用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學
go

數學 [複製鏈接]

有沒有練習可以提升數學?小五呈分失手,有咩方法?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

呈分是考校內試,你應該搵番接近小朋友小學模式的練習。

你指失手,是分數低?還是取不到A級?(85-100分) / ((90/100分)

其實呈分試是計排名的,所以取不到A級成績是不代表小朋友不是BAND ONE學生。

原帖由 keelyken 於 11-6-22 09:20 發表
有沒有練習可以提升數學?小五呈分失手,有咩方法?

是分數低.操練習10提錯2提,204當240.

醒目開學勳章

10 條錯兩條,都唔算好過份。

佢睇錯位置的情況,好多唔小心的人都會咁!

您可以教佢(如是右手寫字)用左手手指住題目的KEYWORD/直式答案,要佢習慣。

試下用以下網頁,出一些WS俾佢做,首先,準確為先,MARK 時間; 準確度提高後,才限時。做家長不要心急,一定要有耐性。

http://themathworksheetsite.com/

http://www.superkids.com/aweb/tools/math/index.shtml

1)
四則運算要好;

2)
訓練小朋友捉緊時間;

3)
應付文字題,首先圈出 / UNDERLINE 關鍵詞語(KEYWORDS) 幫助解題;

4)
有時劃相關的圖來思考也可提升理解題目的;

5)
做多些與學校同類型的題目EXERCISE;

6)
經常犯錯的題目更加要做多些,做熟了就不用怕。

7) 要製造機會讓小朋友有成功感,成功感好駛好用。一定不要責罵,多些鼓勵就PERFECT 啦!(身體語言及語言/貼紙/公仔印等)

原帖由 keelyken 於 11-6-22 09:54 發表
是分數低.操練習10提錯2提,204當240.

你好!我在其他留言見到你回覆,你提供的資料好實用和給人意見都很忠肯,我想在這裹稱讚你。可否不介意我問你,你是否是教書的?
原帖由 Yukyuk 於 11-6-22 10:35 發表

您可以教佢(如是右手寫字)用左手手指住題目的KEYWORD/直式答案,要佢習慣。

試下用以下網頁,出一些WS俾佢做,首先,準確為先,MARK 時間; 準確度提高後 ...

醒目開學勳章

maggiechu,

多謝先! 太誇獎!

我唔老師,不過我喜歡幫人,喜歡分享俾"有緣人"。

所有教囝囡知識都係睇書+觀察學番來,係人都得!

早幾年,買左本書非常之好,叫做"學校沒有教的考試祕訣" 偷左唔少師。

CHEERS,

YUKYUK

原帖由 maggiechu 於 11-6-22 11:41 發表
你好!我在其他留言見到你回覆,你提供的資料好實用和給人意見都很忠肯,我想在這裹稱讚你。可否不介意我問你,你是否是教書的?

回復 2# Yukyuk 的帖子

very useful tips, thx!

哈......!謝謝你。等我去書局買番本,可以更了解上小學的秘訣。
再一次請你給我一些意見,可以嗎?小女在大抽獎落選,叩門又無音訊,好彩有幸有私校做backup。 如果女兒程度可以的話,其實是否去私校讀好過定係繼續叩津校呢?(兩間都無中學後備)唔知你有何見解
原帖由 Yukyuk 於 11-6-22 14:51 發表
maggiechu,

多謝先! 太誇獎!

我唔老師,不過我喜歡幫人,喜歡分享俾"有緣人"。

所有教囝囡知識都係睇書+觀察學番來,係人都得!

早幾年,買左本書非常之好,叫做"學校沒有教的考試祕訣" 偷左唔少師。

CHEERS,

YUKYUK

...

我個囡也是...
老師話佢失分在應用題,
我有教佢用你以下方式, 但老師話, 佢基本概念全懂, 問題, 不能理解, 那可以如可幫她呢.

中文英文也一樣, 1/2 分數失在閱讀理解...怎辦???

3)
應付文字題,首先圈出 / UNDERLINE 關鍵詞語(KEYWORDS) 幫助解題;

原帖由 Yukyuk 於 11-6-22 10:35 發表

試下用以下網頁,出一些WS俾佢做,首先,準確為先,MARK 時間; 準確度提高後 ...

醒目開學勳章

最好的方法是培養閱讀的習慣 + 速讀的能力。之後,參考下答題技巧就完美!  

題外話: 我囡閱讀係本人培養佢,但速讀是意外訓練出來的,皆因囡囡是超級電視電影卡通迷(本地及外語,通殺),而好多PROGRAMME 都是有字幕,D字幕又鬼咁快,自自然然就練成!  後來,先聽到NEWS話有研究過,係WORK GAR! )

有關閱讀理解,呢本書我也有,講得好詳細!

http://bookstrg.com/readstory.asp?code=IX77203

原帖由 kuromima 於 11-6-22 17:33 發表
我個囡也是...
老師話佢失分在應用題,
我有教佢用你以下方式, 但老師話, 佢基本概念全懂, 問題, 不能理解, 那可以如可幫她呢.

中文英文也一樣, 1/2 分數失在閱讀理解...怎辦???

3)
應付文字題,首先圈出 / UNDERL ...

原帖由 Yukyuk 於 11-6-22 17:58 發表
最好的方法是培養閱讀的習慣 + 速讀的能力。之後,參考下答題技巧就完美!  

題外話: 我囡閱讀係本人培養佢,但速讀是意外訓練出來的,皆因囡囡是超級電視電影卡通迷(本地及外語,通殺),而好多PROGRAMME 都是有字幕,D字幕又鬼 ...

請問這本書在那裡有得賣?

原帖由 Yukyuk 於 11-6-22 17:58 發表

題外話: 我囡閱讀係本人培養佢,但速讀是意外訓練出來的,皆因囡囡是超級電視電影卡通迷(本地及外語,通殺),而好多PROGRAMME 都是有字幕,D字幕又鬼 ...

醒目開學勳章

天利行, 三聯 同大眾都有。

原帖由 do-re-me 於 11-6-22 22:12 發表

回復 4# Yukyuk 的帖子

多謝告知. 今晚就去找一找.

我有這本六年級的只做了7版,可有興趣.
原帖由 kuromima 於 11-6-23 11:03 發表
多謝告知. 今晚就去找一找.

回復 1# 20091 的帖子

好呀, 但是不是連答案, 因我程度低, 無答案, 會怕.......   
如你OK , 請問要付多少錢, 及如何取, 我可以找速遞到取的 (如你方便或在公司/工廠區)
‹ 上一主題|下一主題