用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門成功但明天要注冊 請問
樓主: miaooo
go

叩門成功但明天要注冊 請問 [複製鏈接]

似乎住青衣的都叫你選仁紀, 但redkonic 是一位好有經驗的家長, 佢啲意見值得參考.

如果單以成績你解決唔到問題, 咁有沒有去過兩學校看過校風??

如果只是交通問題, 咁個答案可能好簡單, 你速速打去兩間學校問校車路線不就可以解決問題??

回覆 22# miffy 的文章

check pm please!

回復 21# panbaby 的帖子

about the transport , they all has a school bus. i went the both school too, 仁紀 seems bright and new, and 大天 inside of school seems quite dark and a bit old fashion feeling. and about outside of the school the road a not good too, too narrow and not good to walk through

原帖由 miffy 於 11-6-23 14:34 發表
更正小小: 大天係大班, 約30人班*5=150

一級5班,一級150人, 銘基18+聖方濟12+真光15+伊中7+華仁2+循道2=56, 56/150x100%=37%

band one頭華仁和伊中, 加埋派得9

仁紀: 仁紀都係大班, 約30人班*5=150

派band one有: 林護37+蕭明17+李兆基9+保祿六世3+安柱4+善德5=75, 75/150x100%=50%

band one頭有: 林護, 加埋派37

其實我對舊大天有更差的comment, 我已經費事在forum度講。

其實我並不是說我的意見一定啱,請你不要見怪.  但數字必須準確才能作出比較,大天舊年小六全級有160人,今年有162人,2010校務報告Page17.
http://www.tktcps.edu.hk/documents/09yr_report.pdf
仁紀舊年小六全級有193人,今年有199人,2010校務報告Page3.
http://www.ylm.edu.hk/download/management/2009-2010%E5%91%A8%E5%B9%B4%E6%A0%A1%E5%8B%99%E5%A0%B1%E5%91%8A%E6%9B%B8.pdf
你毋須自己去估計.

我都覺得林護成績很好,但是否成績好便適合所有類形學生,見仁見智.

原帖由 panbaby 於 11-6-23 14:38 發表
似乎住青衣的都叫你選仁紀, 但redkonic 是一位好有經驗的家長, 佢啲意見值得參考.

如果單以成績你解決唔到問題, 咁有沒有去過兩學校看過校風??

如果只是交通問題, 咁個答案可能好簡單, 你速速打去兩間學校問校車 ...

你仲有經驗la,只不過為人謙遜和保持低調啫.

醒目開學勳章

仁立is better!
成績優異,其實真係好過出面的名校!

原帖由 miffy 於 11-6-23 14:34 發表
更正小小: 大天係大班, 約30人班*5=150

一級5班,一級150人, 銘基18+聖方濟12+真光15+伊中7+華仁2+循道2=56, 56/150x100%=37%

band one頭華仁和伊中, 加埋派得9

還有一點,樓主提供的大天升中派位分佈是2009,如果要計,應該用大天2009年小六全級人數174人做分母(請參考大天2009校務報告Page23).
http://www.tktcps.edu.hk/documents/08yr_report.pdf

原帖由 miffy 於 11-6-23 16:05 發表
ok, 多謝你的資料, 足夠比樓主作參考。

不過見兩位咁有經驗的網友的發表, 小朋友一定不是在九龍區果頭住和讀書。

唔使客氣,一兩個人知嘅嘢一定是有限,我相信大家有心人提供的資訊都是有用.  雖然我的細路在港島讀書,我也很清楚大天附近的環境是差d,門口又對住大街,校舍又舊,這些硬件缺點我諗樓主早巳知悉.

相信樓主最終會選仁紀。

by the way, 雖然大天較近我家,但我會選仁紀。

thomas_dad

原帖由 miffy 於 11-6-23 17:30 發表
我平時唔會用咁多時間去解釋咁多野, 我就係驚樓主一個唔覺意選擇錯誤, 恨錯難返。

今鋪選錯咗確實係十分之大鑊, 我勸你唔熟果頭不要亂叫人選舊大天。

...

No problem.

原帖由 miffy 於 11-6-23 17:36 發表
我有一排成日去港灣豪庭, 經常在附近一帶出入, 我都幾了解大角咀, 我已經好留口。

我已pm咗樓主講實況, 佢應該會選仁紀

Hello Miffy, 小兒將會入讀大天(海帆道), 請問情況是否一樣呢?

Thanks!

especially thank you redkoni & miffy

finally i  選仁紀! hope my son has a happy school life

原帖由 miaooo 於 11-6-23 17:52 發表
especially thank you redkoni & miffy

finally i  選仁紀! hope my son has a happy school life

Good luck to your family!

回復 1# miaooo 的帖子

弓起..弓起....

我係你都會揀仁紀, 因讀得好有好大機會入到林護-----一間真正教書的地區名中學

‹ 上一主題|下一主題