用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍城聖家知道結果未?
go

九龍城聖家知道結果未? [複製鏈接]

請問大家有沒收到九龍城聖家的取錄結果未? 11/6已面試, 係咪都差不多時間收到通知呢?
   0    0    0    0

眼見當日有部份家長獲接見. 有d見都無得見, 直接叫你帶細路仔走. 如果而家都無消息, 機會微了.

我就係見到當日有D要見埋家長, 有D又唔使見就可以走, 又無講幾時通知, 打過去問又話遲D先知結果, 想知有無人已知接到通知OKAY咗的?

有得見校長的是公教家庭, 非公教家庭只見小朋友!

請問非公教家庭小朋友有無機會咖?

當日在我們面試的時段,約有10個家庭,一開始時聽到校長話一陣小朋友叫名就跟老師入課室面試,另外會接見某幾對教友家長,其它唔係教友的家長就不用接見,是否有特別處理呢,以為第一輪計分係咁,點知去到叩門呢part都係一樣,失望中..........

回復 1# iristam 的帖子

how to check ?

真正教友對教義有體會,問幾吓就知。
另外天主教節日好多,做假嘅好難答得出架。
計我話全家得考生加一家長係教友,可信性會低少少,疑似為咗宗教分信教,所以會問多少少掛。
最後想講,教會辦學都係想傳教,同聲同氣同宗教嘅小朋友入學機會高一線都合理嘅。

回覆 11# Gerard 的文章

Agree,叩門位客觀黎講係學校增強兵力最後一著,計分同大抽獎學生來自各階層,水準未知。
唯叩門各考生使出平生絕學,再加強勁個人背景,如獎項,音樂運動等,一見就收都唔出奇。都有好處架,班中有一兩個幼稚園已經考慣試嘅尖子,可以提升學習氣氛,對同學仔起到正面作用架

面試之前,收到一位男仕來電通知可以面試,並問我住在那一區,我亦答了他,之後我問他有什麼需要留意及準備,他說只是,見一見個小朋友及家長,係口試的,所以我亦都自行做好準備,細閱學校資料,作好問答準備,去到面試,最終是不用面見我們的,     當然是教友的會覺得公平合理,但不是教友的我是有點不是味兒,那些說同聲同氣同宗教係高一線的人,你為什麼要將人類區分,聖經有教你去分辨什麼是同聲同氣嗎?

係我黎睇校方做法肉酸咗,家長一場黎到,面試埋可以了解小朋友多D,又唔會用多好多時間,面試目的係搵啱讀嘅小朋友喳,當場分類處理我唔buy。

我都識非教友舊年同前年都叩到聖家

我地當日見完下午六點幾便收到校長電話收我個女, 我真係開心到喊, 因為我們不是天主教, 當日見完都想不會收阿女, 想法同大家一樣, 為什麼只見天主教家庭, 其實真係十分失望, 但當接到校長電話時, 到講完電話, 真係唔識形容,
我告訴給大家只是想解開大家的疑問, 但目前為止我也不知道點解只見天主教家庭

恭喜晒! 代友問 :請問你們讀邊間幼稚園哦...因朋友都好心急等緊消息哦

原帖由 chanlaichan 於 11-6-22 10:08 發表
我地當日見完下午六點幾便收到校長電話收我個女, 我真係開心到喊, 因為我們不是天主教, 當日見完都想不會收阿女, 想法同大家一樣, 為什麼只見天主教家庭, 其實真係十分失望, 但當接到校長電話時, 到講完電話, 真係唔 ...

其實呢一個問題, 一直都覺不公, 成日話宗教多5分, 對於無神論既人, 未玩已先輸一半!! 我可認同叩門階段(少既學位), 學校可選擇宗教喜好多d, 因學校始終都係宗教團體(老細)所辦, 但自行計分part就真係非常不公(佔所有學位一半)難道有宗教小朋友比無宗教肯定更勝一籌? 甚麼叫有教無類? 另其實都想知佛教/道教係咪都會有5分加呢(因冇接觸過)? 如係就冇問題, 如唔係, 理應一視同仁...可知幾多家長為左5分, 出盡任何絕招並非真心, 咁何必呢?

其實去叩門,都預咗機會係唔大,因為真係實在太少位,收就故然開心,唔收都係平常心,由上年考私校到現在叩津校,亦都係有d收,有d收,只係有感而發,講出自已感受吧了.........

當然明白啦, 只係某D家長不甘於自己小朋友並唔係低質素, 但因呢5分, 可以話完全冇乜機會讀到更好既學校而有點算啦, HK既蟻民可以做得D咩丫...
‹ 上一主題|下一主題