用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自傾同戒片關係
樓主: chikkee
go

自傾同戒片關係 [複製鏈接]

原帖由 chikkee 於 11-6-25 22:41 發表

阿囝今年5月先去評估, 一早上年9 月IN K1時已有一間近屋企D又唔錯的K1收,所以呢間N班已一早打算唔會原校升, 同埋, 而家呢間咁唔supportive, 我都唔想比佢繼續讀上去, 自從阿仔評估出左, 同左老師講佢個報告, 阿仔 ...

我同你既case差唔多, 升k1會去另一間學校, 係咪要同學校講小朋友評估左有自閉症? 因為亞囡e+都未肯講野&要著片.

咁戒夜片呢? 係咪一定要半夜call 亞仔起身去廁所?

原帖由 julichu 於 11-7-12 13:32 發表
1要用軟硬功夫教導

我仔仔2.5歲大, 最近返私人S位, 諗住趁夏天幫佢戒片, 但佢在學校只成功去過一次廁所, 在家唔幫佢著片, 佢唔高興, 無論帶佢去馬桶或是坐痰罐都死忍唔去, 等臨瞓前一著番片就去, 大便都係禁忍, 死要在片片上去, 今日見佢急, 迫佢坐痰罐結果都忍左成個鐘先就範!

好難攪, 各位媽咪有無良策?

回復 19# Capricorn2521 的帖子

佢係屋企會由佢瀨﹗係學校就末失過手。

佢好抗拒係屋企去toilet,問佢有冇屎/尿,佢會好快答你冇,次次要迫佢去。但係去學校或街個d又ok。

慢慢教,今日佢係屋企都有講屙屎,但其實係急尿 :;pppp:

我地D"靚仔"係要同佢"鬥磨"你做得好0岩, 一定要佢坐"痰罐"一個鐘唔ALL, 同佢玩足兩個鐘, 坐到佢肯ALL為止, "磨"多幾次佢就習慣左ALL係痰罐.

原帖由 JJran 於 11-7-15 22:11 發表

我仔仔2.5歲大, 最近返私人S位, 諗住趁夏天幫佢戒片, 但佢在學校只成功去過一次廁所, 在家唔幫佢著片, 佢唔高興, 無論帶佢去馬桶或是坐痰罐都死忍唔去, 等臨瞓前一著番片就去, 大便都係禁忍, 死要在片片上去, 今日 ...

我仔2歲時幫佢介日片,我唔會打/罵...個幾月都不停懶,後尾每次懶左,我就要求佢幫手用布抺地,呢個方法對我仔好得!唔話佢,唔迫佢架,用開心既心情去同佢一齊努力.
前後用左9星期,佢開始叫尿尿....當然我會經常提佢去尿尿,大約用左半年多時間,佢先開始忍到尿(唔洗即時去).而家3歲夜片未介,一個月都有幾次濕夜片,還未敢唔著夜片.(我未開始半夜叫佢起身)

原帖由 BeBe媽媽 於 11-7-26 02:40 發表
我仔2歲時幫佢介日片,我唔會打/罵...個幾月都不停懶,後尾每次懶左,我就要求佢幫手用布抺地,呢個方法對我仔好得!唔話佢,唔迫佢架,用開心既心情去同佢一齊努力.
前後用左9星期,佢開始叫尿尿....當然我會經常提佢去尿尿 ...

最近我個仔一去浴室洗pat pat,佢見開花灑就忍唔住想尿尿,鼓勵下叫佢痾出來,最近都一日三次在浴室尿尿,想試遲D叫佢企馬桶前再開花灑叫佢痾~

‹ 上一主題|下一主題