用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 男拔真係LIKE收ST. JO top 嗰幾個做插班 (如有位)???? ...
樓主: desmond923
go

男拔真係LIKE收ST. JO top 嗰幾個做插班 (如有位)???? [複製鏈接]

原帖由 jojo1234 於 11-6-25 23:15 發表

我真係好奇,間學校咁好,咁出名,點解要轉呢?

可能我自己要求高,除咗成績之後,我好注重MORAL EDUCATION 同教師質素,而我發現呢間學校係符合唔到後面兩樣嘅!

好好彩阿仔成績係TOP幾位,所以依家試緊APPLY第二間,希望佢可以係一間充滿愛心嘅學校成長!

我也是灣仔St. Joe 家長,仔仔現在小一,我也很好奇,學校各方面都很好,老師也很盡責,為甚麼要轉校?我仔仔過去一年讀得很開心,而且已經有很多好朋友。

Wan Chai St. Jo is really good in my view.

But heard that not all parents like the style of teaching?

我反而覺得學校強調德育,例如每月有紀律獎,今年的校本主題為“Sunshine Josephians",定期要同學填紀錄冊,鼓勵同學要多幫助和關懷別人,又有聖經堂,上學期又好像有關愛地球日,強調環保。
至於老師,由於仔仔只是小一,我接觸的老師真的不多,但今年有教他的主科老師,我都覺得很好。

原帖由 cutekiddy 於 11-6-26 00:05 發表

可能我自己要求高,除咗成績之後,我好注重MORAL EDUCATION 同教師質素,而我發現呢間學校係符合唔到後面兩樣嘅!

好好彩阿仔成績係TOP幾位,所以依家試緊APPLY第二間,希望佢可以係一間充滿愛心嘅學校成長!: ...

學校是很注重紀律的,但是個人覺得處罰的手法有點那個!有的小朋友做錯事要坐在垃圾桶上,有些即時要收拾書包趕出班房在走廊罰企,更甚的是在小息時間在露天地方罰企,不管氣溫如何,連水都不可喝!

這是我仔仔經常告訴我他的同學遭遇!

原帖由 sheep30 於 11-6-26 00:27 發表
我反而覺得學校強調德育,例如每月有紀律獎,今年的校本主題為“Sunshine Josephians",定期要同學填紀錄冊,鼓勵同學要多幫助和關懷別人,又有聖經堂,上學期又好像有關愛地球日,強調環保。
至於老師,由於仔仔只是小一,我接觸的老 ...

回復 21# cutekiddy 的帖子

我相信好多等插班的家長一定好多謝妳!

人往高處走是人之常情,人無完人,學校也沒有完美的。

最重要是選一間適合自己小朋友的學校,以便讓自己的小朋友將來達到自己期望的標準。

個人認為DBS和ST.JO都幾好。

原帖由 cutekiddy 於 11-6-26 10:40 發表
學校是很注重紀律的,但是個人覺得處罰的手法有點那個!有的小朋友做錯事要坐在垃圾桶上,有些即時要收拾書包趕出班房在走廊罰企,更甚的是在小息時間在露天地方罰企,不管氣溫如何,連水都不可喝!

這是我仔仔經 ...

我相信你有你的想法,但如果你囝囝讀得上,我始終希望你三思後再決定. (我囝不是在st jo 讀)

回復 24# sheep30 的帖子

就算一間點好點好嘅學校都總有家長不滿,我會替想插班入去嘅人高興,又多個位!

Years ago I met a mama who transferred his son from St Joe Wanchai at P5 to another school which, in my personal opinion, is less "prominent".  She explained that her son had a lot of pressure because his class mistress 好興"一人犯錯、全班受罰" and the same class mistress would serve the same class at P6.  

On the other hand, I know many kids who can cope well with the school life at St Joe.  I guess it's a matching game - I just want to find a school that best matches with the personality and ability of  my kid.

各位誤會喇, 樓主係講緊九龍灣 St. Joe 呀.
‹ 上一主題|下一主題