用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
樓主: unfair123
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

其實st rose係津校,何解你地會相信有助入讀其小一?呢個已經係大錯特錯,再講,校長誤導你地要甲部乙部都選佢先有得叩門,單憑佢咁講,就已經可以申請退學,因為佢係一個信唔過既人, 講真有好既一定係選個好架啦, 既然中央派位已經冇得佢選,有機會仲唔選返d好咩,呢個亦係一間有名既津貼學校個校長講既, 但人地冇幼稚園, 所以有嗰句講嗰句,叩門位既作用都只係咁, 所以一定會選成績好既學生, 所以如果當年KV收你個小朋友, 你放棄咗, 其實真係有點不智, 唯有講句唔好彩, 有幾多協幼學生都入唔返協小啦
至於安排方面, 津校又點可以同私/直資比, 關鍵係"人求位", 定"位求人"既分別

回復 7# unfair123 的帖子

咁多好幼稚圓都收,何解你選sr,重喺選區放棄41 net? 理由一定好強烈?查實佢喺我屋企㤔近,不過我個係仔所以冇乜留意。

擇srl 原因:
1.我個女同d sister好投緣. (因為找學校忙, 差d5記德多謝德雅幫我路sister, 需然5知你乜名, 非常感激, 希望你見到)
2. 信校長講叩門收番, 我諗好似我2個選區都擇srl又抽5到, 最多10幾個, 有12個學位, 好大机会(if only srl)
3.我想個女讀得開心, 小學至開始博殺.

回應jollyma:
1. 油天, 馬頭涌都係津校 or 官校, 無侮辱我地, 無叫1定要2個家長見, 無安排失當. 油天d問題都好難: 要小朋友用英文介紹自己, 但佢都5敢考筆試.
2. 我個女係名列前矛, 5係我自己話: 女拔&陳守仁3000幾人in, 得3-400 second in, 我個女有份, act我5碓定乜原因最后5收, 但個女講:其中1個group 面試小朋友"偶吐", d sir拿拿林送番比家長, 人地10min, 個女得5夠1/2, 係米無运. 馬頭涌400幾叩門 收10個(校長自己講)收我個女. 林文燦260form 收26個收我個女(web 有得check), 同我個女1齊去朋友個仔5收. 重有d小學末有result. 到now 確定5收only srl, 佢偏見幼園5收(我自己諗), 所以我5係乞佢個位, 我相信個女係有能力.

自問我都係受過高深教育, 5應該底位srl, 但係佢實在過份, 欺騙, 侮辱我地d家長. 最最希望后面家長, 5好重蹈複切.

叩門位以甚麼條件收生,難聽d講,學校是為所欲為,家長若是心甘情願,也只好接受.  無可否認,學校(包括津校)當然會揀他們認為最好的學生,無可厚非.  但既然曾有承諾叩門位以自己幼稚園優先(如果是事實),現在如果因為有更好的"過江龍"而反口,在道德上巳經難容,天主教教會的學校不能這般勢利,若果是校長們溝通出錯,更應該作出補救.  不過,無論小學是否真有其事,我覺得聖羅撒書院(中學)還是不錯的.

回覆 2# unfair123 的文章

既然你都想個小朋友讀得開心,咁勢利嘅地方就真係唔適合佢,既然你小朋友實力高於學校,支持你讓她在一個欣賞她能力的地方發揮所長,勢要活得比佢好!

Unfair123,
After reading what you have experienced at SRL, I feel sorry for you too. I graduated from this school and enjoyed my school life there decades ago. SRL used to be a low profile school with a non-competitive, caring and loving environment. I feel sad if the new management has compromised these virtues striving to compete with other schools academically. Think of that as an eye-opening experience and at least you don't have to deal with these everyday if your little girl is studying there for the next 6 years.  I am sure God has His plan for your daughter and she will be admitted by a school best fits her talents. :D

原帖由 unfair123 於 11-6-23 02:06 發表
擇srl 原因:
1.我個女同d sister好投緣. (因為找學校忙, 差d5記德多謝德雅幫我路sister, 需然5知你乜名, 非常感激, 希望你見到)
2. 信校長講叩門收番, 我諗好似我2個選區都擇srl又抽5到, 最多10幾個, 有12個學位, 好 ...

其實你當時擇srl 都係好正路, 我個女個年代, 真係只會比kg既學生叩門, 所以入到小學部既機會好高.  不過時移世逆, 新政策新作風, 我地都控制唔到.... (不過改變, 都好似係依一兩年既事, 之前我都唔知, 以為同以前一樣只收kg)

既然你個女得到咁多學校既認同, 就唔駛擔心, 今次失去的, 其實代表著有一個更美好既將來. 經一事, 長一智, 今次比你見到既現實, 總好過你六年後, 升中至比你見到, 你到時只會更無助

努力, 向前看, 加油 !!! 之前經遭遇, 就當上一堂課吧 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

非常同情叩門的家長, 在心力交瘁時候再比人這樣對待真的不好受, 慶幸小囡去年不用叩SRL小學, 因我有細囝跟住大囡, 所以叩了間男女官校, 非常順利地叩入, 以我個人覺得SRL幼稚園程度算中等, 不是有家長說的那麼淺, 現在小囡P1上下學期也能全班考第一, 多多少少都靠幼稚園打底的幫助及小囡自己的努力學習, 始終我都覺得SRL幼稚園係好學校!

