用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自傾同戒片關係
go

自傾同戒片關係 [複製鏈接]

我囝而家二歲7個月, 上年暑假人人都話太早戒片, 今年三月才開始日間唔著片, 進度極慢, 而家都係唔講要尿尿,的去厠所喊得C去活來, 比potty佢又唔肯坐, 間唔中會逗到, 大大就只係試過兩次成功, 戒片慢同佢自傾同發展遲緩有無關係?
   0    0    0    0

自理能力係同智能有關, 發展遲緩係有影響, 不要灰心, 慢慢做

pocoyo123,我都明白, 但佢9月開學, 間KG講明一定左戒左片先返學, 我個心真的急到賴, 但又唔催得...

我仔以前2yr6m在一間東華3院讀n班時, 一入學老師就講明不用帶尿片, 未介片老師會幫手一起介, 比多幾套衫褲佢地就ok! 就係咁阿仔有學校幫手, 回家後又同樣日頭唔著, 訓覺至著片, 介下介下就成功了! 所以你不如同學校商量下, 叫佢地幫下手, 一起介會易好多架!冇理由未介片唔可以返學, 都未夠3歲係正常, 就算有d normal小朋友因為膀胱未成熟要5歲至介到都冇辦法架!

樓主,如果開學後都未戒到片,同班主任講清楚,睇吓佢地反應是否helpful。不過,通常n1吾要求戒片,但你係k1就有要求。其實我在諗...吾通見你著片吾比你入課室返學咩?! 上堂1-2小時後都會有洗手間時間,到時片片濕咗,亞姐會同你換。不過要帶定多條片。我相信.....學校只是希望家長最好在入學前幫小朋友戒片。再同學校溝通一下先啦!

其實戒片定議係咪自己主動出聲去v v or  poo poo
其實我仔仔2age巳開始同他去toilet
現在定時定候同他去v v or  poo poo(3age8個月)無問題
但唔肯主動開聲講急,唔同他去就瀨
瀨0左就若無其事,唔出聲
我時時教他急就要出聲,教他講佢就
但就點都唔肯主動講
好彩poo poo多數係屋企攪掂,
番s位暫托,係學校,坐校車,出街,午睡都無問題
係唔肯開聲主動講,

我仔仔當年番間幼兒園 n1班,仲誇張
一番學就係0甘講唔可以著片
我覺得ok咪話去到學校先除,0甘都唔比
結果由屋企去學校路程中瀨濕
又唔比我入學校同個仔清潔換褲,要等上課時間夠鍾老師開門先得...
好啦同個老師講仔仔暫時未ready可唔可去到學校先除
個老師好似好難為,面色都變第2日個校長係門口一手摸我仔仔個屁股一摸到條片,係0甘同我傾呢個問題
講到我好似好大罪,壓力大到喊....
我又唔係唔合作,唔明點解去到學校先除都0甘大罪

現在仔仔番呢間幼稚園開學初期都比小朋友著學習褲
仔仔其他同學仔初期都有著學習褲,人0地學校都有適應期啦!!就算坐校車個老師都主動話可以校車到校學
先同佢除片
我見仔仔係學校都肯toilet,好小瀨
所以坐校校車,都無著片
同之前0個間真係好唔同,仲聽人講有i位幼兒園經驗好些
好有愛心同包容,我真係唔多覺
次次搵學校就好多擔心

原帖由 pipi331 於 11-6-23 01:40 發表

無錯, 如學校講到要介咗片至好返學, 就真系未必啱您仔.
或許, 潛台詞系, 佢地想教D FIT D 的小朋友.....
呢D位反而D UP UP DUP DUP 的幼兒學校會有驚喜, 但真系要踫運氣. ...

佢而家個N班的老師好明顯放遠手腳, 唔想理戒唔戒片, 我問老師先知原來排洗時候, 好多時我囝都係在厠所遊盪, 見濕左片片就換

K1果間我唔知會點, 要再問下老師可唔可以比片片佢返學, 而家7月都黎緊, 無論呢間K1岩唔岩我仔都要上住先架啦, 開左學好唔慣先算啦, 唯有見步行步, 希望佢個暑假有進步..

