用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教2012年辦幼稚園
樓主: Deepblue
go

高主教2012年辦幼稚園 [複製鏈接]

回復 60# funbeauty 的帖子

校址位於建華街,係私家街黎既即係蘇淅對落一條街,基本上好少車行,隔離左右都係住宅,我見過有家長係呢個討論區講過話比車房(整車的車房)包圍,但其實係付近的街而唔係建華街,如果咁都話比車房包圍,咁蘇淅都一樣喇。
學校係間教堂入面,應該係話同一幢建築物,學生上早會都係喺教堂度上既,兩層每層四個課室(但好似三層,因我冇上過三樓所以冇留意唔記得),中間係露天既地方,可以比小朋友當小操場(真係唔大)旁邊種左好多植物(好似有部份係學生啲家長得閑去打理既)
整體黎講唔係新,但唔算殘,可以接受,但當然出年如果比四千蚊學費就會覺得舊了,比得咁多錢當然想除左師資之外都會想校舍新啲既,不過我諗佢地出年都會裝修一下掛,話晒佢地想做名校,點都會執執啲配套去配合一下既。

原帖由 muikatb 於 11-9-5 18:53 發表
出年校名會叫「高主教書院幼稚園部」其實睇個名都知道幾有多成係咪接龍直升啦,唔通真係要講到明?加上現時k1-k3各級都只有十數人,所以我覺得如果小朋友程度跟到唔太差既話一定升到。調返轉講,如果佢地係又收唔係又收,咁你 ...

70-80% is a very good ratio.......

我都係對呢間學校非常有興趣嘅Mami,
諗極都唔明佢地係點交接呢?
聖猶達堂係天主教堂,
高主教是天主教/基督教?
咁學校裡面嘅天主教修女會否繼續留任?

回覆 63# 蕃薯仔媽媽 的文章

聖猶達同高主教都係天主教

回覆 1# muikatb 的文章

THANKYOU!!

thanks for information.

o
我大仔讀緊高主教P2,妹妹讀緊K1,我都對高主教幼稚園有興趣,但K2先嚟轉學校,又要佢適應多一次。不過讀新校又有risk。佢而家個間我都好滿意,有小學(唔係top D),有中學(Band 2, 應該唔會讀,但世事難料 , ha ha)

但   最衰高記又唔比玩抽獎,老公話唔值,因冇咗抽獎(net12),其實佢想妹妹讀女校,因高記男多女小。佢話要考就不如K2考轉真光,私校有抽獎(但未必收)08年出生率8萬幾,競爭好大,舊時哥哥考PN, K間間都收,妹妹就幾千人爭百零個位,係咪預先arrange咗後路好D,定順其自然等lucky draw, 但妹妹得十分,唉,煩死。請比D意見,Thanks.

回覆 67# BeeBee11 的文章

我上個月打過去真光問,佢話k2唔收插班

岩岩今朝開完家長會,高主教小學既陳校長主要係介召間學校既環境同課程,會後我直接去問左陳校長兩個問題。
1,高主教轉左男女班之後收生既男女比例
2,高主教小學會預留幾多學位比今年既聖猶達或出年改名之後既高幼

陳校長既答覆係
1,冇話有特別既男女收生比例,主要睇成績
2,冇講明會預留幾多學位或會收幾多成呢度既學生,都係要睇表現,但強調呢度既學生會有優勢

另外有小小玄機大家可以參考一下,幼稚園既傅校長強調高幼既課程絕對可以達到高小既要求同可以同高小接軌,幼稚園而家新請返黎既外籍英語老師係一個本身係高小任教左3年,剛剛係高小轉過黎上班幾日

高主教既中學部應該仲係band 1英中!(band1尾)

妹妹得10分,自行收生階段又真係幾蝕底。你本身係 net12? 如果想入net12既女校可能真係要搞運氣!尤其係出生率高左咁多!

你想囡囡入真幼,係咪都一心想入真小?

高小係英小,而佢既中文(普通話)又唔錯,升中派位又係net12, 小學可以打好底,升中時再揀番女校。

原帖由 BeeBee11 於 11-9-10 02:05 發表
o
我大仔讀緊高主教P2,妹妹讀緊K1,我都對高主教幼稚園有興趣,但K2先嚟轉學校,又要佢適應多一次。不過讀新校又有risk。佢而家個間我都好滿意,有小學(唔係top D),有中學(Band 2, 應該唔會讀,但世事難料 , ha ha)

但   最 ...

想問問, 係味轉左之後一家冇全日班呢?聽講係, 但網頁冇寫...

回覆 71# cyhh 的文章

冇全日班,冇學券

幼稚園沒有學券呀....我都好想比個仔考, 估計佢正式轉名時, 我個仔可以報 k1, 好寄待!

醒目開學勳章 王國長老

我女以前係讀真光幼稚園的, 係有插班生的, 不過全級得1個, 我估想插班一D都唔易呢

原帖由 muikatb 於 11-9-10 03:15 AM 發表
我上個月打過去真光問,佢話k2唔收插班

回覆 69# muikatb 的文章

thanks muikatb for the update.

請問聲:高主教 KG 幾時開始招收 2012-2013 年度新生?

回覆 75# Sumyeema1 的文章

今年唔清楚,上年就係咁上下時間,你可以打去問下,上一頁有家長post左網址

校巴

請問大家知否此幼稚園有校巴往柴灣嗎?謝謝。

校巴

請問大家知否此幼稚園有校巴往柴灣嗎?謝謝。

聽說, 高主教小學沒有承諾一定收新辦的高主教幼稚園的學生, 現在新辦的高主教幼稚園與以前的高主教小學預備班是不同的, 以前是同校董會、同校長的。
還有, 原來的聖猶達幼稚園是很少學生的, 學校的校長、老師班底都不是很吸引, 仲要不收學券, 沒有信心的保證! 暫不宜考慮。

17/10 可以download form啦
‹ 上一主題|下一主題