用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
樓主: unfair123
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

真估不到這位家長完全寫出我的心聲, 唉! 覺得自己太天真, 對小學這3年抱著一絲奢望, 各式各樣的籌款也唔敢唔捐, 忍受女兒過著這3年沙塵滾滾及沒有太多活動空間的學校生活, 目的都是希望校長有朝一日突然會回心轉意, 對幼生改觀及看到我們的誠意, 收番佢地...

亦希望幼校長可把真實情況告訴家長, 讓來年幼生家長不要再抱叩門的希望, 不用再走錯路.

各位未能成功叩門小學的幼生家長, 加油呀!  不要灰心, 天父會為各位女兒配對合適她們的學校!

原帖由 hunter3988 於 11-6-22 13:00 發表
叩門是在下午時間, 安排混亂, 應不同你家長會這麼清楚, 小女也叩了不少學校, 感覺對我們毫不專重. 其實這幾天來的post, 不是入不回小學而發洩, 我們幼稚園家長及幼生在這三年來的一絲期望, 換來欺騙及陪跑, 捐錢就自 ...

我都想知官校其實係咪唔可以考筆試??

原帖由 boofamily 於 11-6-22 13:47 發表
真估不到這位家長完全寫出我的心聲, 唉! 覺得自己太天真, 對小學這3年抱著一絲奢望, 各式各樣的籌款也唔敢唔捐, 忍受女兒過著這3年沙塵滾滾及沒有太多活動空間的學校生活, 目的都是希望校長有朝一日突然會回心轉意,  ...

籌款係咪要用去起新小學校舍?

原帖由 unfair123 於 11-6-21 22:49 發表
馬頭涌(福馬)今日收到消息叩門收左

恭喜哂 , 已註冊嗎? 

是,  沒有操場的日了及我們太天真了. 希望其它叩門生, 不要放氣, 天主會為你們安排找到合適學校.

代答如下:
我都想知官校其實係咪唔可以考筆試?? 官校應該沒有,只會面試或組試 (基本私校才會筆試)

籌款係咪要用去起新小學校舍?yes

原帖由 boofamily 於 11-6-22 13:47 發表
真估不到這位家長完全寫出我的心聲, 唉! 覺得自己太天真, 對小學這3年抱著一絲奢望, 各式各樣的籌款也唔敢唔捐, 忍受女兒過著這3年沙塵滾滾及沒有太多活動空間的學校生活, 目的都是希望校長有朝一日突然會回心轉意,  ...

原帖由 hunter3988 於 11-6-22 13:00 發表
叩門是在下午時間, 安排混亂, 應不同你家長會這麼清楚, 小女也叩了不少學校, 感覺對我們毫不專重. 其實這幾天來的post, 不是入不回小學而發洩, 我們幼稚園家長及幼生在這三年來的一絲期望, 換來欺騙及陪跑, 捐錢就自 ...

小女5月之前還在SRL讀k2,還以為叩門位只留給kinder學生..........
加上這麼多家長對小學校長甚為不滿.........
真慶幸及時替小女轉校........

原帖由 hunter3988 於 11-6-22 14:34 發表
是,  沒有操場的日了及我們太天真了. 希望其它叩門生, 不要放氣, 天主會為你們安排找到合適學校.

代答如下:
我都想知官校其實係咪唔可以考筆試?? 官校應該沒有,只會面試或組試 (基本私校才會筆試)

籌款係咪要用去 ...

咁津校呢? 萛5萛犯法?

我見有幾間津校都有考筆試, 不是只有聖羅撤, 九龍塘聖家都有考筆試 (包括中, 英及數)由1:30pm考到3:30pm先完...我朋友囝囝考舊油天都有考筆試, 其實聖羅撤面試當日我又唔覺得安排好差, 我們有去其他學校面試安排都係差不多.

原帖由 scmail 於 11-6-22 14:52 發表
我見有幾間津校都有考筆試, 不是只有聖羅撤, 九龍塘聖家都有考筆試 (包括中, 英及數)由1:30pm考到3:30pm先完...我朋友囝囝考舊油天都有考筆試, 其實聖羅撤面試當日我又唔覺得安排好差, 我們有去其他學校面試安排都係 ...

我剛剛打電話去SRL 小學, 學校話如果收的小朋友, 家長應該已經收到電話通知了. 但我無收到電話....

回復 27# ICbaby 的帖子

2/7 注冊, 多謝關心

原帖由 unfair123 於 11-6-22 15:11 發表
2/7 注冊, 多謝關心

2/7 註冊 SRL ??

buddy1997

2/7註冊是馬頭涌官小

你女兒是SRL 幼園, 我女兒都是, 你女兒讀邊班, 大抽獎派邊間, 有無私小backup

去完interview, 一直好想講SR有問題, 不過因為我個女係前SR既幼生, 怕有刻意抹黑之嫌. 不過, 既然自己友都出聲, 我都忍不住.

