇浙有無pg架?

原帖由 olivia_kyk 於 11-6-30 00:19 發表
Aaby 你bb幾大呀? 我呀仔今日足十個月, 不過聖道明d pg好似要夠15個月先可以報!

多多個pg我老公覺得貴($1950得4堂), 所以打算轉, 不過又無唔知邊度好! 蘇浙有無pg架? ...

我個女16個月,聖道明pg好似要16個月先收,但主要係bb行得穩就可以上。我個女好早識行,所以~12個月就上聖道明pg。
聖道明宜家放暑假,要9月先再有pg。

多多係咪o係杏花村要俾入會費o個間?
‹ 上一主題|下一主題