用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校學校沒有畢業相
go

名校學校沒有畢業相 [複製鏈接]

深水埗一直資男校,畢業學生沒有拍照畢業相,但是校長把班相當作畢業照,這是什麼的校長,什麼的名校。還有,你們有沒有聽過小學生畢業要攪謝帥宴。
              請問誰在小學時候沒有拍照畢業相?
   0    0    0    0

我冇, 冇畢業相, 冇畢業營, 冇謝師宴.  我畢業於34網某著名津貼女校.'

原帖由 生氣 於 11-6-22 16:05 發表
深水埗一直資男校,畢業學生沒有拍照畢業相,但是校長把班相當作畢業照,這是什麼的校長,什麼的名校。還有,你們有沒有聽過小學生畢業要攪謝帥宴。
              請問誰在小學時候沒有拍照畢業相? ...

回復 1# YolandaTam 的帖子

我哋樣樣都有, 學校最叻攪function

謝師宴 - 我自己覺得幾好呀, 小朋友當答謝老師多年的教導, 嘻嘻哈哈過一晚, 可以留番個美好回憶.

醒目開學勳章

是不是英華小學?  

原帖由 生氣 於 11-6-22 16:05 發表
              請問誰在小學時候沒有拍照畢業相? ...

其實都幾明顯係, 英文直資男校九龍只得2間

原帖由 Yukyuk 於 11-6-22 17:39 發表
是不是英華小學?  

回復 1# overview 的帖子

我樣樣都有, 但收費超貴, 又質數差, 學校似乎好等錢駛......

回復 1# 霖霖B媽咪 的帖子

家長有權選擇唔去呀, 不過謝師宴就值得去啦, 六年黎得一次, 除開應該唔太貴.

原帖由 Yukyuk 於 11-6-22 17:39 發表
是不是英華小學?  

是英華小學

原帖由 overview 於 11-6-22 18:32 發表
家長有權選擇唔去呀, 不過謝師宴就值得去啦, 六年黎得一次, 除開應該唔太貴.

很貴,因為要請其實嘉賓。

貴成點呀?我校每位$300已經俾人鬧爆了。

原帖由 生氣 於 11-6-22 19:19 發表

很貴,因為要請其實嘉賓。
wbmom

回復 10# wbmom 的帖子

剛剛$300,上年底$500

原帖由 YolandaTam 於 11-6-22 16:16 發表
我冇, 冇畢業相, 冇畢業營, 冇謝師宴.  我畢業於34網某著名津貼女校.'

Yolanda Tam:
妳的學校是協恩嗎?當年是不是林沅心校長, 即係同英華同一個校長

樓主:
學校攪畢業謝師宴上可能才影合照呢!

回覆 12# 五歲仔 的文章

不會的,因為她說不影的。

原帖由 生氣 於 11-6-22 21:52 發表
不會的,因為她說不影的。

有畢業袍嗎?如有, 自己影多d, 與其他同學仔/老師合影多d, 叫個仔帶相機去謝師宴/畢業營狂影, 一定要留下美好的回憶呀!

話時話, 除了沒有影畢業相外, 你對此校有甚麼評語呢?一條龍的津校學生, 佢地的質素是不是相距很大呢?你仔仔會升回中學嗎?

我小時候都係只影班相, 無畢業相, 正如其他人講, 如果樣樣有但又貴, 我情願無

$500謝師宴, 好貴呀

回復 8# overview 的帖子

謝師宴唔止$500, 影畢業相又幾百...仲要影唔到校章.......

回復 14# 五歲仔 的帖子

佢地的質素是相距很大,(英文)考試:P.5考法國點解系時裝設計之都,P.6考霍金。我個子不會升回中學。因為F.1=其他F.3中學。

醒目開學勳章

五歲仔,

你問:一條龍的津校學生, 佢地的質素是不是相距很大呢?你仔仔會升回中學嗎?

我有朋友囝囝就係呢一屆學生,佢囝囝成績都係補習補番來,先至緊緊升到上中學。

據聞現在讀緊五年級以下的同學(要付學費的學生)教的課程是好不同的。

朋友覺得佢地銜接做得好差!  

有厚此薄彼之嫌!

原帖由 五歲仔 於 11-6-22 22:28 發表

有畢業袍嗎?如有, 自己影多d, 與其他同學仔/老師合影多d, 叫個仔帶相機去謝師宴/畢業營狂影, 一定要留下美好的回憶呀!

話時話, 除了沒有影畢業相外, 你對此校有甚麼評語呢?一條龍的津校學生, 佢地的質素是不是相 ...

回復 17# Yukyuk 的帖子

津校學生和直資的學生相距很大,質素也相距很大,因為書本不一樣。直資學校很多都是用英文教,津校是用中文教。
我個子不會升回中學
現在讀緊三年級的學生全是英文上課,除了中文,因為中文是國語教。
現在讀緊三年級的學生可以銜接到。

多謝樓主分亨,如果唔係都唔知呢間學校咁差!宜家啲學校成日都要家長洗錢。

回覆 17# Yukyuk 的文章

你同你朋友說,中學的老師是不管你上堂聽書或睡覺,他是除便你們的,要看自己了。
‹ 上一主題|下一主題