用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 聖公會幼稚園
樓主: janice007
go

聖公會幼稚園 [複製鏈接]

回覆:聖公會幼稚園

好多人,今朝9:30來到龍尾係堅道

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好多人,今朝9:30來到龍尾係堅道

回復 sunnygirl 的帖子

around 2 hours.

回復 叮噹媽媽 的帖子

Well. after seeing this picture, I think it will take more than 2 hours then.

回覆:cccbaby 的帖子

Surprisingly the queue is moving pretty quick, I think it will be within

回覆:叮噹媽媽 的帖子

可以報告下你個面試時間嗎?

入了學校原來重要排

醒目開學勳章

請問大家幾時in?

回復 myfanwy 的帖子

All parents have their own preference. You think DGS or SPCC are the best. Other parents may have other prefernece ka ma. Besides, I didn't know the kindergarten would give rankings to kids nowadays.

回復 sweetlollipop 的帖子

小兒就讀中環校,不清楚分校情況,也不清楚往年和出年情況,只知今年K3開學不久便有信拿,K2尾便有通知如何申請那些信的安排。自己那四封信(分別寫上四間不同学校)的內容是一樣,每個小朋友的內容卻是不同。
小一面試最重要是臨場表現,無論你拿了多少獎,多少張證書,看了多少本書也及不上"小朋友能字正腔园地,有礼貌地,有智慧地回答老師問題呢!"當然,如果要考那些考学朮的,就要提升小朋友的学术水平了!

sweetlollipop  Thanks PWHPOPO!  發表於 12-2-11 20:39

係唔係個個都在中環校in?
知唔知上年大概考d咩﹖ 幾多位家長可以陪同﹖

回覆:janice007 的帖子

交表時聽到隔離家長問可以幾多個家長同小朋友一齊in, 老師答兩個。

Good luck to the parents.   I think this is a very good school

回復 myfanwy 的帖子

SPCC將考生分4組,第1組有關係同埋同宗教:第2組有關係但唔同/無宗教;第3組無關係同宗教:第4組乜都唔係,以往係第1&2組佔70%小一學額,第3&4組佔30%。若你係第1&2組咪大機會d

WiZ  wow..真係唔講唔知﹗﹗  發表於 12-2-14 18:15

SKH 女仔讀好唔好?有無讀緊嘅媽咪可以分享下?

我想問去年interview問甚麼問題(包括小朋友及父母)? 可否有人分享一下?
會否很注重父母的表現?
謝謝!

Go師奶 發表於 12-2-14 16:16
我想問去年interview問甚麼問題(包括小朋友及父母)? 可否有人分享一下?
會否很注重父母的表現?
謝謝! ...

interview的問題都係一般嘢.不過去年分二日in,二日的問題都唔同.另外,去年同前年的問題又係唔同.所以我覺得佢地的問題係隨時改.不過唔使擔心,真係一般要問的嘢.咩名?幾歲?邊個同你黎?然後玩d嘢咁.如串珠,問交通工具,放型狀等等.

我覺得skh非常注重父母的表現(不過首要條件當然小朋友先啦),係父母雙方的表現.

父母問小朋友強弱點,放假同佢去邊等.

sunnygirl 發表於 12-2-14 16:11
SKH 女仔讀好唔好?有無讀緊嘅媽咪可以分享下?

女仔大多數入spcc,dgs等.

其實睇你targer咩.不過好多女仔都被一條龍吸引.

不過我識一個人放棄左spk而讀skh囉.

若果先生不能出席面試, 會否比校方覺得唔重視而有所扣分呢?

cat.lui 發表於 12-2-15 10:19
若果先生不能出席面試, 會否比校方覺得唔重視而有所扣分呢?

I want to know, too.  
I am thinking not to attend as my son's performance is poor when I am there (he will stick with me).

By the way, we go there after 1pm.  Seems that the queue is shorter.  
The interview date is Feb 25 late morning.

I guess they have 2 days interview

‹ 上一主題|下一主題