用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 聖公會幼稚園
樓主: janice007
go

聖公會幼稚園 [複製鏈接]

回復 Lilo 的帖子

Really? I also heard that they consider highly on the kindergarten academic results

回復 myfanwy 的帖子

幼稚園都有名次﹖

skh冇名次架嘛,只有各項俾評分咋嘛?

聖公會表面係無名次,只有各項獎,但係實情係中環校全班頭3名係品學獎,4-7名係美勞同唱遊獎,至於畢拉山校就仲多獎

If that is the case, if the kid did not get any award in the kindergarten but got some award from external competition, he or she still have chance to get into St Paul's if they have good interview with the school?

有無人知大概交 form 要排幾耐?

本人仍心大心細不知是否替小女報讀聖公會幼稚園。若然他們收男女生比例大約2:1, 咁咪好似男校女生?

據知聖光堂曾為香港靈糧堂幼稚園的臨時校舍,現年九月將會做聖公會幼稚園的臨時校舍。未知有否家長知道內部環境如何? 有沒有兒童洗手間等幼兒設施?本人看見附近聖保祿醫院有工程,不知會否影響上課?

煩請各位家長給點指教! 謝謝!!

星期六我會八點半去聖公會排定隊攞form。希望唔駛排好耐啦!

醒目開學勳章

職員話SKH面試時間會以先攞籌先面試形式﹐面試日期會係2月18日。

twllc  我今日問過,佢話會分18/2同25/2 interview  發表於 12-2-9 18:26
cmir  thx for the info : )  發表於 12-2-9 12:26

係咪即係得2月18日一日面試?直至而家囡囡乜offer都未有,好擔心最後一次機會都冇offer!

minimini 發表於 12-2-10 09:50
係咪即係得2月18日一日面試?直至而家囡囡乜offer都未有,好擔心最後一次機會都冇offer! ...

去年分左二日in的.
in聖公會係最舒服的一間,好準時,唔使等,老師又有愛心.

St Paul's Co-edu最主要都係睇interview表現同埋你係邊個group,有人校內無獎但都入到,有人有獎返而入唔到。仲有校外獎都要睇下係乜野獎,當年李校長講到明個d人人都有或者唔係大獎唔使放入portfolio,考琴都要3級以上先好寫!

我囝囝喺SKH讀幫K3,其實我覺得除咗SKH的家長PROFILE係佢其中一個有較高比列入直資/私校的原因外,其實學校的配套真係做得幾好。我個囝校內、校外一個奬都冇,又冇上面試班,就連教徒都唔係,我兩公婆仲係常人(唔係專業人士、唔係醫生、律師....),但係都入倒唔錯的學校,明顯係學校的功勞。

佢哋其實喺K2開始就一直有同家長講下D學校的面試情況(PTA又有搞、學校又有),等大家大概知道唔同學校的面試模式係乜,而且更加會搞模擬面試俾D小朋友,所以基本上無論小朋友同家長對面試都有一定準備,係會比較好的。

moubb 發表於 12-2-10 15:27
我囝囝喺SKH讀幫K3,其實我覺得除咗SKH的家長PROFILE係佢其中一個有較高比列入直資/私校的原因外,其實學校 ...

我小朋友係 skh k1學生,唔知你可唔可以pm我,邊間學校收左你仔仔,又或者今年k3考小一的成績呀.因為我有點擔心考小一的壓力.thanks so much!

Lilo 發表於 12-2-10 11:58

St Paul's Co-edu最主要都係睇interview表現同埋你係邊個group,有人校內無獎但都入 ...

請問"邊個group"係點解?謝謝

回復 moubb 的帖子

非常同意SKH是一間好好幼稚園進,尤其是for boy。除了不同的升小一講座之外,运有每天的新聞分享時間,也幫助到考小一呢!最感動的是梁校長會親筆為每個小朋友寫recommandation letter(最多4封)呢!小兒也是k3!

回復 PWHPOPO 的帖子

請問4封信係一次過比定係分開?係咪同一內容容?有冇話兩間分校比既推薦信數量唔同架?

我個小朋友都係n無人仕, 可唔可以試下呢間? (但係我住新界)

Lilo 發表於 12-2-10 11:58

St Paul's Co-edu最主要都係睇interview表現同埋你係邊個group,有人校內無獎但都入 ...
Too sad that it's also our own experience.  My boy couldn't get into SPCC with 3 品學獎...

Lilo  me too! 我個小朋友面試係到玩唔答問題  發表於 12-2-14 15:28
janice007  想問一班通常有幾多個有品學獎﹖  發表於 12-2-13 12:21

這間學校真係真心辨學, 有興趣報聖公會的家長, 值得一試考入讀, 我囝囝都係讀聖公會架, 有關於考小學, 我真感受到, 學校真心幫忙和認真協助家長, 解決有關升小學的問題. 連我小朋友咩性格, 優點和缺點, 老師都同我傾, 提我到時考小學時, 留意咩問題.  推薦信你是可以要求, 寫4間學校 (等於4封), 家長門水平亦很好, 大家時常交流心得, 大家都很喜歡聖公會, . excited:
‹ 上一主題|下一主題