用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 進取型家長, 請指教
樓主: 哈比
go

進取型家長, 請指教 [複製鏈接]

除非有間真光咁任你大抽獎, 考直/私邊話得埋實有著落架. 今年我都識人4 大皆空, 仲要家庭條件唔錯添. 世事難料. 填多好過填少, 始終仔女前途, 唔好求其了事, 免得恨錯難返.

原帖由 w_y 於 11-6-22 16:13 發表
世事難料. 填多好過填少, 始終仔女前途, 唔好求其了事, 免得恨錯難返. ...

金玉良言。

子女前途, 我不敢太過進取,要穩中求勝。

If you have already registered in a DSS, you cannot even take part in the lucky draw, so the case of "register in DSS if lucky draw fails" does not exist.
原帖由 miffy 於 11-6-22 16:09 發表
佢話派唔到就讀直資或私校

原帖由 miffy 於 11-6-22 16:48 發表
咁有直資當然乜都唔洗填, 咁假設樓主手上有私校, 才敢填一間。

不過想當年我仔, 無私校back up, 大抽獎我都是求其填咗2間, 好勇猛, 反正其他派到我也不想讀........最尾真係派唔到, 我連果間都無去註冊, 即係手上津 ...

沒有私校
沒有註冊
只是叩門 ? 那最後是你最想要的一間嗎?

原帖由 thomasha 於 11-6-22 16:26 發表
If you have already registered in a DSS, you cannot even take part in the lucky draw, so the case of "register in DSS if lucky draw fails" does not exist.

如果考到直資, 註左冊, 冇得lucky draw, 咁等大家抽完獎, 有冇資格叩門(津校)?  有冇人會咁做??

原帖由 chankomi 於 11-6-22 17:00 發表

如果考到直資, 註左冊, 冇得lucky draw, 咁等大家抽完獎, 有冇資格叩門(津校)?  有冇人會咁做??

可以咁做,相信也有人會咁做呀 , 常聽到多數是誇區叩門囉。  

今次個女得左我唔係想炫耀, 而係想講有私小backup真係好重要。 當年我仔有20分,又上面試班又做profile,結果派第5志願,我都試過四出叩門,好辛苦。今年P.5又要谷呈分試又要準備P.6考直資, 所以今次個女我平常心,咩都唔做反而o.k.

不過都要你女當年考得入真幼至得. 而家考幼稚園一樣爭崩頭. 龍校真係成條人龍排隊爭架.

醒目開學勳章 王國長老

有, 我校都有個準小一家長, 叩門成功, 放返個直資位出黎

原帖由 chankomi 於 11-6-22 05:00 PM 發表

好想問,這樣的話,根本無小一註冊證,那依然可以註冊官津嗎?憑什麼?

原帖由 chankomi 於 11-6-22 17:00 發表

係可以。只要打電話向小一派位組取小一註冊證。
原帖由 yuengooluk 於 11-6-22 22:22 發表
好想問,這樣的話,根本無小一註冊證,那依然可以註冊官津嗎?憑什麼?

see. thx.

原帖由 prettygirls 於 11-6-22 22:31 發表
係可以。只要打電話向小一派位組取小一註冊證。
‹ 上一主題|下一主題