原帖由 apple~y 於 11-6-23 15:13 發表
其實戒片定議係咪自己主動出聲去v v or  poo poo
其實我仔仔2age巳開始同他去toilet
現在定時定候同他去v v or  poo poo(3age8個月)無問題
但唔肯主動開聲講急,唔同他去就瀨
瀨0左就若無其事,唔出聲
我時時教他急就 ...

我今日見佢急到兩隻腳交X咁企, 夾到實同捉住JJ, 我問佢要唔要去VV, 佢都仲係答我唔好, 但捉到佢入去, 又ALL到, 咁自煩, 學校邊有人會留意佢幾時夾腳同捉JJ

回復 1# chikkee 的帖子

原帖由 pipi331 於 11-6-24 13:36 發表
點解唔讀原校k班?? 轉校又系另一個挑戰.

阿囝今年5月先去評估, 一早上年9 月IN K1時已有一間近屋企D又唔錯的K1收,所以呢間N班已一早打算唔會原校升, 同埋, 而家呢間咁唔supportive, 我都唔想比佢繼續讀上去, 自從阿仔評估出左, 同左老師講佢個報告, 阿仔就唔肯再著校服, 而家一見到白色衫褲, 就連polo shirt佢都叫唔好, 我唔知學校點對佢, 總之我好心酸

回想我當年夾硬比個仔入普通幼稚園N班, 佢每日返到屋企都好唔開心, 又發惡夢, 有次重病左成兩個禮拜...我知個仔返得好唔開心, 可能比老師遺棄/放棄, 我唔想我個仔有童年陰影, 從此我就同呢間幼稚園say goodbay

原帖由 chikkee 於 11-6-25 22:41 發表

阿囝今年5月先去評估, 一早上年9 月IN K1時已有一間近屋企D又唔錯的K1收,所以呢間N班已一早打算唔會原校升, 同埋, 而家呢間咁唔supportive, 我都唔想比佢繼續讀上去, 自從阿仔評估出左, 同左老師講佢個報告, 阿仔 ...

回復 1# owl_2046 的帖子

囝囝七月初便兩歲半了, 自理方面只是剛掌握好拿湯匙自己吃飯和喝水, 戒片方面仍在苦戰中, 迫他戒他可以站著4.5小時忍尿並只是哭, 雖然樂x教室老師都有每天定時帶他去廁所, 但他返了差不多一個月學只成功了兩次, 我現時只是每天儘量在他沖涼及晚上睡前帶他去廁所, 他仍然唔出聲唔合作 (或者佢都唔係好明為何要在廁所vv)

我都經過呢個階段, 而家個仔都未100%肯用廁所, 由其外面果D, 你同佢講多D, 佢唔肯去廁所以致賴左, 就要有適當體罰, 你個仔重細, 可能未係好明白你鬧佢, 我老公以前會打佢pet pet, 罰佢企, 我就會大聲鬧佢, 比D耐性, 呢場係持久戰!

原帖由 JJran 於 11-6-27 12:10 發表
囝囝七月初便兩歲半了, 自理方面只是剛掌握好拿湯匙自己吃飯和喝水, 戒片方面仍在苦戰中, 迫他戒他可以站著4.5小時忍尿並只是哭, 雖然樂x教室老師都有每天定時帶他去廁所, 但他返了差不多一個月學只成功了兩次, 我現 ...

我個仔5歲, 因為唔喜歡學校個廁所, 所以寧願賴屎都唔肯表達, 都唔知點.....煩煩煩

我囝囝2yr10mth 係街就會講急屎急尿,係屋企返而唔會,真係奇。

原帖由 Olympian 於 11-6-29 18:46 發表
我囝囝2yr10mth 係街就會講急屎急尿,係屋企返而唔會,真係奇。

我囝囝2歲9個月,喺屋企就講屙屎屙尿,喺街反而唔講,同你囝囝相反!

我估計.... 屋企可以直接走去個potty度poo,所以咪吾洗出聲講.... 啱嗎?

原帖由 Olympian 於 11-6-29 18:46 發表

夏天可以成功做到戒片

1要用軟硬功夫教導
‹ 上一主題|下一主題