其實, 我覺得SR最不要得是, 規定幼生要於自行及抽獎均選佢做第一志願才讓你叩門. 既然你要求學生選你, 為何當叩門時, 忠心不二的學生沒有任何優勢. 我今年都有叩SR, 去到學校見到人山人海, 發現好多都並不是SR幼生, 有點意外. 而且, 見到以前既舊同學家長, 好多都愁眉苦臉. SR辜負了家長的一片忠誠!你看看協恩的做法, 叩門位只預留俾幼生, 明顯有道義得多.

Interview當日的當有點混亂. 不過最氣頂係, 電話裡要求父母同時出席, 但原來只係去填表, 如果家長要請假去的話, 咪好無聊. 又話要帶手冊, 結果又冇件事. 我那一組還好, 老師態度良好.

interview完出來, 了解到份卷真係幾深, 知道阿女一定衰咗. 其實, 份卷咁深, SR出來的小朋友有幾多個可以應付到. 好明顯, 學校要拔尖, 要選的是出名幼稚園的幼生, 因為她們成績好, 可以幫到學校.

坦白講, 我覺得SR小學, 好功利, 沒有人情味. 如果想入SR, 最好要有20分及搬去佢個校網. 讀SR幼稚園絕對冇著數. 有朋友個女而家讀緊, 都想勸佢轉校, 又或者自己響外邊大力催谷個女, 去考好直資/私校. SR幼生叩番自己小學冇優勢, 加上課程比較淺, 考學校比較輸蝕, 實在讓學生陷入兩難的局面.

補充一句, 叩門真係唔易, 千祈要作好兩手準備.

回覆 8# hunter3988 的文章

其實真替你們有份捐款的家長不值,話晒你們對小學新校舍亦出過心力,現在學校卻對你們基本的重視和尊重都沒有。

回應各位:
我今年見左14 間小學包括女拔, 陳守仁, 德雅, 油天, 林文燦, 馬頭涌, 民生, 宣道...從來無1間叫2個家長都"必需出席" 得st rose一定要, 黎到填1份表, 聽1個10min brife, 使乜2個. 就算全港top 1女拔都無要求; 而且係考小朋友, 定係考家長服從性, 隨傳隨到, 我去左外地, 立刻要塔air 番來, 咁重5係侮辱我地. even我見林文燦, 1個家長都無去, 1樣收.
第二, 從來無1間叫我地帶d野5用(手冊,同color pen), 佢有無尊重我地d家長.
第三, 任到any 小學都清楚表致/專人帶去冷氣候見室等叫名, only st rose 300幾人等局.要自已查至知邊組,  d教師, 主任all 無掛牌, 都5知邊個係教師 邊個係家長,佢有無考慮我地.
最后, 太多打手, 費事報復我小朋友, only希望幼園校長睇到, 5好再吳導后面家長, 重踏我舊路. 我之前6-8幼園都收,包括st catherine, 根德園, 我選st rose, 重要放棄41網, 真係心傷

unfair 123,  我真係"鄧"你唔抵, 當日咁多咁好幼稚園你都唔要, 相信左佢地.

其實, 佢地除左欺騙自己SRL幼稚園家長, 佢地都欺騙左我地外來叩門家長, 一係佢好似Marymount咁, 公開講明除非所有政府派位都選佢地做首位先可以叩門, 否則有咩可能係所謂叫你黎註冊果日先兜口兜臉話你選左協恩做首名而翻面.

仲有我唔肯定協恩係唔係真係叻過佢地好多, 至少人地講明遊戲規則.  

最後, 學校連基本尊重都唔曉, 又點可以期望佢會教曉小朋友尊重人.

路過,都睇唔過眼.
呢一年揾學校已辛苦了一班家長,還要俾自己的幼稚園耍,好明白家長唔O甘唔捐錢個感覺,呢D都唔叫校長啦,O甘無智慧,同政府一樣處理事情O甘玉酸.
祝各位家長早日找到一間好學校,支持你們!

回復 24# smsss 的帖子

囡囡讀係另一間女校

Unfair 123, 我都戥你慘。我當年又係有kv收,最終揀咗SR,我都有後悔。

SR幼稚園既問題係程度淺,小學又冇聯繫,咁貪佢咩野好,大把學校好過佢。小學好明顯想自抬身價,想做名校,做好個校譽先。
‹ 上一主題|下一主題