用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

真係好火, ST ROSE當我地D家長及學生係乜?
當日brife幼園校長話 "必需2次選校表首選我校(重要copy), 先有得叩間".我信佢, 特登擇左過34校綱住扯租, 放棄我心義41網. 連夸區都選佢1st (因校長話夸區都要).
18/6個日係點? 110 interview得20-30個student係st rose, 重有d係第1輪及派左第1志願other school都照見.外校生又見,5使擇佢第1又見, 咁做乜欺騙我地d"單純"家長?小學幼園5妥協,做乜要我地放棄找1d好學校, 係要選你弟1?
重有面試當日, 場面又混亂, 300幾人(1學生+2個家長)big在無冷氣及細少禮堂, 叫我地排隊, 又5知排去邊,攪左好耐至上樓. 上到課室重離譜, 叫2個家長填1份表, 即係點?1人填1句ar? 1係其中1個盲, 填5到.最頂引係個miss, 5知係米有職業病, 來回巡, 驚我地"出貓"?以為我地係小學生? 重有本手冊叫我地帶, 無用過. 賺我地拿得少, 特登帶d野5用呢?
到散la, 又話小朋友去toilet慢左, 得5,6歲咋. 你自已都有需要ar. 自問今年見左appox10間小學, 包括比佢高級女拔, 陳守仁, 油天, 德雅, 馬頭涌, 都5會覺得被"侮辱". 我地需然求個學位, 但5係乞. 做乜當我地乞衣? 依d野各有所求, 佢都想要個品學兼優. 小女曾得到女拔, 陳守仁2nd in, 因為運氣未收, 馬頭官(我稔同級)已收, 所以我絕對相信5係"乞"佢個位.
自問不是經常發言的人, 實在頂5住, 我在此呼與曾經被"欺騙"及"侮辱"的家長聯署向教統局投訴. 如有其他好提議, 請pm我
   5    0    0    1

其實小一津校要考筆試已經可以去教育局投訴,

回復 1# unfair123 的帖子

又係佢?喺bk 見有家長話收到校長電話叫佢攞埋註冊證去學校,個家長以胃學校収,點知去到係2nd interview,仲啤說話佢聽,個家長都喺度罵個挍長,其實我覺得d 咁呢人真係要比人complain 下至得!!

回復 1# unfair123 的帖子

請問你係幾時收到馬頭涌官的取錄通知? THANKS!

其實大家入St. Rose幼稚園, 真係唔好諗住有小學會backup, 叩門校長緊係以成績/面試表現行先, 跟本同其他幼稚園學生冇分別, 仲要可能有d位會預留比自己friend, 求人真係唔好受.  既然馬頭涌收就更加唔洗去叩啦.  

我真係唔會放棄41區而去博st. rose, 41區起碼有2間名女校, 位又多, 你被佢地搵笨啦.

原帖由 unfair123 於 11-6-21 17:33 發表
真係好火, ST ROSE當我地D家長及學生係乜?
當日brife幼園校長話 "必需2次 ...

據我所知, 仲有一個家長都係見見下又話唔收, 仲要係已經話安排佢一陣出去註冊, 臨門一腳發生左小問題(人地私隱唔講), 又係講一輪廢話後話要再考慮, 堂堂校長, 言而無信, 簡直當我地叩門要當佢神咁拜.

其實佢曾經係同我和小朋友所謂second in中講過佢因為政府派位已經收左一班唔好既學生翻黎, 令佢和老師疲於奔命, 連自己學生都唔尊重, 又點會識尊重人!

回復 1# suet07 的帖子

佢咁巴閉話派位令佢收唔到好學生,不如叫佢轉直資吖,不過佢咁嘅德行怕且都係趕客架喇,將佢送去再陪訓先啦。

回覆 1# unfair123 的文章

好同情你嘅遭遇,做人同選學校一樣,信錯人真大件事,唉!

無錯,回想起來這麼多間叩門(非私校),都無筆試! 幼稚園課程亦無現在叩門所考咁深,真想問幼稚園和小學是否沒有溝通??可憐這班幼稚園生變成犠牲品!

回復 4# wkpapa 的帖子

馬頭涌(福馬)今日收到消息叩門收左

raytw  Congratulations!

醒目開學勳章

原帖由 unfair123 於 11-6-21 22:49 發表

六年後, 你可能會覺得自己好幸運 !!!

講得岩, 信錯人真慘, 我上年都係咁, 都係信錯這位不知所謂的校長, 當時心情好down,唔知點算. 不過,都好好彩佢最後又話唔收我囡,我 個囡才可來到這間比st.rose便加好的學校.
希望比玩弄的小朋友盡快找到更好的學校.

原帖由 MW9919 於 11-6-21 21:48 發表
好同情你嘅遭遇,做人同選學校一樣,信錯人真大件事,唉!

回復 13# hinhin2828 的帖子

請問你囡囡讀邊間小學? 佢一定好叻女!

回覆 13# hinhin2828 的文章

(個囡才可來到這間比st.rose便加好的學校),恭喜晒!小朋友更好嘅學校都係女校嗎?
之前有家長講,現任St.Rose校長係副校升正,咁到而家坐正咗幾多年呢?好似好多問題咁,sorry。

考左九間私校/直資都無見過咁既教育人士, 原來上年都係咁, 唉....

回復 2# MW9919 的帖子

而家小學校長係LS前副校長, 到SRL 做校長架.

Thanks and Congratulations!!!!!

原帖由 unfair123 於 11-6-21 22:49 發表

叩門是在下午時間, 安排混亂, 應不同你家長會這麼清楚, 小女也叩了不少學校, 感覺對我們毫不專重. 其實這幾天來的post, 不是入不回小學而發洩, 我們幼稚園家長及幼生在這三年來的一絲期望, 換來欺騙及陪跑, 捐錢就自已人, 叩門就局外人, 其實小學及幼稚園全不接軌, 所以本人也身同感受, 完全明白"Unfair"之心情.

原帖由 buddy1977 於 11-6-22 10:57 發表
而家小學校長係LS前副校長, 到SRL 做校長架.

吓?咁LS 裏面d人係咪都係呢d 人?
‹ 上一主題|下一主題