用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
樓主: unfair123
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

咁正正就係幼稚園上唔番小學同一問題。。。

其實很多津小都不會有筆試...

Yes!! Me too!!

原帖由 iknow 於 11-8-20 01:12 發表
我突然間覺得佢唔收我個女真係一件好事,好多謝unfair 出依個 post,又好多謝其他小學家長企出黎講,令我地知道得更多,其實,都無話佢好唔好嘅,不過,我睇完晒你哋啲 post 之後,就真係覺得我個女係度讀,一定死得,佢勁多野講,個人smar ...

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-22 10:36 發表
著左6年既校服, 感覺完全冇歸屬感, 反而著一間新學校既校服覺得好驕傲同有親切感 (但間學校係冇人識, 而且校服樣又唔靚)

聖羅撒D女仔條腰帶一個二個都向下墜,老師話下就算……真係冇眼睇.
尋日個女着新校服番蒙民偉,唯一覺得冇左新亞校服有既蝴蝶結,冇得一得閒就fing下,有少少吾滿意
你個女會吾會係嫌以前srl件校服冇野比佢fing下呢?可能你個女真係鐘意件校服la……始終我個女D諗法有時真係怪到……………

原帖由 iknow 於 11-8-22 19:54 發表
咁正正就係幼稚園上唔番小學同一問題。。。

其實派唔返亦唔係一個問題, 又唔係一條龍, 冇人話一定要收你.自己成績唔夠好, 唔可以怪人.. 不過係處理手法既問題吧, 佢可以處理得好少少, 唔駛令人咁難受.

震驚

雖然都知道小學和幼稚園並非一條龍和知道小學部靠統一派位,但原來小學部不但不會對自己同一辦學團體的幼小多加照顧,反而會加以負面標籤,咁即係話聖羅撒幼稚園同其他九龍塘幼稚園沒有太多分別,唯一是升番原校小學部的機會還比其他幼稚園更少,嘩.. 咁聖羅撒幼稚園有什麼可取之處?唔怪得PLAYGROUP老師叫我地唔好放棄stafford 去讀聖羅撒啦。

多謝有心家長的分享

其實我有朋友住在第一城附近的欣庭軒,我問過他關於聖羅撒書院的印象,他也說都不錯,同沙田呂明才和曾肇添都差不多,沙田校網也有不少有名英中,其實抽沙田網入好中學的機會都很大,因為沙田區縮班得好勵害。

睇來小女將來要選K1,都要小心考慮。如果小女有幸德望取錄,我必選德望呢!!

:;pppp::;pppp:

真係好火,+ST+ROSE當我地D家長及學生係乜?

原帖由 unfair123 於 11-06-21 發表
: ...

剛問了用家幾个問題:
1)校長好唔好人:唔知,無接觸過
2)老師惡唔惡:有D架
3)是否成日鬧人:曳就比人鬧囉
4)鍾意学校嗎:鐘意
功課是多,WS中英數各有成寸厚,學校對成績是很有要求,但女兒在這學校都讀得好順,曾問過幾个家長,她們的小朋友也愛学校,真是睇你夾唔夾啦

回復 unfair123 的帖子

其實一早已聽到話呢間小學好差!!

unfair123 發表於 11-6-21 17:33
: ...小女曾得到女拔, 陳守仁2nd in, 因為運氣未收
女拔, 陳守仁唔收應該唔關運氣事,這個世界一山還有一山高這句話是真的。

魅力公主 醒目開學勳章

我女係今屆kg畢業生,你問佢鐘唔鐘意kg同小學,佢一定答你鐘意。呢d係讀咗3年既歸屬感。奈何我地唔同區唔同網。。想靠叩門入番去談何容易。唉…
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

St.Rose以前又好讀又易入………
是有教無類的學校呀

Sorry !我今天才發現這個post.完全明日大家的感受,本人三年前都跟你們一樣.

囡囡是KG生,20分全家都是天主徒,兩輪都有選st.rose. 最後連电話回覆 or 面試機會都沒有.

但好彩囡囡最後都有一間心儀的小學收她.

希望唔好再有KG生被校長........

要話比校長知 "活得比佢好. 十分認同你所說.囡囡這三年真的有快樂校園生活.入唔到st rose真是我們的福氣.

霖霖B媽咪    發表於 12-6-10 23:06

sharonman 發表於 12-6-10 19:19

Sorry !我今天才發現這個post.完全明日大家的感受,本人三年前都跟你們一樣.
SRL幼稚圓D高層先至係禍首。嗰年收咗D乜野人?7個位比曬家教會D小朋友同D活躍人仕。有冇一個係教友?一個都冇!人地一早己經做緊早野,排擠你班公教生家長義工。一開始心叩門就有好多熱心人追問你班教友叩到邊間。唔夠人考都輪得底,我考入的另一間有人連1st in都過唔到,轉頭又話考入SRL小學,乜我地班公教生有份考咩?依家我都想話比班幼稚周園高層知,多謝佢地令我聽到同領略天父的安排,天父真的的另排牧羊人照顧這班被被遺棄的羊。
‹ 上一主題|下一主題