至於小學那邊的各樣我都是聽其他家長說, 似乎聽到不好的多, 我個人覺得作為教育工作者就算想為學校好, 但點都要有一點點愛心為學生囉, 只是一個面試已令人睇到好多事, 其實叩到入SRL小學是否就一定好呢? 這個真係未知之數, 最重要都是找一間合適的學校比小朋友和家長!

祝小朋友能成功入到心儀及合適的學校!

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

回復 1# monkey妹 的帖子

其實我唔明校長點解面試家長會都要咁老實. 其實佢應該知道, 過去多年, 上到6年班top 20果批, 有好多都係st.rose kg 上架....

據我所知,St. Rose幼稚園校長的確會將自行分配及統一派位首選均揀St. Rose小學的幼生直接推廌給小學部,所以幼園校長無呃你,不過無保証小學部會揀你啫!

醒目開學勳章 貢獻勳章

你講得啱優先考慮啫唔代表叩門必收囉
原帖由 karen55407 於 11-6-23 10:12 發表
據我所知,St. Rose幼稚園校長的確會將自行分配及統一派位首選均揀St. Rose小學的幼生直接推廌給小學部,所以幼園校長無呃你,不過無保証小學部會揀你啫! ...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

我識得有srl幼生因為沒有選srl做第一志願, 而被幼稚園拒絕轉介佢既叩門申請, 結果佢繞過幼稚園, 自行交資料俾小學, 一樣有得in.

小學似乎對"第一志願"呢個條件, 並不是切實執行. 那些謹守放srl做第一志願既同學仔, 有點可憐. 有認識的家長同我講, 早知跨區揀番自己個網既心儀學校, 至少可以搏多一個機會, 而家兩頭唔到岸.

學校的確沒有說明小學會特別優待srl幼生, 但就一直要求學生放佢第一志願. 其實, 坊間一直有人話srl幼生叩門機會大(我自己都有聽過), 某程度讓人產生了錯覺. 今次事件讓日後家長認清事實, 幼稚園跟小學, 沒有聯繫關係, 更莫說係一條龍, 選校時要三思.

幼稚園校方一樣會玩花樣架。

如果唔係點會某年收7個幼生,但係有成5-620(第一roundSRL落選)連面試機會都冇?

班主任打聽你考左邊間ok啦,同學仔媽媽又來問啦,咁大陣象,就係想伸走班20分落選的小朋友。反而考吾到九龍塘某他女校(不是MCS)的可以入小學,算吾算搞笑啊?

根本5使繞過, 個女同班同學第1輪OTHER SCHOOL 收左(父母畢業生), 都係交比KG叩門, 個同學之前同小女1齊跳舞, 我地好熟. BUT我5會怪人, 有機會米試下. 5守遊戲規則係SRL.

原帖由 unfair123 於 11-6-23 13:34 發表
根本5使繞過, 個女同班同學第1輪OTHER SCHOOL 收左(父母畢業生), 都係交比KG叩門, 個同學之前同小女1齊跳舞, 我地好熟. BUT我5會怪人, 有機會米試下. 5守遊戲規則係SRL. ...

雨過天青,公道自在人心.算吧!

的確扣門學校係有絕對主動權。

但係同一辦學團體,特別係宗教團體,何曾見過咁樣"歧視"
自己幼稚園生?根本從沒有當幼生係自己人。

最奇係辦學團體的修會,咁多年都當睇吾到,乜校訓吾係 - 忠誠、仁愛咪?

回復 2# redkoni 的帖子

所以楊校長唔好覺得奇怪小學部叻果d都走哂... 好多都係比人嚇走左 !!!

回覆 52# dwklau 的文章

這個咪就是一班忠誠不二之SRL家長的心結, 我也放棄自住網心儀小學, 教會小學為何沒一點人情味, 他們應知道SRL幼生程度, 本人大膽相信大約40-50個在SRL叩門的小朋友之中, 應該沒機會叩入小學.

SO HAPPY, 陳守仁收左, 700幾人in 收10個, 更+証明SRL有問題

wah, congratulation !!
有實力無有怕 , 我要向你個女為target.

原帖由 unfair123 於 11-6-23 14:35 發表
SO HAPPY, 陳守仁收左, 700幾人in 收10個, 更+証明SRL有問題
‹ 上一主題|下一主題