用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 政府精神科
go

政府精神科 [複製鏈接]

當在CAC評估中心評估有自閉症後, 兒科醫生寫轉介信到精神科, 終於就快排到新症有期去第一次。想問下第一次會係見心理學家定醫生?  會做D咩?
   0    0    0    0

精神科 醫生

我個仔22個月大,今年5月被確診為自閉傾向,排了在 8月尾第一次見精神科,希望有經驗人仕可以分享一下

以我的經驗,見政府精神科醫生主要是再確定孩子的情況,第一次見會長時間些,跟著的覆診較短,主要跟進一下.
說實話,作用不大,因為你排服務應已由cac轉介社會福利署,醫生主要跟你談談,沒有太實際的幫忙的.
還是自己安排多些訓練給孩子較實際.

其實小朋友咁細個無乜可做ga,第一次見姑娘填問卷 才見醫生,都係觀察小朋友比佢玩玩具問下問題,睇下要不要食藥,每三個月至半年覆診一次睇下有無進步,沒任何訓練提供!

見精神科醫生後, 如果小朋友係讀緊I / E位, 精神科診所會有些社交小組俾小朋友上, 但如小朋友讀緊S位, 就冇得上這些社交小組的, 因他們認為服務已足夠。

第-次會見姑娘先了解小朋友嘅情况,再見醫生。但以我個case,姑娘直接refer咗去見OT。跟住OT安排小組同個别訓練,未排到之前就三個月見一次,每次大約十幾二十分鐘,講吓小朋友嘅進度比啲suggestion. 個别訓練但最多八堂,一至兩星期一堂。小組就一個星期兩堂,最多上幾多堂我就唔清楚。如果S位已收,有啲醫院會停止服務。

我個係見心理博士

i suggest u don't wait for govt service and need to find personal training for him. CAC told me it may take 1-1.5 yrs to wait for the EETC training by the govt..
原帖由 benlam1230 於 11-6-23 13:59 發表
我個仔22個月大,今年5月被確診為自閉傾向,排了在 8月尾第一次見精神科,希望有經驗人仕可以分享一下

小朋友已等到I位, CAC醫生叫我照排埋精神科, 因為佢地要去到4歲先再番去睇, 排埋有人跟進下都好喎, 可惜, 排到2012年尾, 排到黎都過左4歲, 有咩用...........

我想問下D小組堂係咪平時上架?

我仔仔8月都返S位, 昨天醫院都有打黎話小組有位, 唔知言唔上好, 因小朋友就快要返學啦, 又唔想請假去

小組堂係平日上,我亞女都排到8月返小組,我都決定唔去,排下年暑假
原帖由 我係女仔 於 11-7-21 12:06 發表

我仔仔8月都返S位, 昨天醫院都有打黎話小組有位, 唔知言唔上好, 因小朋友就快要返學啦, 又唔想請假去

原帖由 mckm2007 於 11-7-21 12:55 發表
小組堂係平日上,我亞女都排到8月返小組,我都決定唔去,排下年暑假

有得排下年既咩

有S位就唔好上小組啦, 因係返學時間上, 我認為S位緊要D, S位一班小朋友上堂同上小組冇分別.

原帖由 我係女仔 於 11-7-21 12:06 發表

‹ 上一主題|下一主題